Fostul director de campanie al lui Trump, Paul Manafort, recunoaşte că i-a dat date în 2016 unui presupus spion rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul director de campanie al lui Tramp, Paul Manafort, recunoaşte că a  împărtăţit informaţii sensibile cu un presupus spion rus FOTO EPA-EFE
Fostul director de campanie al lui Tramp, Paul Manafort, recunoaşte că a  împărtăţit informaţii sensibile cu un presupus spion rus FOTO EPA-EFE

Fostul director de campanie al lui Donald Trump în 2016, Paul Manafort, a recunoscut, într-un interviu acordat site-ului Business Insider, că a împărtăşit sondaje confidenţiale cu un presupus agent de informaţii rus, Konstantin Kilimnik.

La acea vreme, Rusia se amesteca în alegerile prezidenţiale de atunci, în favoarea miliardarului, relatează The Independent.

Manafort - condamnat cu privire la evaziune fiscală şi graţiat de către Trump - recunoaşte în acest interviu că a împărtăşit ”informaţii sensibile privind sondaje şi strategia de campanie” cu Konstantin Kilimnik cu speranţa de a câştiga bani şi cu scopul ca Rusia să-l ajute pe Trump să o înfrângă pe Hillary Clinton.

”Datele pe care le-am împărtăşit cu el erau un amestec de informaţii publice şi lucruri vechi, din primăvară”, declară Manafort, în contradicţie cu ceea ce-i spunea adjunctului său de atunci, Rick Gates, într-un e-mail confiscat de anchetatori federali în cadrul anchetei Departamentului Justiţiei cu privire la eventuale legături între campania lui Trump şi un amestec rus în alegeri în favoarea miliardarului.

În acest e-mai, confiscat de anchetatori în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller, un fost director FBI, Manafort i-a ordonat lui Gates - condamnat cu privire la infracţiuni federale descoperite în cadrul anchetei lui Mueller - să-i furnizeze lui Kilimnik date interne de doar două săptămâni înainte de o întâlnire cu presupusul agent rus.

"Practici sofisticate de siguranţa comunicărilor”

 Potrivit Comisiei Informaţiilor din Senat, Manafort şi Kilimnik s-au străduit atât de mult să-şi ţină relaţiile secrete, încât Comisia a avut un ”acces limitat la comunicările lui Kilimnik cu Manafort”, din cauza că au folosit ”practici sofisticate de siguranţa comunicărilor”.

Fostul consultant al Partidului Republican şi lobbyist a acordat acest interviu Insider înainte să-şi publice memoriile, în care îşi explică altfel relaţiile cu Kilimnik.

Potrivit Insider, Manafort scrie în carte că i-a oferit presupusului spion rus ”puncte de discuţie” despre sondaje publice şi nu date brute sensibile din sondaje interne pe care recunoaşte în interviu că i le-a oferit.

Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe Kilimnik în 2021 cu privire la faptul că a furnizat datele pe care i le-a oferit Manafort serviciilor ruse de informaţii, care a folosit aceste sondaje pentru a ţinti alegători americani în operaţiuni vizând să-l susţină pe Trump şi să o denigreze pe Clinton.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski aminteşte de dezastrul de la Cernobîl şi cere noi sancţiuni împotriva Rusiei

Analist politic de la Belgrad: Rusia caută un nou război pentru a ieşi din impasul din Ucraina, iar Kosovo îi poate servi drept prilej

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite