Ucraina: sediul Ministerului Justiţiei a fost ocupat de protestatarii proeuropeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii din Ucraina au ocupat clădirea Ministerului Justiţiei din Kiev, duminică, marcând o nouă victorie a activiştilor proeuropeni, în timp ce manifestaţiile continuă să ia amploare în toată ţara, chiar şi în partea de est unde preşedintele Viktor Ianukovici se bucura de o mare influenţă.

Zeci de protestatari ucraineni au ocupat sediul Ministerului Justiţiei după ce au spart ferestrele clădirii şi au ridicat mai multe baricade în jurul acesteia, folosindu-se de containerele de gunoi, potrivit corespondenţilor AFP.

Mass-media locale au transmis că protestele se răspândesc şi în afara capitalei, iar sediile guvernatorilor din regiunile Dniepropetrovsk (est), Sumî (nord), Transcarpatia (vest), Zaporoje (sud) sunt deja ocupate de manifestanţi. În total, au fost ocupate birourile guvernelor locale din zece oraşe, însemnând că 14 din cele 25 de provincii ucrainene au scăpat de sub controlul preşedintelui Ianukovici.

Deşi partea de vest a Ucrainei este considerată a fi mai apropiată de Europa, iar partea de est este recunoscută drept rusofilă, protestele naţionale demonstrează dezamăgirea majorităţii cetăţenilor în legătură cu politicile controversate ale preşedintelui.

Protestatarii au folosit tomberoanele de gunoi pentru a ridica baricade între ei şi forţele de ordine. FOTO Reuters

image

Manifestaţiile au izbucnit după ce liderul de la Kiev a refuzat în ultimul moment  semnarea unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, prin care Ucraina s-ar fi apropiat de comunitatea europeană, iar în schimb a ales consolidarea relaţiei cu Rusia.

Nemulţumirea ucrainenilor a căpătat amploare, iar ulterior a inclus şi probleme sociale şi economice.  Protestele din multe oraşe din ţară sunt o premieră pentru Ucraina post-sovietică.

Activiştii proeuropeni au ocupat şi clădirea administraţiei regionale din Volînia (nord-vestul ţării), iar guvernatorul local a îngenunchiat în faţa protestatarilor, cerându-le să evite vărsarea de sânge.

În regiunile Chernigău şi Rivne au avut loc manifestaţii paşnice. Guvernatorul din Rivne a refuzat să-şi dea demisia, în prezent fiind în concediu, însă toţi adjuncţii lui şi-au părăsit posturile.

Protestatarii din regiunea Hmelniţki (centru-vest) au depus o coroană funerară în faţa locuinţei guvernatorului, care a refuzat de asemenea să-şi dea demisia. În Vinnîţea (centru-vest), voluntarii au improvizat la parterul administraţiei regionale o bucătărie temporară, pentru a-i ajuta pe manifestanţi. E asemena, şi birourile din regiunea Poltava au fost invadate de activişti.

Au mai avut loc proteste faţă de preşedintele Ianukovici în regiunile Cernăuţi (est), Jîtomîr (nord-vest), Cerkasî (centru), Odesa (sud), Mîkolaiv (sud), Luhansk (est), Harkov (nord-est), Kirovohrad (centru).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite