FOTO Tradiţii de sute de ani respectate şi azi la nunţile din Maramureşul Istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că pentru majoritatea oamenilor ziua nunţii este strâns corelată cu alegerea rochiei perfecte sau a decoraţiunilor pentru sală, nunţile din Maramureşul Istoric sunt încă dominate de obiceiuri vechi. Chiar dacă în prezent elementele moderne se întrepătrund cu tradiţia, o nuntă nu este considerată completă fără păstrarea obiceiurilor menite să-i aducă bunăstare şi noroc viitorului cuplu.

Nunta în Maramureş începe dis-de-dimineaţă. După ce mireasa este îmbrăcată, casa viitoarei neveste îşi deschide porţile în aşteptarea alaiului de nuntaşi. Druştele, un fel de domnişoare de onoare, sunt primele prezente la eveniment. Acestea sunt prietene apropiate ale miresei, iar rolul lor este bine definit. În casa acesteia druştele, prin intermediul versurilor, îi vor reaminti miresei că în curând va deveni nevastă şi vor striga în cinstea acesteia. După terminarea ritualului mireasa îşi va cere iertare şi va multumi familiei şi prietenilor apropiaţi pentru sprijinul acordat iar alături de aceştia aşteaptă venirea mirelui.    

În fruntea alaiului mirelui se află călăreţii. Având caii gătiţi în ton cu evenimentul aftat în plină desfăşurare, aceştia au rolul de a vesti, în tot satul, nunta ce va avea loc. Tot odată cu mirele va veni şi stegarul, care este considerat responsabil pentru buna desfăşurare a nunţii. Steagul acestuia va scoate în evidenţă cinstea şi fecioria fetei. 

După ce toată lumea s-a reunit în ocolul miresei, alaiul va conduce mirii la cununia civilă, iar mai apoi la cea religioasă. După realizarea cununiei religioase, druştele, care au purtat până acum doi colaci legaţi cu un batic, îi vor da la sfinţit iar apoi îi vor înmâna mirilor. Aceştia reprezintă uniunea dintre cei doi iar timp de o săptămână soţii vor mânca din ei pentru a le binecuvânta căsnicia. Prezenţa druştelor este necesară şi la intrarea în sala unde va avea loc celebrarea nunţii. Acestea vor arunca cu grâu pe miri şi nuntaşi, urându-le belşug şi bunăstare. 

Pe lângă tradiţiile comune cum ar fi dansul mirilor, tortul sau furatul miresei, pe parcursul nunţilor maramureşene tradiţia este în continuare respectată. Cuţitul stegarului, care la intrarea în sală a fost înfipt într-o grindă, este considerat aducător de bine. Spre dimineaţă acesta este folosit la învelitul miresei. După ce rudele şi pritenele miresei o cadorisesc cu câte un batic, în semn că a devenit nevastă, stegarul va realiza un ritual de trecerea a năframei de pe steag pe capul femeii. Tradiţia are rolul de a înlătura orice rău s-a abătut asupra miresei.Tot spre dimineaţă socăciţele, care au gătit bucatele pentru nuntă, vor pregăti pentru naşi câte o găină. Prin intermediul versurilor aceştia vor fi convinşi să o cumpere.


Mâncăruri dintre cele mai alese şi muzica vor înteţine atmosfera până în zorii zilei următoare. Deşi lungă şi obositoare, tinerii obişnuiţi cu aceste obiceiuri nu ar putea concepe nunta într-un alt fel. „Nu mi-ar plăcea o nuntă fără tradiţii. Deşi acum locuiesc în oraş, obiceiurile îmi plac. Parcă nu este nuntă dacă acestea nu se respectă. Aşa simţi că nunta e completă, că te-ai căsătorit“ explică Cristina Verdeş, o tânără nevastă.

Citeşte şi:

VIDEO Cele mai frumoase tradiţii Pascale din Maramureş

VIDEO Încondeierea ouălor în Maramureş. Tradiţie de mii de ani

Ce tradiţii de nuntă sunt pe cale de dispariţie

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite