„Sângerosul“ Quentin Tarantino împlineşte 51 de ani: omul care a renunţat la familie pentru filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul american Quentin Tarantino împlineşte astăzi 51 de ani. Acesta este recunoscut pentru filme precum „Pulp Fiction“, „Kill Bill“ sau „Django Unchained“, producţii care surprind un joc actoricesc aparte, cu replici dure şi multă violenţă, caracteristici definitorii ale stilului său regizoral.

Născut în 1963, în statul Tennessee, Quentin Tarantino a crescut iubind filmele mai mult decât şcoala. Cineastul alegea să vizioneze filme sau să citească reviste de benzi desenate în loc să studieze pentru şcoală. Singura materie la care excela era istoria. „Istoria era interesantă, mă descurcam la ore pentru că semăna cu filmele“, declara el pentru „Entertainment Weekly“. După ce a renunţat la liceu, Tarantino a lucrat într-un teatru pentru o perioadă, unde a şi urmat câteva cursuri. La vârsta de 20 de ani, acesta a primit un loc de muncă la Arhivele Video, acolo unde va scrie scenariile pentru „True Romance“ şi „Natural Born Killers“.

Debutul regizoral şi l-a făcut în 1992, cu „Reservoir Dogs“, scenariul fiind scris de el şi apreciat de Harvey Keitel, însă abia în 1994 a cunoscut gloria odată cu lansarea peliculei „Pulp Fiction“, cea care i-a adus aprecieri la nivel critic şi comercial. Filmul a avut încasări de 108 milioane de euro la box office, primul film independent de succes, fiind „îmbibat“ de violenţă şi referinţe culturale. În distribuţie au intrat John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson şi Bruce Willis. 

„Mintea lui funcţionează ca un diavol tasmanian care aleargă cu viteza unui tren. Este atât de rapid încât foarte puţini oameni pot ţine pasul cu referinţele lui“, a declarat Eric Stoltz, actor care a jucat rolul unui traficant de droguri în film, pentru revista „Los Angeles“. Pentru ingeniozitate, filmul a câştigat prestigiosul Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes, în anul lansării peliculei, iar Tarantino a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original, la Oscaruri.

Cunoscut pentru temperamentul său vulcanic, Quentin Tarantino a avut de-a lungul timpului altercaţii cu oamenii cu care a colaborat. În 1997, atunci când a semnat regia pentru filmul „Jackie Brown“, Tarantino a fost criticat pentru folosirea în exces a unui termen peiorativ care denumea afro-americanii.

Mintea lui funcţionează ca un diavol tasmanian care aleargă cu viteza unui tren. Este atât de rapid încât foarte puţini oameni pot ţine pasul cu referinţele lui Eric Stoltz, actor

În 2003 şi 2004, Tarantino a lansat seria „Kill Bill“, o combinaţie între artele marţiale japoneze, western şi genul horror italian, care i-a garantat actriţei Uma Thurman o nominalizare la Globul de Aur şi debutul în industrie. Iniţial, regizorul îi promisese Umei că îi va da scenariul filmului drept cadou de ziua ei, după ce aceasta i-a sugerat ideea unui astfel de film, la o petrecere Oscar, din anii 2000. Promisiunea a fost onorată într-un an, el afirmând despre Uma că a fost „muza“ lui.

Mai târziu, în 2009, moment în care s-a aplecat asupra unui scenariu despre Al Doilea Război Mondial scris anterior, Tarantino a fost nominalizat la premiile Oscar la categoriile Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu original, pentru filmul „Inglorious Basterds“. Chiar şi aşa, el a fost criticat pentru portretizarea unui grup de evrei americani, în frunte cu Brad Pitt, care vor să distrugă naziştii. „Respect critica. Dar ştiu mult mai multe despre filme decât majoritatea celor care scriu despre mine şi despre asta. Sunt un scriitor mult mai bun decât cei care scriu despre mine“, se confesa atunci în revista „GQ“. Filmele lui Quentin Tarantino sunt adesea caracterizate ca având poveşti neliniare, subiectele fiind tratate într-un mod satiric şi care glorifică violenţa. Armele de foc nu lipsesc din filmele sale, deşi el nu crede că acestea pot să instige la acte de violenţă şi în lumea reală.

Atunci când realizez un film nu mai fac nimic altceva. Totul se rezumă la film. Nu am o soţie. Nu am un copil. Nimic nu îmi poate sta în cale. Am făcut o alegere, cel puţin în prezent, să merg pe drumul ăsta Quentin Tarantino, regizor
Quentin Tarantino Reuters

Quentin Tarantino FOTO Reuters

În 2013, Tarantino avea să cunoască din nou succesul comercial şi critic după ce a lansat filmul „Django Unchained“, ce îi are în distribuţie pe Jamie Foxx, un sclav de culoare eliberat, Christoph Waltz, un vânător de recompense sau Leonardo DiCaprio, stăpânul unei plantaţii.

Pentru Tarantino, filmul este o pasiune care îl consumă. Chiar dacă a avut o relaţie cu actriţa Mira Sorvino pentru o perioadă îndelungată, el a ales să-şi sacrifice viaţa personală în detrimentul carierei. „Atunci când realizez un film nu mai fac nimic altceva. Totul se rezumă la film. Nu am o soţie. Nu am un copil. Nimic nu îmi poate sta în cale. Am făcut o alegere, cel puţin în prezent, să merg pe drumul ăsta. Pentru acum e timpul meu. Acum e timpul ca eu să fac filme“, a mai mărturisit el pentru „GQ“.

Cineastul a mai spus că plănuieşte să se retragă din industria filmului la vârsta de 60 de ani pentru a se concentra pe scrierea de romane.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite