Concurenţă la admiterea în facultăţi: câţi candidaţi s-au bătut pe un loc la Universitatea din Bucureşti şi la ASE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cele mai multe dintre universităţile din ţară, prima sesiune de admitere s-a încheiat ieri, tot ieri afişându-se şi rezultatele. Cei mai mulţi absolvenţi de liceu au optat pentru Universitatea din Bucureşti, printre care şi 106 elevi olimpici. Concurenţa a fost mare şi la Academia de Studii Economice, la Politehnică, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, dar şi la Universitatea de Vest din Timişoara.

Concret, aproape 22.000 de candidaţi s-au înscris la cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti (UB) în sesiunea de admitere din luna iulie 2019. Este cel mai mare număr de candidaţi din ultimii trei ani, conform unui comunicat al UB. Universitatea a înregistrat astfel, în medie, o concurenţă de aproape 5 candidaţi înscrişi pe loc bugetat. În plus, 106 elevi olimpici vor continua studiile universitare aici. Dintre aceştia, 37 au optat pentru Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, 26 pentru Facultatea de Matematică şi Informatică, 12 au optat pentru Facultatea de Geografie şi 10 pentru Facultatea de Litere. Şi Academia de Studii Economice a fost în topul preferinţelor tinerilor. 8.756 de candidaţi au concurat pentru 2.612 de locuri la buget şi 3.035 la taxă. 24 de locuri au fost rezervate olimpicilor, numai 5 fiind ocupate în sesiunea din iulie. Printre cele mai căutate specializări s-au numărat Resurse Umane (6 candidaţi/loc bugetat), Cibernetică economică (5/loc bugetat) şi Informatică Economică (5/ loc bugetat).

Şi la Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB), au fost scoase la concurs peste 6.000 de locuri, aproape toate fiind ocupate, astfel că, în sesiune de admitere din septembrie 2019, la Inginerie Electrică (taxă) rămas 38 locuri libere. La Inginerie Energetică, ultima medie la buget a fost 6.44. La Inginerie Mecanică şi Mecatronică, 143 de tineri au fost admişi şi înmatriculaţi, ultima media fiind 5.49. Iar la Mecatronică şi Robotică au fost 80, ultima medie fiind 8.29.

Concurenţă mare a fost şi pentru un loc la universităţile din restul ţării. Spre exemplu, la Universitatea de Vest din Timişoara, aproape 4.000 de tineri au fost admişi, concurenţa fiind de 2 până la 6 candidaţi pe un loc fără taxă. Au fost înregistraţi între 5 şi 6 candidaţi pe un loc la Psihologie (5 candidaţi/ loc bugetat) şi Informatică (5 candidaţi/loc bugetat). Apoi, Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), cea mai căutată facultate a fost  cea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, unde 500 de candidaţi au concurat pentru cele 644 de locuri la buget. Cea mai râvnită specializare, unde ultima medie a fost 10, a fost Informatică Economică, cu 70 de locuri la buget. La Contabilitate şi Informatică de gestiune au fost 28 de locuri şi ultima medie la buget a fost 9.90, iar la Finanţe-Bănci au fost 50 de locuri la buget, ultima medie de admitere la buget fiind 9.53. Şi  la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul UBB a fost concurenţă. La Matematică în limba romană, la buget, ultima medie de admitere a fost 7.81, iar la Informatică, ultima medie a fost 9,10.

Instituţiile de învăţământ superior anunţă încă o sesiune de admitere, în toamnă, pentru candidaţii care nu au fost încă repartizaţi sau nu au reuşit încă să se înscrie.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite