Vila de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, în renovări. Va fi transformată într-o casă a viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu va fi transformată într-o casă de cercetare. Primii paşi au fost făcuţi zilele trecute, Consiliul Judeţean Maramureş şi Agenţia pentru Management Energetic Maramureş derulând proiectul: ’’Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul EDED’’, finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia – România - Ucraina 2007-2013.

La finele săptămânii trecute, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu alături de echipa de proiect şi de specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş a participat la comandamentul de la şantierul ce s-a deschis pentru reabilitarea clădirii B a Complexului Petofi, care va găzdui pe viitor Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă.

La acest comandament au participat alături de reprezentanţii beneficiarului- Consiliul Judeţean Maramureş, reprezentanţii executantului lucrărilor, proiectantului şi dirigintele de şantier. În cadrul acestei întâlniri s-au analizat diferite soluţii tehnice şi arhitecturale ce urmează a fi transpuse în proiect, s-au stabilit următoarele etape de implementare ale proiectului în concordanţă cu graficul de realizare a lucrărilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a accentuat importanţa păstrării detaliilor arhitecturale specifice clădirii şi integrarea acestora în funcţionalitatea viitorului centru educaţional.

Prin acest proiect, Consiliul Judeţean Maramureş, alături de partenerii săi vizează crearea a două centre, unul in Baia Mare, celălalt in Uzhhorod, dedicate educaţiei in domeniul eficienţei energetice şi surselor regenerabile de energie, unde elevi şi profesori, dar şi comunitatea pot sa înveţe, pot să se informeze, dar şi să se formeze pentru a reduce risipa de energie, să afle concepte noi şi folositoare precum: locuinţele neutre din punct de vedere al  consumului energetic,etc. 

Cele două centre vor beneficia de echipamente şi instalaţii profesionale care vor oferi tuturor oportunitatea de a se familiariza cu diverse surse regenerabile de energie, de a monitoriza şi ajusta consumul de energie şi în final pentru a înţelege beneficiile acestora, atât din punct de vedere economic cât şi pentru a proteja mediul înconjurător. Conştientizarea comunităţii şi sensibilizarea acesteia în probleme ce ţin de protejarea mediului, respectiv întărirea cooperării transfrontaliere şi a schimbului de experienţă cu regiunea parteneră prin schimbul de bune practici şi politici în domeniu.

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite