Kurzii ar fi ucis doi jihadişti britanici în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost ofiţer din forţele aeriene speciale (SAS), care lucra în Irak drept expert în siguranţă pentru o echipă TV, susţine că a văzut cum armata kurdă a capturat doi militanţi ai Statului Islamic, ambii britanici, pe care i-ar fi executat. Povestea a ridicat câteva semne de întrebare în rândul societăţii britanice, care nu este de acord cu faptul că aliaţii kurzi le-au ucis cetăţeni, chiar dacă aceştia erau membri ai grupării teroriste.

Ofiţerul britanic, care a dorit să rămână anonim, a povestit jurnaliştilor de la cotidianul tabloid „Daily Mail” cum, după lupte grele, doi jihadişti din Statul Islamic s-au predat forţelor kurde, ambii fiind răniţi de gloanţe. Aceştia ar fi fost târâţi din tranşeele din care luptau, loviţi cu pumnii, cu picioarele şi cu patul puştii, până la intervenţia unui ofiţer kurd de rang superior. 

Întreaga luptă ar fi fost filmată de o echipă a unui post internaţional de televiziune, pentru care ofiţerul britanic lucra drept expert în siguranţă. Comandantul kurd a cerut însă ca întregul material video să fie şters. Ofiţerul britanic a întrebat ce se va întâmpla cu cei doi britanici şi i s-a răspuns că vor fi duşi la reşedinţa din Jalawla a guvernatorului. Însă peste două zile, atunci când a mers acolo pentru a-i vedea pe cei doi, britanicul nu i-a găsit. Mai mult, nimeni nu auzise nimic de doi jihadişti capturaţi. 

„Am tot întrebat despre ei, însă am fost respins cu tot felul de răspunsuri nesatisfăcătoare. Asta m-a făcut să suspectez - şi nu pot spune asta în cuvinte mai puternice - că britanicii au fost executaţi”, a povestit fostul ofiţer SAS. 

„Chiar şi în ceea ce a devenit un război civil sumbru, acest episod ar reprezenta o întâmplare tulburătoare. Nu putem să sprijinim niciodată tortura sau justiţia pe repede înainte, iar serviciile noastre de informaţii sunt întinse la maximum, resursele limitate, astfel că ne bazăm pe faptul că forţele kurde cooperează cu noi pe deplin atunci când vine vorba despre predarea cetăţenilor britanici care luptă în Statul Islamic”, a declarat parlamentarul britanic Mark Field, membru al Comisiei pentru Informaţii şi Securitate din Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic). 

Cei doi britanici capturaţi ar fi avut „semnalmente asiatice”. Unul dintre ei ar fi fost împuşcat în ochi. „Vorbeau engleză cu accent specific zonelor centrale ale Angliei”, povesteşte fostul ofiţer SAS. 

„Mi-au confirmat faptul că sunt britanici şi mi-au spus că s-au alăturat Statului Islamic din cauza politicii SUA pentru ţările musulmane. Unul dintre ei a remarcat că purtam o brăţară Help For Heroes (campanie umanitară pentru veteranii britanici răniţi în războate - n.r.) şi a spus că soldaţii britanici sunt OK”, continuă sursa. 

Ameninţarea „jihadiştilor cu ochi albaştri” a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa securităţii internaţionale, avertizează acum tot mai mulţi lideri mondiali, în frunte cu Barack Obama, preşedintele SUA. 

Din martie 2011, când a izbucnit războiul civil în Siria, aproximtiv 12.000 de străini din 50 de ţări diferite au plecat acolo pentru a lupta de partea jihadiştilor, a anunţat joi Departamentul de Stat. „Peste 100” dintre aceştia sunt americani.

Riscul jihadiştilor  străini a revenit în atenţia întregii lumi după ce un jurnalist american a fost ucis prin decapitare de un jihadist care s-a dovedit a fi cetăţean britanic. Acesta l-a ucis pe americanul capturat în noiembrie 2012 în Siria ca răspuns la atacurile aeriene demarate de armata americană în Irak, unde gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a capturat teritorii importante în ultimele luni. 

Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului şi Siria, are circa 400 de recruţi din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activităţi extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie.

Hammond a declarat că implicarea cetăţenilor britanici în grupări extremiste este unul dintre motivele pentru care SI "reprezintă o ameninţare directă" pentru securitatea Marii Britanii.

„Multe dintre aceste persoane ar putea la un moment dat să încerce să se întoarcă în Marea Britanie şi atunci ar reprezenta o ameninţare directă pentru securitatea noastră internă", a adăugat el.

Hammond a afirmat, de asemenea, că înregistrarea video pare reală şi a calificat-o drept „un exemplu îngrozitor al brutalităţii acestei organizaţii”.

Pe 10 septembrie, în ajunul celei de-a 13 comemorări a atacurilor teroriste de la 11 sptembrie, preşedintele american Barack Obama a declarat un nou război terorismului. „Dacă ameninţaţi America, nu veţi mai fi niciodată în siguranţă", a avertizat  Obama într-un discurs puternic, rostit la Casa Albă.

Preşedintele laureat cu Premiul Nobel pentru Pace a anunţat că forţele armate americane vor demara o ofensivă militară coordonată asupra grupării Statul Islamic, continuând războiul împotriva terorismului declanşat în urma atentatelor. 

După ce a fost aspru criticat pentru că a declarat că „nu există o strategie a SUA pentru combaterea Statului Islamic”, Obama a prezentat planul prin care Washingtonul şi-a propus să elimine această nouă ameninţare teroristă. Strategia americanilor se bazează pe atacuri aeriene, fie cu drone, fie cu avioane de luptă şi, pentru prima dată, vor viza şi poziţii din Siria ale extremiştilor. 

Americanii au demarat deja, de mai bine de o lună, astfel de atacuri – mai bine de 190 de raiduri - asupra militanţilor din Irak, acolo unde gruparea a declarat chiar un califat islamic în partea de nord a ţării. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/jihadi-tii-cu-ochi-alba-tri-una-dintre-principalel" target="_blank">View the story "Jihadiştii „cu ochi albaştri”, una dintre principalele ameninţări pentru securitatea internaţională" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite