Parlamentarii din Taiwan s-au luat la bătaie din cauza unei dispute legate o centrală nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendumul de vineri a creat mari tensiuni în Parlament
Referendumul de vineri a creat mari tensiuni în Parlament

Parlamentarii taiwanezi şi-au aruncat apă în faţă şi au făcut schimb de pumni în sala de şedinţe, vineri, după ce spiritele s-au înfierbântat din cauza votului legat de cea de-a patra centrală nucleară din ţară. Politicienii trebuiau să voteze în cadrul unui referendum pentru a hotărî finalizarea lucrărilor de construire a centralei.

Energia nucleară este de mult timp un subiect controversat în mica tară aglomerată cu 23 de milioane de locuitori, iar dezbaterea naţională a devenit chiar mai aprinsă după dezastrul de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi din Japonia, relatează agenţia de ştiri Associated Press.

În timp ce mulţi taiwanezi susţin cu încredere că energia nucleară este un risc inacceptabil pentru o insulă predispusă cutremurelor, analiştii economici subliniază că vor avea loc pene de electricitate în toată ţara dacă nu va fi pusă în funcţiune cea de-a patra centrală.

Referendumul de vineri a creat mari tensiuni între susţinătorii planului energetic nuclear, printre care se numără membrii Partidului Naţionalist (PN) aflat la guvernarea ţării, apropiaţi ai preşedintelui Ma Ying-jeou, şi forţele antinucleare afiliate cu opoziţia, Partidul Democrat Progresist (PDP).

Membrii PDP au ocupat joi seara podiumul din sala Parlamentului, ameninţând că vor împiedica desfăşurarea referendumului. Avertizarea lor nu s-a împlinit decât vineri după-amiaza , când zeci de politicieni s-au îmbrâncit şi s-au lovit cu pumnii, în timp ce alţii au încercat să-i despartă. Activiştii s-au răzbunat aruncând cu apă, însă PN formează o majoritate în legislativul de 113 de locuri care asigură promovarea proiectului de lege.

Construcţia celei de-a patru centrale nucleare din Taiwan a început în 1997, dar lucrările au fost suspendate atunci când PN a fost la conducerea ţării, între 2000 şi 2008. Dacă rezultatul referendumului este pozitiv, centrala ar putea fi pusă în funcţiune până în 2016. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite