Liste de aşteptare până în decembrie pentru RMN la un spital din România

Liste de aşteptare până în decembrie pentru RMN la un spital din România

Spitalul Judeţean Baia Mare    Foto: SJU MM

Maramureşenii care au nevoie de o investigaţie RMN şi nu îşi permit să o plătească au de aşteptat până cel mai devreme în decembrie. Asta pentru că până acolo se întinde lista de aşteptare pentru investigaţia decontată. Fondurile sunt insuficiente în fiecare lună, astfel că şi investigaţiile precum radiografii sau ecografii după jumătatea lunii se fac doar contra cost.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fondurile pentru investigaţiile de radiologie-imagistică la Spitalul Judeţean din Baia Mare s-au epuizat. Potrivit conducerii unităţii medicale, banii sunt insuficienţi în fiecare lună. După data de 15, practic nu se mai pot face investigaţii gratuite de tip radiologic. Cea mai gravă situaţie ste însă în ce priveşte investigaţiile de tip RMN, pentru că aici, fondurile sunt epuizate în avans pentur următoarele luni, iar programările se fac acum pentru luna decembrie.

„Există o sumă lunar care se contractează cu Casa de Asigurări şi care e destinată investigaţiilor ce ţin de radiologie-imagistică: CT, RMN, radiologie, ecografie. Această sumă este în jur de 100.000 de lei, dar este absolut insuficientă petru judeţul nostru. Există încă două firme care au contractat cu Casa de Asigurări servicii de imagistică, ambele au RMN. Eu mă bucur că se preferă spitalul de stat, dar problema e că această sumă de 100.000 de lei nu ajunge. Ori dacă pacientul vine cu o durere de spate astăzi, iar programarea la radiografie este peste două luni, atunci avem o problemă”, explică Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. În ciuda solicitărilor pe care le-a făcut pentru suplimetarea acestor fonduri, suma a rămas aceeaşi.

Potrivit unor surse, alte clinici private care sunt în contract cu Casa e Asigurări şi care au în serviciile medicale RMN au contract cu CAS pentru suma de 800.000 de lei, adică de opt ori mai mult decât Spitalul Judeţean de stat.

Potrivit managerului Sorina Pintea, problema nu poate fi remediată la nivel local. „Nu este vina noastră, nici a Casei de Asigurări. Astea sunt normele, astea sunt sumele care se dau. Noi am încercat să împărţim sumele pe categorii de investigaţii, dar niciodată nu poţi să ştii cât vei avea nevoie”, a mai spus ea.

În acest moment, fondurile pentru investigaţiile radiologice s-au terminat, astfel că până la sfârşitul lunii acestea se pot face doar contra cost, cel puţin la Spitalul Judeţean. De altfel, managerul unităţii a mai spus că în general fondurile alocate sunt suficiente pentru aproximativ jumătate de lună. „Oamenii se plâng că au contribuit o viaţă întreagă la sănătate şi acum nu beneficiază de aceste gratuităţi. Dar acesta este un sistem de asigurări sociale de sănătate. Toţi plătim pentru toată lumea, inclusiv pentru cei neasiguraţi”, mai explică Sorina Pintea.

Preţul minim pentru o radiografie este 35 de lei, dar creşte în funcţie de zona care trebuie radiografiată. De asemenea, un ecograf costă în jur de 60 de lei. Investigaţiile RMN însă costă înte 300 şi 800 de lei. În lipsa fondurilor de la Spitalul Judeţean, acestea se pot face la alte două clinici private care sunt în contract cu Casa de Asigurări.

Pacienţii internaţi în spital nu plătesc, pentru aceştia investigaţiile sunt gratuite.

Mai puteţi citi:

Poliţiştii de frontieră din Maramureş, fără medic. Pentru o consultaţie, ei trebuie să se deplaseze la Baia Mare, la 200 de kilometri

citeste totul despre: