Ministerul Energiei preia atribuţiile de privatizare şi acţionar de stat la companiile din domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atribuţiile de privatizare şi acţionar la companiile din energie, exercitate până în prezent de către Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, vor fi preluate de către Ministerul Energiei, potrivit unei decizii a Guvernului prin care s-a restructurat Cabinetul.

După desfiinţarea Departamentului pentru Energie, în noul Guvern au fost înfiinţate două ministere distincte, respectiv Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei. Până în prezent, atribuţiile de privatizare şi acţionar al statului la companiile din sectorul energetic au revenit Departamentului pentru Energie.

„Ministerul Energiei exercită atribuţiile de instituţie publică implicată în domeniul privatizării pentru societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din domeniul producerii, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi termice, precum şi din domeniul exploatării, prelucrării şi valorificării resurselor minerale energetice: cărbune, uraniu, petrol, ţiţei şi gaze naturale, precum şi pentru filialele acestora. Ministerul Energiei exercită atribuţiile privind calitatea de acţionar al statului şi de monitorizare post-privatizare“, se arată în ordonanţă.

Anul trecut, Executivul înfiinţase un Departament pentru Privatizare, care trebuia să se afle în subordinea lui Constantin Niţă, ministrul Economiei de la acea vreme, şi care urma să privatizeze toate companiile statului, inclusiv Poşta Română, CFR Marfă sau Romtelecom. Anterior, Niţă fusese ministru al Energiei, însă din martie până în decembrie, această funcţie i-a revenit tehnocratului Răzvan Nicolescu. În primele luni de mandat, Niţă a încercat non-stop să preia la Economiei companiile energetice, cele mai valoroase active rămase în portofoliul statului.

Printre acestea se află Romgaz, Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Conpet, Oil Terminal, dar şi participaţiile minoritare deţinute de către stat la GdF SUEZ, E.ON şi Petrom. Participaţiile minoritare ale statului la filialele Electrica deja privatizate au fost şi ele grupate în SAPE, care ar trebui să devină un fond suveran de investiţii în energie, cu toate participaţiile minoritare ale statului. De asemenea, se mai regăsesc şi companii care nu se află într-o stare prea bună, respectiv Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Actul normativ arată şi că Transelectrica şi Transgaz vor fi transferate din administrarea Secretariatului General al Guvernului în cea a Ministerului Economiei.

Comisia Europeană a impus separarea calităţii de acţionar la operatorii economici care desfăşoară activitatea de producere şi furnizare a electricităţii şi gazelor naturale de calitatea de acţionar la operatorii economici de transport ai acestora.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite