Alba Iulia: Portret / Daniela Floroian scrie o carte de bucate cu reţete în rimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda anilor de dinainte de 1989 era ca proaspeţii absolveniţi de liceu să se îndrepte către facultăţile cu profil industrial, cu precădere către politehnici. Daniela Floroian a studiat chimia, dar a ajuns să se specializeze în domeniul culturii.

De moda de dininte de 1989 nu a scăpat nici Daniela Florioan. „Atunci toată lumea căuta ingineria, aşa că eu am optat pentru Facultatea de Tehnologie Chimică, însă aplecarea mea spre materiile umane mi-a îndreptat paşii spre profilul pedagogic, nu spre inginerie”, a spus Daniela.

La finele facultăţii a obţinut dubla calificarea de profesor de chimie şi de fizică. „Cu toate acestea, în cei zece ani în care am predat, pe lângă catedra de chimie, am optat şi pentru cele de limbă engleză, muzică şi desen. Completarea catedrei mi-am făcut-o întotdeauna cu materii umane, pentru că încă din şcoala generală mă simţeam atrasă de acest tip de materii”, a afirmat profesoara.

L-a cunoscut pe Benone Simulescu

Îşi aminteşte cu plăcere că în timpul şcolii a participat la olimpiadele de română şi limbi străine, dar mai ales de faptul că îşi făcuse în rândul colegilor un prestigiu de expertă în ale condeiului. „Scrisul a fost şi este pasiunea mea. La un moment dat, colegii din liceu mă rugau să le scriu scrisori pentru prieteni, pentru prietene. Aveam de atunci un renume că îmi merge pana”, a afirmat Daniela zâmbind.

După facultate, a primit repartiţie în comuna Siriu, judeţul Buzău. „În Siriu l-am cunoscut pe Benone Simulescu. El a fost primul om care m-a pus în contact cu etnografia şi folclorul”, îşi aminteşte profesoara. După Revoluţie s-a întors acasă. A predat doi ani în comuna Ighiu, apoi alţi şapte ani în comuna Meteş, zone în care s-a reîntâlnit cu folclorul, cu „traiul de la ţară”, cum frumos zice.

La bibliotecă a luat-o de la zero


Zece ani a strâns Daniela Floroian în învăţământ. Mai apoi s-a transferat la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”. „La bibliotecă am luat-o de la zero, începând cu serviciul de prelucrare, acolo unde am citit foarte mult, pentru că, vrând-nevrând, tot ce intra în bibliotecă trebuia citit, ca să se poată face fişa cărţii unde trebuia să dai un minim de informaţii cititorului”, ne-a mai spus Daniela. Ulterior, s-a specializat în domeniul culturii, a obţinut trei calificări (biblioteconomie, animaţie culturală, procesare imagine text pe calculator).

Scrisul e, de departe, marea pasiune a Danei Floroian. E coautor la trei cărţi (două dicţionare ale oamenilor de cultură şi „Monografia şcolilor din Alba”) şi semnatară a volumelor de carte pentru copii „Poveşti scurte despre sfinţi” şi „Povestea regelui An”. Aceasta din urmă este pusă în scenă de multe şcoli albaiuliene la serbările de sfârşit de an.

A treia carte din propria creaţie e şi cea  la care ţine cel mai mult –  volumul de poezii „40...”. În prezent lucrează cu un meşter bucătar la o carte de bucate ale cărei reţete le scrie în rimă.

Aţi început cu cărţi pentru copii. Cum aşa?
D.F.: „La Biblioteca judeţeană Lucian Blaga am reuşit să reorganizez secţia pentru copii şi am observat că era o cerere foarte mare la capitolul tematică religioasă pe înţelesul copiilor. Aşa s-a născut prima carte a mea – „Poveşti scurte despre sfinţi”, volum de poezii care s-a şi epuizat imediat. Au rămas în bibliotecă 10 exemplare, restul le-am oferit copiilor în dar”.

Cel mai drag sufletului d-voastră râmâne, însă, volumul de poezii „40...”. De ce?

D.F.: „Da, întrucât însumează 40 de poezii scrise în diferite etape ale vieţii mele. Unele, scrise la maturitate, sunt valoroase, aşa cum spunea şi scriitorul Aurel Pantea la lansarea cărţii, altele sunt compuse în liceu, cu naivitatea vârstei de atunci. Dar dorinţa mea a fost să le public pe toate, pentru a prinde la o paletă cât mai largă de cititori”.

Ce-i place: „Să scriu şi să analizez ce-i în jurul meu. Îmi plac oamenii calmi şi raţionali, îmi place sinceritatea, chiar dacă uneori sinceritatea doare. Dar, oricum, e mai bună decât făţărnicia. Îmi plac oamenii care au curajul răspunderii propriilor fapte şi vorbe. Îmi plac oamenii erudiţi”.

Ce nu-i place: „Nu-mi plac făţărnicia, lipsa curajului de a spune lucrurilor pe nume. Nu-mi plac minciuna, inconsecvenţa, laşitatea. Nu-mi plac oamenii care una spun şi alta fac. De asemenea, nu îmi plac oamenii care promit un lucru şi nu se ţin de cuvânt”.

Profil
Data naşterii: 26 septembrie 1966, Alba Iulia
Educaţie: „Facultatea de Chimie şi Inginerie, Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj Napoca
Ocupaţie: Director adjunct Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba Iulia
Starea civilă: căsătorită, are o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite