Spionajul, la îndemâna oricui în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spectru larg de dipozitive pentru interceptarea convorbirilor telefonice sau audio pot fi achiziţionate în orice moment pe site-urile care abundă în anunţuri de acest gen, deşi comercializarea şi utilizarea acestor echipamente este ilegală.

Vă înşeală soţul? Nu ştiţi cu cine îşi petrece timpul liber soţia iubită? Angajaţii chiulesc. Ce este de făcut? GSM-spion Nero9 va răspunde la toate întrebările şi vă va ajuta să aflaţi tot ce se vorbesc ceilalţi în lipsa dumneavoastră. Orice tehnică de spionaj nu poate fi comparată cu GSM-spion N9”, se arată în unul din sutele de anunţuri plasate pe portalurile de publicitate din Republica Moldova. 

Totuşi, în afară de o mulţime de tipuri de dipozitive care permit interceptarea audio, comercianţii de echipamente de spionaj oferă posibilitatea filajului video prin intermediul ochelarilor, nasturilor, umeraşelor, brichetelor, ceasurilor sau a mouse-ului de la computer. Preţurile pornesc de la 500 de lei şi ajung până la 2 000 de lei. 

Tehnici ilegale James Bond, accesibile oricui în Republica Moldova 

Am vorbit cu unul dintre cei care gestionează o astfel de afacere în spionaj şi m-am prezentat ca persoană interesată în achiziţionarea unui dispozitiv pentru interceptarea convorbirilor telefonice. „O să aveţi nevoie de o cartelă SIM şi eu o să vă explic cum se instalează şi cum se face totul pentru a asculta pe cine aveţi nevoie. Toate sunt aduse din China”, m-a asigurat interlocutorul care s-a prezentat Valeriu şi care m-a îndemnat să vin la adresa indicată în anunţ, dar m-a atenţionat că trebuie să-l anunţ în prealabil că vin. 

Valentin Dediu nu crede că Usatîi a utilizat viruşi pentru interceptare

Faptul că orice persoană interesată poate urmări prin intermediul filării video şi audio tot ce face o altă persoană o demonstrează şi declaraţiile lui Renato Usatîi care afirmă că printr-o aplicaţie-spion pentru care a plătit 300 de euro a putut să intercepteze convorbirile telefonice dintre Vlad Filat şi Ilan Shor. Fostul director adjunct al Serviciului de Informaţie şi Securitate (SIS), Valentin Dediu, a declarat în cadrul unui interviu pentru europaliberă.org că instituţia ar trebuie să fie dotată suplimentar cu echipament pentru a depista pe cei care interceptează ilegal. 

În acelaşi timp, Dediu şi-a manifestat neîncrederea în faptul că Renato Usatîi ar fi reuşit interceptarea prin astfel de metode. „Referindu-ne la Usatîi, este şi altă problemă, el spune că a utilizat tehnologii performante. Nu este chiar aşa, nu se poate să fi interceptat doar cu anumite programe infiltrate, viruşi. Dacă este aşa, atunci se aude numai o parte din convorbire”, a declarat fostul şef de la SIS.

Totuşi, Valentin Dediu a atras atenţia asupra pericolului care persită asupra vieţii private a oricărei persoane din Republica Moldova din cauza accesului lejer la diferite tehnici de spionaj. „Firmele serioase respectă restricţiile să nu fie comercializată această tehnică decât instituţiilor abilitate să efectueze aceste măsuri. Cu părere de rău, la noi în republică au venit firme şi au propus, şi este posibil, eu nu spun că sunt convins de acest fapt, dar presupun că există tehnică pentru interceptare a trei-patru telefoane mobile”, a menţionat Valentin Dediu. 

Aplicaţia utilizată de Usatîi poate fi găsită pe internet

Expertul IT Iurie Mocanu susţine că aceste programe despre care vorbeşte Usatâi sunt accesibile şi reprezintă un virus pe care cel care urmează să fie interceptat îl primeşte în telefon sub forma unui link şi instalează aplicaţia. Specialistul precizează, totuşi, că este posibil ca telefonul persoanei respective să ajungă în mâinile altcuiva care ar fi putut accepta acest program, care oferă mai multe posibilităţi decât interceptarea audio.

 „Acest virus poate fi găsit pe internet. Oferă şi posibilitatea de a intercepta şi video şi cred că cel care care a interceptat a putut afla mai multe informaţii decât cele date în vileag. Oricum, se admite posibilitatea ca să fie implicate şi anumite insituţii care au astfel de abilităţi”, a  menţionat expertul Iurie. 

Restricţii

Comercializarea dipozitivelor pentru interceptări audio este ilegală. Conform legislaţiei, interceptarea convorbirilor telefonice poate fi făcută numai de Serviciul Informaţii şi Securitate în baza încheierii unui judecător de instrucţie în baza unui dosar penal deschis. Persoanele fizice pot obţine în judecată pedepsirea penală a celor care fac astfel de interceptări, precum şi prejudicii morale şi materiale.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite