Biserica de la Drăceşti, monument istoric vechi de aproape două secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica de lemn din Drăceşti, comuna Scurtu Mare, este una dintre cele mai vechi biserici din Teleorman. Lăcaşul are o poveste aparte, fiind una dintre puţinele biserici călătoare aduse în Teleorman din alte locuri şi care în ciuda trecerii timpului şi a intemperiilor naturii a supravieţuit.

Mica bisericuţă din satul Drăceşti poartă hramul ”Cuvioasei Paraschiva”. Monumentul istoric vechi de aproape două secole este o biserică călătoare, fiind adusă în Teleorman din satul argeşean Cocu. Lăcaşul a fost ridicat iniţial în Argeş de un mare meşter de biserici. Analele istorice amintesc de existenţa bisericii vechi de lemn din Cocu încă din 1808. Lăcaşul de cult a servit o bună bucată de timp drept biserică parohială în zona din Argeş.

Legendele spun că, în 1859, lăcaşul a fost tras cu căruţele pe o distanţă de 80 de kilometri, din satul Cocu  până la Drăceşti. Sătenii din Drăceşti care îşi pierduseră biserica în urma unui incendiu s-au arătat interesaţi să cumpere bisericuţa din Cocu. Locuitorii din Drăceşti au cumpărat biserica şi plătit meşterul din Cocu 7 lire turceşti. Odată cu lăcaşul tras cu căruţele, la Drăceşti au fost aduse şi cea mai mare parte a icoanelor din biserică, ale căror urme se păstrează şi astăzi.

image

După ce a fost instalată la Drăceşti, bisericii i s-a adăugat pridvorul din faţa intrării.Peretele de la intrare şi întreg interiorul au fost cercuite, tencuite şi zugrăvite în anul 1893 de un zugrav evreu adus din Bucureşti. În acelaşi an, potrivit documentelor istorice, a fost refăcut acoperişul bisericii,  cu fronton spre apus. În timp, asupra lăcaşului s-au adus noi modificări. Au fost lărgite ferestrele şi acoperişul a fost refăcut cu tablă. În ciuda dimensiunilor modeste , bisericuţa păstrează şi astăzi elementele artistice care ies în evidenţă.Biserica este împărţită în cele patru încăperi tradiţionale: pridvor pe stâlpi, tindă  naos şi un altar.

image

Un element neobişnuit în Teleorman, care aminteşte de origine lăcaşului îl reprezintă tinda, care este mai largă decăt celelalte încăperi ale bisericii . Lăcaşul are mai puţine ferestre decât o bisericuţă obişnuită. O singură fereastră, cea de la altar, a rămas în forma ei originală, înaltă şi îngustă, tăiată între două bârne. 

11 biserici de lemn în Teleorman

În Teleorman se mai păstrează, astăzi, doar 11 biserici de lemn. În catagrafia de la 1810, erau consemnate mult mai multe.  Bisericile de lemn din Teleorman formează grupul cel mai numeros care a supravieţuit în părţile de jos ale Munteniei. Toate sunt monumente istorice protejate prin lege.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite