Protestele au devenit un stil de viaţă într-o Spanie măcinată de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest împotriva unei decizii de evacuare, în Barcelona FOTO Reuters
Protest împotriva unei decizii de evacuare, în Barcelona FOTO Reuters

Tot mai mulţi muncitori spanioli pleacă de la locul de muncă pentru a protesta faţă de reducerea salariilor şi faţă de planurile de privatizăre ale guvernului, măsuri adoptate în încercarea de a reduce deficitul public care ameninţa anul trecut să falimenteze ţara.

În acest tulburător val de greve şi demonstraţii sunt implicaţi angajaţi din toate categoriile sociale, de la judecători şi doctori, până la gunoieri şi şoferi de autobuz, cu toţii fiind nemulţumiţi de măsurile de austeritate adoptate de guvern de-a lungul celor patru ani de criză economică.

Ceva fără precedent s-a întamplat în ţara noastră. Este ciudat să vezi judecători, procurori, avocaţi, doctori, asistente şi profesori în stradă“, a declarat un judecător de top din Madrid.

Demonstraţiile sunt la ordinea zilei în capitală şi în alte oraşe importante implicate în cele mai ample manifestări prin care Spania a trecut, de la tranziţia spre democraţie, în 1970, potrivit Reuters.

Nemulţumirile spaniolilor

Guvernul a condus această ţară spre distrugere. Ne privează de toate beneficiile şi ne înlătură puterea de cumpărare“, a spus Francisco Garcia, un om de serviciu şi liderul Uniunii Generale a Spitalului Alicante de pe Coasta Mediteraneană.

Garcia şi colegii lui sunt în grevă de 17 zile şi protestează din cauză că nu au mai fost plătiţi de două luni.

În sudul oraşului Granada, muncitorii de la salubrizare sunt în grevă de două săptămâni, în semn de nemulţumire faţă de diminuarea orelor de muncă şi, implicit, a salariilor. Greva a încetat duminică, însă doar un sfert din gunoiul de pe străzi a fost ridicat.

Este dezgustător. Sunt şobolani pe stradă si nici măcar nu poţi merge din cauza gunoaielor“, a afirmat Jorge, un angajat al unui bar din Granada.

Măsurile guvernului au fost adoptate pentru a strânge cele aproximativ 10 miliarde de euro din fonduri publice necesare pentru a salva băncile de la faliment, după ce au acordat cu o prea mare uşurinţă împrumuturi în timpul perioadei de boom imobiliar.

Au salvat băncile şi au închis spitalele“, era mesajul de pe una dintre pancartele de la protestul din Madrid la care au participat mii de muncitori din domeniul sănătăţii.

Cazurile de suicid în rândul populaţiile şi miile de oameni care nu îşi mai pot plăti creditele au forţat guvernul să amâne ordinele de evacuare pentru famiile sărace.

Însă acţiunile de protest nu sunt suficiente pentru a schimba hotarârea prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy de a tăia cheltuielile publice pâna la limita impusă de Uniunea Europeană, scrie Reuters.

„Strategia guvernului nu este să facă anumite concesii, ci să continue cu reformele şi să spere că economia îşi va reveni la sfârşitul lui 2013 sau în 2014“, a declarat Miguel Murado, un analist independent din Madrid.

De la acceptare la revolte

La începutul crizei, spaniolii erau foarte raţionali în privinţa măsurilor de austeritate, acceptând că trebuie să suporte consecinţele unui deceniu de cheltuieli fără măsură, care au dus la milioane de case goale şi la investiţii în autostrăzi sau aeroporturi prea puţin folosite.

Răbdarea populaţiei şi-a atins limitele pe măsură ce recesiunea s-a adâncit, iar măsurile de austeritate ale guvernului au vizat asigurările gratuite de sănătate şi pensiile.

În cele din urmă, vom fi nevoiţi să părăsim ţara, deoarece nu mai avem unde să lucrăm“, a spus Eliza Rodriguez, o studentă la istorie, care a protestat de curând în Madrid faţă de reducerea fondurilor alocate Educaţiei.

În jur de 370.000 de oameni au emigrat din Spania în anul 2011, de 10 ori mai mult decât în 2008.

Fiecare săptămână aduce concedieri majore în cadrul marilor companii. De la începutul anului, Bankia, una dintre cele mai mari bănci ale ţării, în prezent deţinută de stat, a anunţat concedieri; Roca a închis o fabrică de toalete din sudul Spaniei; televiziunea publică a Madridului a dat afară 80% din angajaţi, iar Vodafone a anuţat că va renunţa la sute de locuri de muncă.

Planul guvernului regional din Madrid de a privatiza şase spitale a provocat proteste timp de câteva săptămâni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite