La loc comanda. Vacanţa de vară se termină pe 14 septembrie. Ministrul Curaj: „Copiii, invitaţi la şcoală din 12 septembrie, doar dacă vor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii se vor întoarce la şcoală pe 12 septembrie doar dacă vor. Şcoala va începe oficial pe 15 septembrie, a anunţat ministrul Educaţiei
Copiii se vor întoarce la şcoală pe 12 septembrie doar dacă vor. Şcoala va începe oficial pe 15 septembrie, a anunţat ministrul Educaţiei

Şcoala va începe pe 15 septembrie, a anunţat, marţi, ministrul Adrian Curaj. Înainte de începerea şcolii va fi o perioadă de trei zile de „Şcoală altfel”, în care elevii vor fi invitaţi la „poveşti de vacanţă”. Asta deşi în septembrie anul trecut oficialii de la Educaţiei schimbau structura anului şcolar şi informau că anul şcolar 2016-2017 începe pe 12 septembrie. Profesorii susţin că dacă nu vor veni la şcoală pe 12 copiii vor primi absenţe.

Concret, Adrian Curaj a anunţat marţi, la conferinţa "Învăţământul profesional dual”, că elevii care vor să împărtăşească poveştile lor de vacanţă colegilor şi profesorilor pot veni la şcoală de pe 12. „Numai dacă vor şi că nu sunt obligaţi”, a subliniat acesta.

„Copiii vor fi invitaţi la şcoală pe 12 septembrie, pentru primele trei zile care sunt poveşti de vacanţă. Pe data de 15 o să începem şcoala obişnuită. Deci, un fel de şcoală altfel, neobligatorie, dar ce frumos este să spui poveşti, iar intrarea aceasta în şcoală va fi naturală. 12 este o zi de luni. 15 va fi începutul şcolii şi sperăm că vor mai fi mici ingrediente referitoare la şcoala altfel", a spus ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Cum rămâne cu absenţele

Însă dascălii susţin că vor fi obligaţi să le pună absenţe copiilor care nu se vor prezenta la şcoală pe 12 septembrie.  

     

Reacţiile profesorilor se împart între stupefacţie şi bănuiala că ideea ministrului a fost lansată pentru a vedea opiniile cadrelor didactice şi ale elevilor. Dar atât elevii cât şi profesorii spun clar că, dacă potrivit calendarului anului şcolar aprobat prin Ordin de ministru prevede că şcoala înceape pe 12 septembrie, atunci profesorii sunt obligaţi să pună absenţe elevilor care nu vin .

„Eu cred că este o idee pe care a lansat-o ministrul pentru dezbatere, pentru că aşa ceva nu se schimbă de pe o zi pe alta. Trebuie discutată, apoi aprobată prin Ordin de ministru. Dar, da, categoric, dacă elevii nu vor veni pe şcoală de pe 12 septembrie, profesorii sunt obligaţi să le pună abenţe”, a explicat pentru „Adevărul” directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, Alexandru Constantinescu.

De faptul că elevii riscă să primească absenţe dacă aleg să nu vină de pe 12 septembrie este sigur şi preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa. 

„Dacă ministrul Educaţiei vrea să schimbe data la care elevii încep şcoala, atunci acest lucru trebuie aprobat prin Ordin de Ministru, dar nu văd care ar fi scopul unei astfel de decizii, ca elevii să vină numai dacă vor de pe 12, pentru a-şi povesti ce au făcut pentru vară. Mai mult ca sigur, ei nu vor veni”, a declarat preşedintele CNE, Horia Oniţa.

Totodată, un profesor de Română de la un Colegiu din Bucureşti s-a arătat uimit de declaraţia ministrului. „Nu sunt de acord cu aceste poveşti de vacanţă. Şcoala este o instituţie serioasă, ori se face şcoală, ori nu. Dacă în calendarul aprobat de MInistru arată că şcoala începe pe 12 septembrie, atunci trebuie să înceapă”, a arătat profesorul.

„Dă peste cap organizarea internatelor şi a grădiniţelor”

Potrivit preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, mai spune că această decizie ar ridica probleme pentru grădiniţe şi internate, pentru că nu vor şti la ce număr de copii să se aştepte.

„Nu ştiu cum vor calcula porţiile grădiniţele. Nu poţi şti câţi copii vor veni şi câţi nu. La fel şi în cazul internatelor. Cred că vom avea o problemă din acest punct de vedere. Tradiţional, şcoala începe pe 15, dar acest lucru trebuie aprobat prin Ordin de Ministru”, a spus Marius Nistor.

Introducerea examenului de admitere în liceu, luată în calcul

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a mai declarat, potrivit News.ro, în cadrul dezbaterii, că este necesară introducerea examenului de admitere la liceu, cu toate acestea, însă, nu crede că are timp să facă acest lucru în mandatul său scurt.sterul Educaţiei vrea reintroducerea examenului de admitere în liceu.

Am fost cu toţii nemulţumiţi şi suntem nemulţumiţi, că la liceu se intră cu media 2 sau 3. Nu se poate", a spus ministrul, continuând „aş lua în calcul examenul de admitere la liceu numai că nu ştiu dacă pot să duc un astfel de lucru la bun sfârşit în mandatul meu scurt şi prefer să spun că ar trebui".

Structura anului Şcolar 2015 - 2016

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite