Războiul din Ucraina va avea ultimul act la Kremlin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin singur in loja la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022 FOTO EPA-EFE

Agresiunea criminală a Rusiei în Ucraina nu are motive logice. În spatele acestui atac pe scară largă nu se pot găsi motive legitime. Era de aşteptat o ofensivă rusească în Donbas şi Lugansk, odată ce administraţia Putin le-a recunoscut oficial, dar bombardamente făcute din Belarus şi Crimeea în Mariupol şi Kiev arată că la Kremlin domneşte nebunia.

Problemele administraţiei Putin

Probleme economice majore au început pentru Rusia după ocuparea Crimeei în 2014. Dincolo de efortul economic de război, Kremlinul a trebuit să aloce bani pentru cetăţenii din Crimeea dar şi bani, armament şi provizii medicale pentru separatiştii din Donbas şi Lugansk. Apoi au urmat sancţiunile economice ale comunităţii internaţionale care au afectat şi ele economia rusească.

În 2019 au avut loc primele proteste mai serioase împotriva lui Putin atât la Moscova cât şi la Sankt Petersburg iar apoi a urmat pandemia.

La fel ca restul lumii, Rusia a suferit şi ea în criza covid iar Putin a avut o problemă în plus, popularitatea lui Alexei Navalnîi. Pentru prima dată, Putin a simţit un concurent care-i suflă în ceafă. Deşi aflat în puşcărie, Navalnîi are sprijin popular şi mai ales are sprijinul unei părţi însemnate a comunităţii de intelligence ruseşti şi a unei părţi a oligarhiei.

Dincolo de probleme politice, în Rusia s-a înregistrat în ultimii ani o scădere drastică a nivelului de trai. Conform datelor publicate de Serviciul Federal de Statistică al Statului (Rosstat), în cursul anului 2020, preţurile la alimente au crescut cu 7,9 la sută, iar în primele două luni ale anului 2021, preţurile au mai crescut cu 1.2%. Conform Gazeta.ru citat de jamestown.org, mai mulţi experţi ruşi au recomandat introducerea cupoanelor pentru pâine, lapte şi zahăr gratuit pentru cei foarte săraci oameni

Dincolo spoiala imperială şi de armata dotată cu arme nucleare, Rusia arată rău, este o ţară bogată şi puternică cu oameni mulţi şi săraci. Singurele două regiuni dezvoltate sunt Moscova şi Sankt Petersburg. În aceste două regiuni trăiesc undeva la 30 de milioane de ruşi, dar restul până la 144 de milioane trăiesc în condiţii foarte grele. Conform Statista, în 2022, salariul minim în Rusia la nivel naţional este de 13.890 de ruble, adică 149 de euro. La Moscova, salariul minim este 228 de euro iar la Sankt Petersburg de 230 de euro.

Ultima luptă

Invazia Ucrainei este ultima soluţie găsită de Putin şi de cercul său de apropiaţi pentru a rămâne la putere. Ieri au avut loc mişcări de stradă în Rusia ce s-au lăsat cu peste 1.700 de arestaţi.  Astăzi, Novaia Gazeta, un cotidian rusesc, a publicat ziarul în rusă şi ucraineană iar mesajul a fost unul anti-război şi anti-Putin.

 ”Astăzi ne-am adunat cu toţii în redacţie. Avem o durere. Ţara noastră, la ordinul preşedintelui Putin, a început un război împotriva Ucrainei. Nu există nimeni care să oprească războiul. De aceea, odată cu durerea, pe noi ne încearcă şi un sentiment de ruşine” ”Vom publica acest număr al Novaia Gazeta în două limbi – ucraineană şi rusă.  Pentru că noi nu recunoaştem Ucraina ca inamic, iar limba ucraineană ca limbă a inamicului. Şi nu o vom recunoaşte niciodată”

Aceste mişcări vor creşte în intensitate când sute de tineri ruşi se vor întoarce acasă în sicrie. Atunci când o lume întreagă va asocia Rusia cu un stat agresor, atunci când Rusia va fi exclusă din toate competiţiile sportive, când costurile războiului vor scădea şi mai mult nivelul de trai  şi mai ales, atunci când oligarhii nu vor mai putea să meargă la Paris, Milano sau Londra.

Războiul din Ucraina va avea punctul final la Kremlin iar Ucraina va fi liberă pentru că nici măcar Putin nu este veşnic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite