Controversata mişcare QAnon a rămas în ruine. Liderul său a dispărut după înfrângerea lui Trump de la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mişcarea QAnon ar fi rămas fără lider după ce Donald Trump a fost înfrânt în cursa pentru Casa Albă. Astfel, Q, contul de pe care se făceau postări în mod frecvent, a dispărut subit, lăsând susţinătorii mişcării în haos, relatează New York Times.

Înfrângerea lui Trump în alegerile de săptămâna trecută au produs rapid rumoare printre adepţii teoriei conspiraţiei QAnon. „Biden nu va fi NICIODATĂ preşedinte”, a scris unul dintre adepţi. „Trump ştie ce face. Îi lasă pe democraţi şi pe tehnocraţi şi media să îşi arate adevărata faţă”, a insistat un altul, citat de NYT.

Unii dintre conspiraţionişti, însă, au început să îşi piardă din încredere: „Pierdem. Nu ştiu dacă să mai am încredere în plan. Nici măcar nu mai sunt sigur că există un plan”.

Conspiraţioniştii QAnon, cei care cred într-o teorie bizară conform căreia ar exista un cult satanic mondial de pedofili condus de democraţii americani şi împotriva căruia ar lupta Donald Trump, au planurile date peste cap. Timp de ani de zile aceştia au fost asiguraţi că Trump va câştiga din nou alegerile fără probleme şi că „va înfrânge statul paralel şi îi va aduce pe liderii cultului în faţa justiţiei”. Un cont de pe forumul online pe care au loc aceste discuţii, denumit Q, a fost cel care, în ultimii trei ani, a alimentat constant acest delir, publicând mesaje criptice.

De la înfrângerea lui Donald Trump, însă, Q a dispărut. Niciun mesaj nu a mai fost postat de pe acest cont şi nici alte mesaje nu au mai apărut pe site-ul de pe care comunica frecvent. În general, activitatea QAnon a scăzut semnificativ în ultimele zile, mai arată NYT, citat de Digi 24.

Au apărut semne de conflict şi între conspiraţioniştii cei mai de seamă – Ron Watkins, unul dintre administratorii siteului 8kun, despre care mulţi au crezut că este Q însuşi, a anunţat în ziua alegerilor că va renunţa la activitatea pe site, motivând „lupte grele cu cenzura”. Dispariţia lui Q a lovit puternic în comunitatea conspiraţioniştilor care se simt „înfrânţi de statul paralel”, chiar dacă nu o recunosc în public, spune Fredrick Brennan, fondatorul unui alt site de conspiraţionişti, premergător celui actual.

Brennan este unul dintre cei care a părăsit comunitatea şi a devenit un critic vocal al lui Watkins. El spune că adepţii teoriei erau convinşi că Trump este în control şi că va câştiga alegerile, chiar dacă sondajele arătau că şansele sale sunt extrem de mici: „Nu se aşteptau să piardă şi nu se aşteptau ca Fox News să declare victoria lui Biden. A fost un moment care i-a afectat psihologic”.

În ultimele luni, conspiraţioniştii QAnon au fost blocaţi de pe majoritatea reţelelor sociale tradiţionale, micşorând capacitatea mişcării de a se mai organiza – grupurile de pe Facebook şi canalele de Youtube cu mii de susţinători au fost şterse. Afectaţi au fost liderii cercului, care îşi pierd acum din capacitatea de a vinde produse tematice QAnon, de a mai scrie cărţi conspiraţioniste sau de a organiza evenimente.

Fără Donald Trump, figura din centrul fanteziilor QAnon, rămâne de văzut dacă mişcarea va continua sau dacă are zilele numărate, mai arată NYT. „Susţinătorii QAnon erau obişnuit ca predicţiile lui Q să nu se adeverească. Câteodată oamenii rămân dezamăgiţi şi renunţă. Alţii încearcă să ajusteze narativa generală astfel încât să parcă că eşecul face parte dintr-un plan mai mare. Însă e foarte dificil pentru o astfel de ajustare cu ceva mare precum pierderea cursei prezidenţiale”, a afirmat Wilian Partin, un cercetător care a studiat mişcarea QAnon.

Unii susţinători au început deja să fabrice o altă teorie a conspiraţiei, conform căreia ar exista un supercomputer care a fost folosit pentru a schimba voturile şi că Donald Trump a însemnat, în secret, buletinele de vot pentru a îi prinde pe democraţi într-o capcană.

Vinerea trecută, doi influenceri importanţi din QAnon i-au rugat pe susţinători într-un podcast să nu-şi piardă speranţa, explicând că alegerile vor fi dovedite a fi frauduloase. „De fapt, câştigăm. Nu aşa arată să câştigi, dar credeţi-ne”, a subliniat unul dintre ei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite