Cinci posibile consecinţe economice ale unui nou Război Rece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia a adus noi tensiuni între Rusia, Europa şi Statele Unite. Dacă în urmă cu o lună doar Occidentul părea că poate aplica sancţiuni Rusiei, recent, şi Moscova a început să reacţioneze asemănător, publicând o „listă neagră” a unor oficiali americani care nu mai pot ajunge în Federaţia Rusă. Analiştii politici consideră că noile tensiuni pot deschide calea unui nou război rece între Est şi Vest.

Un nou război rece între Occident şi Rusia ar putea presupune multe tipuri de consecinţe în economie, unele dintre ele cât se poate de negative, însă o parte din ele şi pozitive, notează MarketWatch. Merită de amintit că războiul rece început în 1946 şi terminat în 1989 a coincis cu o perioadă de creştere economică susţinută.

Fără îndoială, un conflict neînarmat între Vest şi Est ar schimba în mod profund modul în care funcţionează astăzi economia globală, dar întrebarea care se pune este în ce mod economiile Europei şi Rusiei ar putea reacţiona.

MarketWatch ne propune astfel cinci consecinţe economice ale unui nou război rece.

În primul rând, sursa citată notează că economia europeană ar putea avea de suferit. Rusia, deşi se bazează mult prea mult pe resursele naturale, rămâne încă a opta cea mai mare economie din lume. Comerţul între Uniunea Europeană şi Rusia a crescut de la 90 de miliarde de dolari în 2004, la circa 335 de miliarde de dolari în 2013. Companiile europene, afectate de o criză economică, au încă o nevoie vitală de cât mai multe pieţe de export. Chiar dacă exporturile către Rusia reprezintă doar 0,6% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, sancţiunile economice pot antrena consecinţe mult mai numeroase asupra economiei europene.

În alt doilea rând, preţurile la energie vor creşte, deoarece în acest moment, Europa se bazeaza intr-o proporţie foarte mare pe gazul şi petrolul rusesc. Aproape 40% din importurile de gaz ale Germaniei şi circa 50% din cele ale Austriei provin din Rusia. Dependenţa de gazul rusesc, coroborată cu tensiunile politice recente, ar putea fi factorul declanşator pentru găsirea unor alternative concrete şi durabile pentru energia Uniunii Europene. Alternativele energetice iniţiale, mult mai scumpe, pot avea însă un impact deosebit asupra economiei Europei.

O altă consecinţă a unui posibil război rece dintre Vest şi Est ar fi că economia Rusiei va scădea. Din păcate, Moscova nu a depus eforturi pentru a-şi asigura o economie stabilă în cazul în care exporturile de gaze ar putea avea de suferit. Creşterea economică a Rusiei prognozată în acest an este de circa 1,5%, o valoare aproape insuficientă şi pentru o piaţă emergentă. De asemenea, şi interdicţiile recente pentru oficialii ruşi nu pot face nimic altceva decât să scadă nivelul investiţiilor în această ţară.

O a patra consecinţă a unui conflict „îngheţat” între Europa şi Statele Unite, pe de-o parte, şi Rusia, de cealaltă parte, ar avea legătură cu creşterea cheltuielilor dedicate apărării. De la sfârşitul Războiului Rece, mai toate naţiunile şi-au redus în mod constant cheltuielile de apărare, însă un conflict tot mai amplu cu Rusia va determina cu siguranţă ţările europene să îşi canalizeze tot mai multe resurse economice industriei militare. O asemenea măsură ar putea ajuta economia unei ţări, însă întrebarea este cât de mult îşi permit acum guvernele europene să investească în acest domeniu, mai ales după o perioadă îndelungată de criză economică.

O altă consecinţă ar putea avea legătură cu ţările poziţionate strategic, care, potrivit sursei citate, vor primi sprijin inclusiv financiar pentru a fi aliate de o parte sau de alta a baricadei. Este cazul Greciei de exemplu, care se bucură de ieşire la Marea Mediterană. Analiştii consideră că Rusia sau puterile europene vor ajuta inclusiv economic această ţară datorită poziţiei sale strategice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Turcia dacă ne gândim la Marea Neagră. Orice naţiune de importanţă strategică va fi salvată de la faliment, mai scrie sursa citată, la fel cum s-a întâmplat în anii 1960 şi 1970.


Citeşte şi:

Kremlinul şi Casa Albă şi-au publicat „listele negre”

Rusia a publicat joi o listă cu oficiali americani vizaţi de sancţiuni, imediat după ce preşedintele american a anunţat noi sancţiuni şi a ameninţat că vizează economia rusă, relatează AFP.

Iaţeniuk: Ucraina va răspunde „militar” tentativelor invazive ale Rusiei

Ucraina va răspunde „militar” oricărei tentative ruse de "anexare" a regiunilor proruse din estul ţării, a declarat joi, la Bruxelles, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de site-ul Guvernului, relatează AFP.

Armata din Ucraina a strâns mai mult de un milion de dolari din donaţii prin SMS

Ucrainenii îşi dovedesc solidaritatea prin donaţii, oferind până acum mai mult de un milion de dolari forţelor militare naţionale care au avut de suferit din cauza finanţării slabe din partea statului. În plus, pe internet a circulat încă o variantă a campaniei de strângere de fonduri, adresată însă cetăţenilor ruşi, cu scopul de a-i păcăli să dea bani către acelaşi fond atribuit armatei ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite