Idei de afaceri în construcţii – Ce lucrări se pot face de firme mici fără cheltuieli mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idei de afaceri în construcţii. Revigorarea pieţei construcţiilor a dat de lucru şi micilor ateliere, în special din segmentul amenajărilor şi renovărilor
Idei de afaceri în construcţii. Revigorarea pieţei construcţiilor a dat de lucru şi micilor ateliere, în special din segmentul amenajărilor şi renovărilor

Idei de afaceri în construcţii. Blocajul din piaţa construcţiilor imediat după 2008 a generat pierderea multor locuri de muncă, dar şi reprofilarea unei bune părţi a forţei active din acest sector.

După boom-ul imobiliar multe firme de construcţii s-au văzut fără contracte şi au fost nevoite să închidă. O parte a forţei de muncă a fost folosită la proiecte mai mici, iar cea mai mare parte a fost disponibilizată. În timp cei rămaşi acasă au căutat soluţii de a deschide mici afaceri.

Şi asta în condiţiile în care, după 2008, şi investiţiile din sectorul de stat au fost cam mici, iar marile companii nu au mai primit atât de multe companii cu statul. Acest lucru i-a afectat şi pe micii antreprenpori care subcontractau o parte din lucrările marilor companii.

În perioada de criză imobiliară cei care aveau nevoie de lucrări urgente s-au reprofilat şi ei şi nu s-au mai adresat marilor companii care lucrau cu preţuri mari, învăţate cu „pomenile ” de la stat. Mulţi s-au orientat ori către persoane private, ori către mici firme specializate în diverse lucrări.

Aşa au apărut mici afaceri care odată cu revenirea apetitului pentru construcţii, dar şi pentru renovări au început să găsească lucrări pe diferite nişe. Fie că este vorba de reamenajări interioare, de mici lucrări exterioare, ori de reconfigurare a instalaţiilor sanitare.

Idei de afaceri în construcţii – amenajări interioare

În ultimii doi ani, timp în care piaţa imobiliară a început să se mai dezmorţească, a crescut şi cererea pentru renovări. Atât în cazul unor companii sau restaurante care vor să investească în reconfigurarea spaţiului cât şi în cazul persoanelor fizice care nu mai sunt mulţumite de interiorul propriilor apartamente.

În cazul restaurantelor şi barurilor comenzile vor veni în perioada care urmează. În primul rând trebuie rezolvate problemele apărute în urma înăspririi condiţiilor de autorizare după incendiul din clubul Colectiv. În al doilea rând mulţi proprietari de restaurante vor să-şi amenajeze terase pentru a se alinia noilor prevederi ale legii care nu mai permite fumatul în spaţiile închise.

Pe acest fond, cei care se pricep la design, dar sunt puşi la punct şi cu ultimele tendinţe pe piaţa amenajărilor şi se simt în stare să coordoneze o echipă mică, de două sau trei persoane pot face bani frumoşi din acest tip de lucrări. Acest tip de lucrări nu necesită o dotare extraordinară şi costuri mari de întreţinere a utilajelor, ci pot fi demarate rapit şi cu costuri mici, fiind o idee bună de afacere.

Idei de afaceri în construcţii – lucrări exterioare

Pentru a atrage electoratul de partea lor, marile administraţii locale au demarat în ultimii patru ani mai multe lucrări de izolare termică a blocurilor. În majoritatea cazurilor licitaţiile au fost câştigate de marile firme care au legături cu administraţia.

Firmele mici care au subcontractat lucrări nu au avut parte de câştiguri la fel de bune ca ale celor care au câştigat licitaţiile. Pe piaţă a apărut însă şi o tendinţă a proprietarilor de case mai vechi care au intenţia de a-şi izola termic locuinţele.

Pe acestă nişă pot lucra mici firme care au oferte cu tarife sub cele ale companiilor cu mici angajaţi. Schelele se pot închiria de la companii specializate, iar echipamentele de lucru nu sunt foarte complicate. O echipă de cel mult trei muncitori poate izola termic în cel mult două săptămâni o casă desfăşurată pe 100 de metri pătraţi.

Idei de afaceri în construcţii – Atelier pentru mic mobilier

După ce perioada e criză a trecut, iar piaţa construcţiilor s-a mai dezmorţit, cei care au făcut renovări se gândesc şi la  updatarea mobilierului din casă. Mulţi vor să facă reamenajarea spaţiului interior cu preţuri cât mai mici.

În condiţiile în care o mobilă de firmă poate să coste şi 10.000 de lei mulţi clienţi caută oferte de mic mobiliar care poate fi făcut la comandă. În primul rând este mai ieftin dar poate fi adaptat şi pentru spaţiul pe care îl au.

Cei care se pricep la tâmplărie pot să se angajeze într-o afacere cu mici corpuri de mobilier sau cu module de mobilă. Deschiderea unui atelier de mic mobilier poate fi făcut şi în garaj. Plăcile de pal, necesare asamblării mobilei şi accesoriile, sunt disponibile la orice magazin de bricolaj. Cel ce pune pe picioare o astfelde afacere poate adăuga, peste costul materialelor, circa 20%. De exemplu pentru o mobilă a cărei cost de producţie este undeva la 5.000 de lei, preţul oferit clientului nu trebuie să depăşească 6.000 de lei. Nu de alta, dar concurenţa este destul de mare pe acest segment.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite