Festivalul castanelor fără castane. Banii europeni ar urma să salveze castanul din Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare festival al castanelor din ţară s-a desfăşurat zilele trecute la Baia Mare. Anul acesta, însă, castanele, care sunt şi simbolul oraşului, s-au găsit greu la festival.

Doar jumătate din comercianţii de castane din anii trecuţi au venit la festival şi motivul este unul foarte serios: 80% din plantaţiile de castani din apropierea oraşului suferă de cancerul scoarţei.

În vara acestui an, Ministerul Mediului a demarat un proiect de salvare a castanilor, însă efectele acestuia nu sunt încă vizibile.

Şi totuşi în acest an la Sărbătoarea Castanelor s-au vândut castane. Comercianţii susţin însă că ele sunt din Baia Mare culese, în special din zona Ferneziu, dar au fost şi comercianţi din Groşi, spre exemplu. Cu toţii însă sunt de părere că anul acesta castanele nu s-au vândut la fel de bine ca şi anul trecut.

Băimărenii recunosc că anul acesta castanele prăjite nu au fost la fel de gustoase ca şi cele de anul trecut, spre exemplu. Ca şi motive, nu sunt coapte, sunt seci, nu au gust ş.a.m.d.

“Nu se vând foarte bine castanele acesta. Nu are lumea bani. De patru ani practicăm acelaşi preţ. 4 lei la noi e 100 g. Speram să vindem mai bine, dar nu a fost să fie. ”, a declarat Eva, unul dintre comercianţii prezenţi la Sărbnătoarea Castanelor

“Aşa şi aşa merge vânzarea de castane. Nu prea bine oricum. Mai bine merge la kurtos kalacs. Sunt castanet de la noi din Ferneziu şi nu cumpără lumea”, se plânge un alt comerciant.  

Boala castanului face ravagii în Baia Mare

În momentul de faţă peste 1.000 de hectare de castan comestibil din rezervaţia de castan comestibil din zona Băii Mari sunt atacate de “cancerul de scoarţa”.  Asta înseamnă că peste 80% din pădurile de castan comestibil din această zonă sunt afectate de virus.

Este vorba despre virusul Cryphonectria parasitica, în acest moment autorităţile fiind în lucru cu un proiect care va viza reconstrucţia ecologică a rezervaţiei de castani.

Prezent în Baia Mare lunile trecute, expertul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice- ICAS Braşov, dr. Dănuţ Chira a ţinut să arate că această boală care a lovit din greu castanul băimărean este prezentă peste tot în lume. Deja s-a demarat tratamentul pentru această boală, existând parcele, susţin specialiştii, unde castanul s-a vindecat în proporţie de 100%.

“Este o premieră naţională ce se întâmplă aici, la Baia Mare, când o boală invazivă este stopată, iar rezultatele sunt încurajatoare’ declara atunci Dănuţ Chira.

De altfel, în propunerea de portofoliu de proiecte al Municipiului Baia Mare, finanţat din fondurile Uniunii Europene, în perioada 2015-2020 se află şi proiectul privind Implementarea Planului de Management al Sitului Natura 2000 – Rezervaţia de Castan Comestibil Baia Mare prin reconstrucţia ecologică a rezervaţiei şi crearea reţelei de infrastructură adecvată promovării turismului natural.

Pentru cei care nu ştiu, cancerul castanului a fost descoperit în anul 1984 în plantaţia pomicolă Dura, în apropiere de municipiul Baia Mare. De aici boala s-a extins spre pădure şi plantaţiile de castani. Unde nu au existat tratamente castanii au murit. 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite