Povestea whisky-ului comunist ceh. Cum a ajuns o marcă ce se caută în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Whisky marca Hammer Head
Whisky marca Hammer Head

În urmă cu 40 de ani, liderii comunişti cehi care au avut ocazia, în timpul călătoriilor lor în Occident, să guste whisky-ul scoţian, au dorit să-l poată bea şi acasă. Dar cum nu existau resurse valutare pentru astfel de importuri, au decis să fabrice whisky-ul în Cehoslovacia.

Vaclav Sitner, unul dintre membrii echipei care a primit sarcina de a realizeze această băutură, îşi aminteşte de dificultăţile prin care au trecut până să înveţe cum să producă băutura, mai ales că nu li se dăduse voie să călătorească în Scoţia şi să viziteze vreo distilerie.

 „Este un lucru să citeşti în cărţi şi alt lucru să o fabrici”, spune el, arătând că s-au chinuit ani de zile până când au ajuns să o facă aşa cum trebuie. Efortul nu a fost în zadar deoarece astăzi „Hammer Head”, denumirea whisky-ului ceh, este lăudat de revistele de specialitate din lume, scrie Associated Press. Numai că nu mai este proprietate cehească deoarece distileria a fost cumpărată de americani.

În turba scoţiană stă secretul

Lipsa de valută nu a permis cehilor să cumpere ingredientele din afară, aşa că s-a decis ca toate ingredientele şi echipamentul să fie autohtone. Cea mai mare problemă a fost turba deoarece cea din Boemia de sud s-a dovedit necorepunzătoare (distilarea whiskyului scoţian se face la un foc de turbă şi numai o anume categorie produce acel gust de fum specific băuturii). Până la urmă a trebuit să o importe din Scoţia.

„Turba propriu zisă nu era scumpă, transportul costa o avere”, povesteşte Sitner. În plus, era nevoie de orz de calitate, de apă buna, să înveţe cum să macine orzul şi să aibă şi butoaie noi de stejar în care produsul să fie lăsat să se maturizeze cel puţin trei ani. Cu totul întâmplător au găsit o mică distilerie la Pradlo, în vestul ţării care avea o moară de măcinat orz, asemănătoare cu cele folosite în Scoţia. Era din anii 1920 dar era singura în toată ţara.

Producţia a început în 1976 dar a fost nevoie de trei ani de testări înainte să se înceapă seria zero. Producţia de masă a început după opt ani. Activiştilor de partid le-a plăcut atât de mult încât whiskyul cehesc a devenit un cadou de preţ, îşi aduce aminte Sitner.

Americanii i-au descoperit potenţialul

Revoluţia de Catifea din 1989 a dus la schimbarea regimului, dar a dispărut şi whiskyul cehesc,iar piaţa a fost inundată de tot felul de mărci din întreaga lume. Apoi a încetat şi producţia. Dar ceea ce a rămas a stat ani de zile să se matureze în butoaiele de stejar originale iar astăzi a ajuns să fie considerată o băutură excepţională.


Societatea producătoare , Stock Plzen-Bozkov, a fost privatizată iar noii proprietari nu au văzut vreun viitor în această băutură şi au vândut 250 de butoaie cu un preţ extrem de mic. În 2007 societatea a fost cumpărată de o firmă americană, Oaktree Capital Management. Cea mai mare surpriză au avut proprietarii când experţi în băuturi tari au gustat whiskyul cehesc.

„Nu se poate să fi fost fabricat aici”, au spus ei. După câteva teste şi comparaţii cu alte mărci de whisky, s-a decis punerea lui în vânzare. Există o mare cerere pentru Hammer Head în lume şi se apreciază că , în cazul unor vânzări anuale de 10-15.000 de sticle, stocul se va epuiza în cinci-şapte ani. O stică costă 45 de euro.


Din 2011, whisky-ul ceh a fost trecut în „Biblia“ pentru whisky a lui Jim Murray, un ghid internaţional anual  de whisky şi a primit 88,5 puncte din 100 posibile. Este recomandat ca un whisky excelent care merită să fie cumpărat. În 2011 a câştigat un premiu Master în cadrul competiţiei Whiskies of the World Masters pe 2011. Petr Nemy, unul dintre organizatorii degustărilor de whisky la Clubul Scoţian din Praga, a arătat că după peste 20 de ani de maturizare, Hammer Head are o culoare aurie,  „un gust delicat de malţ  şi de fum, de nuci şi poate de vanilie. Este o bucurie să-l guşti”.

.




 

Hammer Head”
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite