Pericolul tăcut din preajma Sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfârşitul de an înseamnă pentru mulţi dintre noi confruntarea cu un bilanţ personal care deschide calea spre instalarea depresiei de sezon, iar singurătatea joacă rolul principal într-un scenariu ce se poate dovedi tragic.

„Sărbători fericite“ nu este o urare căreia să-i putem răspunde toţi cu inima uşoară, iar statistici recente subliniază realitatea tristă a unei perioade închinate, în mod normal, bucuriei de a trăi. Cifrele unui raport EUObserver arată ca unul din zece români suferă de depresie în preajma Crăciunului, în vreme ce datele oferite în 2012 de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici relevă că 14 din 100.000 de persoane îşi încheie socotelile cu viaţa spre final de an.

Singurătatea este factorul care favorizează instalarea şi acutizarea depresiei sezoniere, avertizează psihologii, cele mai vulnerabile fiind persoanele divorţate sau care au încheiat o relaţie, cele cărora le-a murit partenerul şi vârstnicii. De altfel, dintr-un studiu realizat recent în Marea Britanie a reieşit ca 40% din persoanele intervievate consideră perioada Sărbătorilor extrem de stresantă şi 33% nu-şi doresc decât să treacă mai repede Crăciunul. Aproape 48% din femeile divorţate sau separate de partener implicate în cercetare au descris ca extrem de deprimante ultimele săptămâni din an, iar procentul depăşeşte 50% în ceea ce priveşte persoanele singure de peste 65 de ani. 

Educaţia primită şi modelele tradiţionale îndeamnă la anumite comportamente specifice într-o perioadă în care suntem învăţaţi să oferim emoţie şi să ne bucurăm de prezenţa celor dragi. În acest context, absenţa unui partener poate fi cauza amplificării unor trăiri emoţionale negative, un motiv pentru a ne simţi inutili sau chiar respinşi social, explică psihologul Andreas Hniatiuc. 

Sărbătorile de iarnă aduc cu ele nu numai o stare emoţională specială, dar ne oferă şi timpul liber necesar reflectării la propriile nevoi. Prin urmare, începem să acordăm atenţie agendei emoţionale, consemnând obiectivele şi nevoile pe care le-am neglijat în restul anului sub pretextul altor preocupări. Pentru persoanele fără partener, singurătatea devine şi mai apăsătoare, indiferent de sex sau de educaţie şi aşteptări, spune psihoterapeutul. 

Totuşi, atrage atenţia specialistul, chiar dacă bărbaţii, spre deosebire de femei, sunt mai ezitanţi în verbalizarea emoţiilor, reuşesc să mascheze aceste nevoi sub aparenţa comportamentelor sociale. Aşa că se angrenează în tot felul de activităţi cu caracter social şi depăşesc mai uşor momentul. Vulnerabilitatea mai accentuată în cazul femeilor este evidenţiată şi de concluziile studiului făcut de britanici, de vreme ce 38% din respondentele divorţate au spus că se tem de venirea Crăciunului pentru că „retrăiesc momente care le fac să se simtă nefericite“.       

În opinia psihologului, absenţa unui companion este resimţită mult mai acut în perioada Sărbătorilor întrucât în acest interval avem mai mult timp pentru introspecţie şi funcţionăm după alte coordonate decât în restul anului. Bilanţul anual include obiective de ordin emoţional, iar absenţa unui partener de viaţă, mai ales după o anumită vârstă, reprezintă motiv de nelinişte. „Partenerul de viaţă reprezintă principalul pilon al relaţiilor noastre afective, iar lipsa acestuia se traduce, în cazul persoanelor singure, printr-un puternic impact emoţional“, adaugă Hniatiuc. 

Privitul în exces la televizor adânceşte depresia

Chiar dacă nu este obligatoriu ca lipsa unui partener în perioada Sărbătorilor să aducă după sine nelinişte, tristeţe sau dezamăgire, psihoterapeutul consideră că suntem tributari unui model social la care încercăm să ne aliniem „ca urmare a internalizării unor deziderate”, în ideea că partenerul, familia sunt elemente esenţiale pentru atingerea stării de fericire. 

Prezenţa unui partener în viaţa fiecăruia este importantă în orice perioadă a anului, deci cu atât mai mult de Sărbători, când oamenii îşi proiectează emoţiile asupra celor dragi. Este o perioadă în care oamenii excelează în a dărui atenţie şi afecţiune, iar partenerul reprezintă, în mod ideatic, o sursă de echilibru pentru oricine, prin urmare este normal să ne orientăm atenţia asupra acestuia în momentele de linişte şi armonie, subliniază Hniatiuc.

Vacanţa salvatoare

Starea de tristeţe nejustificată, caracterizată printr-un puternic sentiment de inutilitate sau de singurătate, lipsa dorinţei de socializare, tendinţa de separare de ceilalţi şi tulburările apetitului alimentar anunţă instalarea depresiei de sezon, în opinia psihologului. Persoanele care alunecă pe această pantă a depresiei sunt destul de uşor de identificat, arată specialistul, pentru că evită dialogul cu ceilalţi, se izolează în casă şi adoptă comportamente sedentare, cum ar fi privitul excesiv la televizor, mâncatul compulsiv sau consumul exagerat de alcool. Recomandat ar fi ca persoanele predispuse la depresie în preajma Sărbătorilor să fie ajutate de rude sau prieteni să descopere că nu sunt singure.

Indiferent de prezenţa sau absenţa unui partener, nu ar trebui să ne răpească nimeni plăcerea de a petrece timpul cu prietenii, de a ne vizita rudele pe care le-am neglijat în timpul anului din cauza activităţilor cotidiene sau de a primi oaspeţi, recomandă Hniatiuc

O altă posibilitate ar fi ca timpul liber de Sărbători să fie valorificat prin planificarea unei vacanţe mult aşteptate sau chiar prin plecarea într-un concediu, prilej pentru a cunoaşte persoane noi şi de a ne remonta psihic.

Singurătatea scade imunitatea

Persoanele care se izolează în lipsa unei familii sau a unui partener sunt mai predispuse la apariţia bolilor cardiace, obezitate şi diabet şi au o speranţă mai redusă de viaţă. Un studiu realizat de Universitatea din California arată că din cauza singurătăţii, riscul decesului în cazul persoanelor de peste 60 de ani creşte cu 10%, comparativ cu cei care se bucură de o prezenţă constantă în vieţile lor. Cercetarea efectuată pe o perioadă de şase ani a mai scos la iveală şi faptul că persoanele singure tind să reducă activităţile zilnice cu 24.8%, ceea ce favorizează deprecierea fizică, nu doar psihică. 

Citeşte şi:

Cum să supravieţuieşti stresului de Sărbători

Cum să-ţi schimbi dispoziţia: alimentele care te înveselesc

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite