Consiliul Judeţean Alba contractează un credit de 20 de milioane de lei pentru finanţarea unor investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Alba va contracta un credit bancar în valoare de 20 de milioane lei, pe o perioadă de 10 ani, destinat finanţării a patru proiecte de investiţii mari, pentru care nu există resurse din bugetul propriu.

Proiectele vizate pentru finanţare se referă la reabilitarea unor drumuri judeţene, alimentarea cu apă a şase localităţi, Proiectul de management integrat al deşeurilor şi Proiectul de management integrat al siturilor naturale Frumoasa.

În propunerea prezentată consilierilor judeţeni în şedinţa de joi, 27 februarie, se motivează că unele obiective au grad de complexitate ridicat, iar graficul de realizare a lucrărilor a suferit decalări, astfel că utilizarea integrală a împrumutului contractat în 2011 nu a fost posibilă. Pentru că bugetul judeţului nu dispune de resursele financiare pentru finanţarea, cofinanţarea şi prefinanţarea investiţiilor în cauză, iar prelungirea perioadei de tragere a creditului contractat în 2011 presupune costuri suplimentare însemnate, se propune contractarea unui împrumut nou – credit bancar revolving cu trageri multiple, în valoare totală de maximum 20 milioane lei, pe 10 ani. 

Creditul va putea fi rambursat anticipat din surse proprii sau emisiuni de obligaţiuni, iar principalul obiectiv este diminuarea costurilor şi a obligaţiilor de plată anuale, prin scăderea ratelor dobânzilor şi creşterea maturităţii împrumutului. „În situaţia în care condiţiile pieţei de capital vor permite lansarea unei emisiuni de obligaţiuni privind refinanţarea împrumutului, aceasta va conduce la implicarea cetăţenilor, care vor investi în obligaţiuni, astfel că profitul din dobânzile pe care le va plăti autoritatea publică va putea ajunge şi la membrii comunităţii judeţene”, se mai arată în documentaţie.

Investiţiile pentru care se doreşte contractarea creditului

Reabilitarea sistemului rutier pe tronsoanele: DJ 106L Şpring – Ungurei – Roşia de Secaş, km 0-16 plus 300; DJ 107B: DN1 – Sântimbru – Galtiu – Coşlariu – Mihalţ – Colibi – Roşia de Secaş – limita judeţul Sibiu, km 19 plus 059 – 21 plus 686; DJ 107: Alba Iulia – Teleac – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Blaj – Sâncel – Şona – Jidvei – Cetatea de Baltă – limita judeţul Mureş, km 32 plus 500 – 49 plus 850, lot II: 3.654.883 lei 

„Sistem microregional de alimentare cu apă a comunelor Daia Română, Cut, Câlnic, Şpring, Doştat, Răhău”: 2.041.329 lei 

„Sistem management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”, finanţat prin POS Mediu: 3.900.000 lei 

„Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa”, finanţat prin POS Mediu: 10.403.787 lei 

Gradul de îndatorare estimat pentru perioada 2014 – 2028 în urma contractării acestui credit variază între 16,43% şi 29,91% din veniturile proprii, cu nivel maxim în 2018. Administraţia judeţeană a contractat un credit bancar în 2011, în valoare totală de 40 milioane lei, de la CEC Bank, din care a mai rămas de utilizat aproximativ un sfert, bani care vor fi returnaţi băncii. Necesitatea contractării unui nou credit a fost motivată şi de scăderea dobânzilor, fapt care implică costuri mult mai mici pentru instituţia publică.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite