Campania antioccidentală a Rusiei pe timp de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia profită de pandemie pentru a răspândi opinii antioccidentale prin mass media guvernamentale şi nu este singurul stat care procedează astfel, scrie „Washington Post“.

Un studiu recent al specialiştilor de la Oxford arată că presa din Rusia, China, Iran şi Turcia lansează periodic teme ce subminează coeziunea europeană şi eforturile globale de a lupta cu pandemia, de la conspiraţii mondiale privind originea virusului şi până la acuzaţii de incompetenţă sau imoralitate pentru liderii sau structurile altor ţări, care să vină în contrast cu generozitatea sau clarviziunea propriilor lideri. Campania rusă aminteşte de  încercările KGB  din timpul Războiului Rece de acreditare a ideii  că HIV a fost o invenţie a oamenilor de ştiinţă americani. 

„Scopul Rusiei este să semene discordia şi să slăbească din interior instituţiile Statelor Unite şi alianţele sale, inclusiv prin campanii subterane“, a declarat Philip Reeker, subsecretar al Stat responsabil pentru Europa şi Eurasia. „Prin răspândirea dezinformării cu privire la coronavirus, trolii ruşi   ameninţă securitate publică în detrimentul unui răspuns global “ la epidemie, a adăugat el. Teoriile răspândite includ ideea că virusul a fost creat de Statele Unite pentru a „duce un război economic cu China”, că este o armă biologică inventată de CIA sau că face parte din o strategie occidentală de „mesaje anti-China”. 

De asemenea, este acuzat cofondatorul Microsoft, Bill Gates,că ar avea de profitat de pe urma pandemie pentru că fundaţia sa  a investit miliarde de dolari în programe internaţionale de sănătate.  Mii de conturi deschise pe reţelele de socializare au fost monitorizate de Global Engagement Center, structură din cadrul Departamentului de Stat, şi a constatat că spre deosebire de alte subiecte în care activitatea durează de obicei trei zile, conturile pe tema covid au fost active timp de o lună, potrivit oficialilor americani, ceea ce relevă importanţa acordată cazului de către ruşi.

„Acest lucru este tipic doctrinei ruse a confruntării informaţionale“, a spus un oficial. „Numărul global de cazuri de coronavirus nu a atins apogeul, deci strategia rusă este de a exploata mediul informaţional într-un mod foarte ieftin, dar foarte eficient, pentru a semăna discordia între China şi SUA sau pentru motive economice ”.

Debutul campaniei

Campania a debutat pe 20 ianuarie, când mass-media rusă controlată de stat a început să difuzeze articole şi interviuri anti-occidentale despre originile epidemiei, inclusiv postul de gteleviziune RT şi agenţia Sputnik . Trolii au intrat în joc a doua zi. „Este puţin probabil să fie o coincidenţă“, a spus un oficial. „Când media rusă a început să vină cu aceste teorii, trolii ruşi au început să le răspândească  la nivel mondial”. „Aceste mii de conturi funcţionează zilnic, cu fraze, tonuri şi ritmuri identice. Toate pot fi legate uşor de RT, Sputnik şi alte mijloace de comunicare ce au legături cu Rusia. 

„Nu sunt roboţi, sunt oameni adevăraţi în spatele unei tastaturi”, a adăugat oficialul. „Putem astfel să vedem pe deplin ecosistemul lor de dezinformare, inclusiv televiziunile de stat, site-uri web apropiate de ele şi mii de identităţi false pe Internet care, toate, promovează aceleaşi teme“, a comentat Lea Gabrielle, care conduce Global Engagement Center. Washingtonul consideră că dezinformarea rusă împiedică un răspuns sanitar eficient privid coronavirusul , în special în Africa şi Asia.

„Se pare că aceşti operatori au primit  un cec în alb pentru a semăna discordia”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat, spunând că trollii ruşi au autonomie şi nu acţionează neapărat la comenzi explicite.„Nu este nevoie ca o anumită temă să fie decisă la cel mai înalt nivel. Ei au multă independenţă de a opera în acest spaţiu pentru a provoca daunele pe care le doresc, cu consecinţe potenţial catastrofale“. 

Atacul lui Trump la adresa OMS nu a fost ratat

Propaganda rusă nu a ratat să folosească, subliniază Washington Post, şi atacurile la adresa OMS, pe care le-a lansat chiar preşedintele Donald Trump. Preşedintele Donald Trump şi-a intensificat atacurile la adresa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acuzând vineri OMS că a ajutat China să ascundă numărul real al cetăţenilor săi infectaţi cu noul coronavirus. „Cred că ştiau, dar nu au vrut să spună lumii,” a declarat liderul de la Casa Albă, sugerând că OMS era conştientă că regimul de la Beijing nu spunea adevărul cu privire la rata infecţiilor cu COVID-19. 

Acuzaţiile lui Trump au fost făcute în contextul în care presa americană relatează că administraţia de la Washington ia în considerare luarea unor măsuri punitive împotriva organizaţiei mondiale, printre care tăierea fondurilor şi chiar crearea unei instituţii alternative. Trump a atacat dur Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi marţi, într-o postare pe contul de Twitter. Preşedintele SUA scria că OMS „a dat-o în bară” în gestionarea crizei noului coronavirus şi îi numeşte „China centrici”, deşi susţine că finanţările provin în mare parte din Statele Unite. Presa aservită şi trolii au scrie că liderul de la Washington încearcă astfel să arunce vina pentru proasta gestionare a Pandemiei Covid 19 în spatele OMS şi Chinei. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite