J.R. a fost primul „revoluţionar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialul „Dallas“ a fost difuzat pentru a arăta publicului cât de corupt era capitalismul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu.

Vestea morţii lui Larry Hagman a venit aproape pe furiş într-o dimineaţă care nu prevestea nimic special. Actorul american a încetat din viaţă în noapte de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer la gât, a anunţat presa internaţională, iar informaţia s-a răspândit cu repeziciune. Pentru mulţi, însă, a părut de necrezut faptul că „ticălosul “J.R., cel care ieşea cu bine din orice împrejurare, a pierdut o luptă. Pe cea mai importantă.

J.R. Ewing considerat cel mai bun personaj negativ din istoria televiziunii, a „intrat“ în casele a sute de milioane de telespectatori din intreaga lume. Unii l-au iubit, alţii l-au urât, unii s-au identificat cu el. Însă Larry Hagman a reuşit un lucru singular: personajul lui a însemnat, în fiecare loc al lumii, altceva.

Puţine producţii TV au avut asupra românilor un impact mai mare decât a avut „Dallasul“. România se „bloca“ la ora la care se transmitea serialul. A fost difuzat de două ori, o dată înainte de 89, apoi reluat integral după Revoluţie, iar de fiecare dată a înregistrat un succes uriaş.

Cum poate fi explicată popularitatea serialului? „Pentru români, «Dallasul» a fost visul american“, spune criticul de film Irina Margareta Nistor. Iniţial, Nicolae Ceauşescu a fost de acord cu difuzarea serialului la TVR, considerând că poate face educaţie poporului român, prezentând luxul, opulenţa, stilul de viaţă decadent din Occident.

„Dallas“a fost primit cu enorm entuziasm de publicul român, care sâmbăta seara nu mai ieşea din casă ca să-l vadă. Nunţile ocoleau ora lui de difuzare, lumea visa să aibă piscine şi maşini, femeile copiau moda şi coafurile protagonistelor.

Numai că efectul nu a fost deloc cel scontat şi totul s-a întors ca un bumerang împotriva fostului preşedinte comunist. Nu numai că telespecatorii nu au înfierat capitalismul, ci au început să viseze la el cu ochii deschişi, notează „The Telegraph“.

„«Dallas» a fost difuzat prima dată în România înainte de 1980, în ajun de 23 august 1979, cu titlul «Compania Petrolieră Ewing», că familia era una singură, alb-negru pentru că nu apăruse încă televiziunea color“, îşi aminteşte Irina Margareta Nistor.„ A fost primit cu enorm entuziasm de publicul român, care sâmbăta seara nu mai ieşea din casă ca să-l vadă. Nunţile ocoleau ora lui de difuzare, lumea visa să aibă piscine şi maşini, femeile copiau moda şi coafurile protagonistelor, se preluau numele personajelor care deveneau uneori şi substantive comune sau soluţii de alint pentru animăluţele de casă“, a povestit pentru „Adevărul“ criticul de film. Drept urmare, Nicolae Ceauşescu a interzis serialul după după numai câteva sezoane.

Larry Hagman însuşi a declarat că, mai mult sau mai puţin direct, celebra producţie TV a condus la căderea comunismului. „Serialul «Dallas» a fost difuzat pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator. Românii voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut în serial şi despre  care nici nu ştiau că există“, declara Larry Hagman. De altfel, actorul a şi vizitat România, în 1994.

Când producţia a fost reluată, după Revoluţie, s-a bucurat de acelaşi succes. „S-a construit un mini Dallas, despre care s-a vorbit mult la televizor, iar în rest, românii au încercat să imite o parte din obiceiurile de acolo: mersul la McDonald’s, ceaiul cu gheaţă, tablourile cu portretele capilor de familie“, mai spune Irina Margareta Nistor.

J.R., plătit de Ceauşescu?

Larry Hagman pare să aibă mai multe legături cu România decât am fi crezut, potrivit unei informaţii bizare din săptămânalul britanic „Sunday Times“. Actorul ar fi primit bani de la dictatorul român Nicolae Ceauşescu, pentru ca regimul comunist să poată să îi folosească imaginea.

Cu ocazia unei vizite pe care Larry Hagman ar fi efectuat-o în anii 1980 în România, unde serialul „Dallas“ era extrem de popular, regimul Ceauşescu i-a cerut actorului permisiunea de a afişa un uriaş panou cu chipul său, pe un imobil. Potrivit Mediafax, „Sunday Times“ susţine că Larry Hagman a făcut această mărturisire unui jurnalist american, cu condiţia ca acea declaraţie să nu fie publicată înainte de moartea sa.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite