Titularizare: 21 mai, ultima zi în care profesorii se mai pot înscrie la examen

Titularizare: 21 mai, ultima zi în care profesorii se mai pot înscrie la examen

În anul 2016, rata de promovare a examenului de titularizare a fost de 44,43%

Dascălii se mai pot înscrie până luni, 21 mai, la examenul ce le-ar putea aduce un loc stabil în învăţământ. Înscrierile au început pe 16 mai, iar examenul scris va fi susţinut pe 12 iulie. Pentru promovare, candidaţii trebuie să obţină minimum nota şapte, iar aceasta este valabilă doar trei ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

După perioada de înscrieri, toţi candidaţii vor avea inspecţii la clasă, probe practice şi orale. Acestea vor dura până pe 30 iunie ca mai apoi, pe 12 iulie, dascălii să susţină examenul scris de titularizare. 

Nota minimă pentru a promova examenul de titularizare este şapte, practic profesorii trebuie să se descurce bine la toate probele, atât la cea practică (mai exact inspecţia special la clasă), cât şi la cea scrisă. Pentru a fi suplinitor (angajare pe perioadă determinată), nota cinci la aceste probe este îndeajuns. Conform metodologiei de concurs, repartizarea pe posturi se face prin şedinţă publică, în ordinea notelor obţinute la examen. 

Acest examen este foarte greu, spun dascălii, şi rata de promovabilitate din anii trecuţi susţine acest fapt. În 2016 a fost de 44,43%, în creştere cu aproape 7 procente faţă de anul 2015, când a fost de 37,55%. În total, au fost transmise spre evaluare lucrările a peste 20.000 de candidaţi, dintre care 71 de lucrări au fost anulate în centrele de evaluare din motive legate de nerespectarea metodologiei de concurs.

În ciuda acestui fapt, nu nivelul de dificultate al examenului este piedica în vederea ocupării unui loc stabil în învăţământ, ci numărul mic de posturi la concurs, în special la materii precum Limba şi literatura română sau Matematică. Multe cadre didactice deşi obţin note foarte mari, ajung tot pe posturi de profesor suplinitor. 

citeste totul despre: