Cum se prepară gustosul borş de vară cu bostănei, după o reţetă culeasă de regretatul gastronom Radu Anton Roman
0Jurnalistul, scriitorul şi realizatorul TV Radu Anton Roman, cunoscut şi pentru emisiunile sale pe teme culinare, descria borşul de vară cu bostănei sau dovlecei „ca o drăgosteală de vară, la ţară, cu o mândră mititică şi frumuşică, mai prin grâu, mai pe râu, noaptea târziu tare, dimineaţa până-n soare, totul e să nu dureze, ca să nu lezeze şi să cauzeze”.
La aşa descriere făcută de Radu Anton Roman borşului de vară, se înţelege că şi gustul este pe măsura cuvintelor meşteşugite ale maestrului gastronom.
Iată mai jos reţeta pentru această ciorbă de pomină, dreasă cu smântână grasă.
Ingrediente:
5-6 bostanei (dovlecei)
1 ceapă
1 pahar de smântână grasă
1 ou
1 legătură de mărar
4 roşii
1 litru de borş
sare
Mod de preparare:
Dovleceii se curăţă, se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă rece, cu jumătate de linguriţă de sare. Roşiile şi ceapa se toacă la cuţit şi la primul clocot se pun în oală, peste bostănei. Fierbeţi borşul separat şi apoi turnaţi-l în oală, la grămadă, ca să acrească totul. La final, zeama se drege cu smântâna bătută cu ou şi cu mărar tocat. Poftă bună!

FOTO br.pinterest.com