Romalimenta: Suprataxarea zahărului, un atentat la buzunarele românilor. Urmează scumpirea pâinii cu sare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia patronatelor din industria alimentară, Romalimenta, critică în termeni duri intenţia Guvernului de a suprataxa zahărul din băuturile răcoritoare, argumentând că este doar un atentat la buzunarele românilor în scopul strângerii unor fonduri mai mari la buget.

„Deşi nu ne mai miră măsurile intempestive, de tipul măririi taxelor, aplicate după scutiri şi iertări de datorii, considerăm necesar să evidenţiem că acestea au un efect devastator asupra mediului economic şi social, cu atât mai mult cu cât nu sunt rezultatul unor consultări fireşti ci, de cele mai multe ori, sunt măsuri pe care le aflăm “pe surse” sau doar post-factum. 

Suprataxarea băuturilor cu zahăr este capul de afiş al săptămânii, iar Romalimenta se vede obligată a aminti câteva deficienţe majore ale unei astfel de măsuri. Existenţa unor taxe similare în câteva state ale lumii, puţine dealtfel, nu este în sine o probă că acest mecanism funcţionează, de multe ori impactul negativ fiind trecut sub tăcere. 

Fără excepţie, guvernele în cauză au motivat suprataxarea exclusiv pe nobile raţiuni ale protecţiei sănătăţii consumatorilor (cărora statul crede că trebuie să le dicteze ce să mănânce), cu atât mai mult cu cât fondurile colectate sunt destinate sistemului medical. La fel şi acum. 

În realitate, nobleţea guvernamentală ascundea stângaci lăcomia şi incompetenţa unei administraţii lipsită de viziune, incapabilă de a gestiona un buget şi de a propune politici publice care să rezolve cauzele şi nu simptomele. Sperăm că nu şi acum”, se arată într-un comunicat semnat de Sorin Minea, preşedintele Romalimenta şi directorul executiv Mihai Vişan. 

Amintind că o astfel de măsură nu ar trebui luată fără consultarea prealabilă a jucătorilor din piaţă, Romalimenta aduce o serie de argumente în defavoarea suprataxării zahărului din băuturile răcoritoare:

• Orice măsură menită să afecteze accesul la alimente, care nu este fundamentată ştiinţific, este discriminatorie prin definiţie. 

• Introducerea unei taxe pentru anumite categorii de alimente nu are ca efect imbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, stimularea unei alimentaţii echilibrate ca urmare a acestei măsuri fiind total ineficientă, aşa cum s-a demonstrat in ţările care au aplicat taxe similare. 

• Impunerea unei taxe pe alimente este incorectă pentru că ea penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viaţă şi obiceiurile de consum alimentar. 

• În contextul programului guvernamental actual, impunerea de noi taxe este total inoportună, această masură avand un impac t negativ asupra cresterii economice planificate. 

• La nici patru ani de la mult-aşteptata reducere a TVA la alimente, introducerea de supra-taxe în industria alimentară este ilogică şi va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei, în special a acelor categorii sociale cu venituri medii si mici. 

• Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii şi industriei alimentare româneşti si va duce la scăderi considerabile ale impozitelor si contribuţiilor producătorilor afectaţi la bugetul de stat, ca şi ale celor din sectoarele cu care aceştia au relaţii economice (furnizori, distribuitori, etc), precum si la diminuarea producţiei şi implicit reducerea numărul de locuri de muncă. 

• O taxă suplimentară impune costuri administrative adiţionale atâ t pentru guvern, cât şi pentru mediul de afaceri. 

„În concluzie, în schimbul unor încasări suplimentare la buget, suprataxarea va aduce consistente scumpiri ale alimentelor în cauză, cu efecte directe asupra nivelului de trai (recent, Eurostat confirmând locul 1 pe care il ocupă românii in UE, ca pondere a cheltuielilor cu alimentele) şi, economic, asupra sectorului agroalimentar, vital pentru România. Gravitatea problemei constă nu doar in afectarea băuturilor cu zahăr, cum se susţine acum.

 Greu este “prima dată”; mâine ni se va spune că trebuie scumpite pâinea, lactatele, mezelurile, pentru că au sare, poimâine că uleiul are grăsimi, sau (revenind) şi mierea are zahăr, astfel că, în scurt timp, vom realiza că săracii Europei mănâncă cel mai scump. Este cel puţin nefiresc, dacă nu deadreptul imoral! 

Urgenţa măsurii este, pur şi simplu, inexistentă şi este timp pentru a gândi impreună măsuri care să contribuie real la ĩmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, iar Romalimenta este gata să contribuie la acest proces necesar”, se arată în documentul Romalimenta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite