Guvernul pregăteşte rectificarea bugetară de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul este aşteptat să adopte în această săptămână prima rectificare bugetară din acest an, una de criză, având în vedere scăderile de venituri şi creşterile puternice de cheltuieli cauzate de pandemie.

Rectificările bugetare se realizează, de regulă, în cea de-a doua jumătate a anului. Însă, având în vedere situaţia extraordinară declanşată de pandemia de coronavirus, Guvernul va face o rectificare extraordinară mai devreme.  

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat joi că rectificarea bugetară este aproape gata şi că ar urma să fie prezentată luni.

El a anunţat că majoritatea fondurilor sunt direcţionate către ministerul Sănătăţii şi ministerul Muncii.

Florin Cîţu a subliniat că trebuie mai multă atenţie la cheltuielile din buget. „Există deja o scădere de venituri estimată în jur de 20 de miliarde de lei şi o creştere de cheltuieli de aproape 12 miliarde de lei, deci în acest context trebuie să fim mult mai atenţi cu partea de cheltuieli din buget”, a spus ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor a mai declarat că se vor reevalua cheltuielile publice, care ajung la 109 miliarde de lei pe an.

Totuşi, Florin Cîţu spunea că proiectul de rectificare bugetară a fost discutat deja cu ordonatorii de credite, însă nu va fi o rectificare pe principiul „cere şi ţi se va da”. 

Premierul Ludovic Orban a oferit săptămâna trecută primele estimări cu privire efectele crizei. El a prognozat că economia României ar putea înregistra o contracţie de până la 3% din Produsul Intern Brut.

Premierul a precizat că aproximativ 30% din economia României este afectată, la ora actuală, de criza provocată de efectele pandemiei de COVID-19.

„Din punct de vedere financiar, ştiţi foarte bine că am preluat guvernarea cu un deficit de 4,6%, foarte multe dezechilibre în economie, iar după ce am preluat guvernarea a mai şi existat o competiţie de reducere a veniturilor şi de creştere a cheltuielilor, o competiţie politico-electorală în care au fost implicate alte partide politice. Situaţia, spre deosebire de alte ţări, este o situaţie mai grea, dar asta nu ne împiedică să căutăm toate mijloacele şi toate instrumentele posibile pentru a găsi soluţii de relansare economică. Deocamdată, este evident că sunt afectate foarte multe companii – în economie suferă foarte multe companii. Încercăm să susţinem toate companiile care îşi menţin activitatea, să fim alături de ele, de asemenea încercăm să evaluăm potenţialul de redresare pe care îl au companiile din diferite domenii de activitate şi, mai ales, nevoile pe care le au pentru a putea să îşi reia activitatea în condiţii cât mai aproape de normalitate. Căutăm instrumente care să genereze efecte benefice. La ora actuală, cam 30% din economie este afectată. Deja prognozele noastre indică un efect negativ în economie, care e posibil să ducă nu la o reducere a creşterii economice, ci chiar pe o creştere economică negativă, care pe baza prognozelor făcute de specialişti poate să fie între -1% şi -3%”, a declarat prim-ministrul.

Analiştii CFA prognozează un deficit bugetar echivalent cu 6,5% din PIB, în vreme ce Banca Mondială prognozează un deficit bugetar echivalent cu 5,5% din PIB.

Banca Mondială are, în acest moment, cea mai optimistă prognoză a evoluţiei economiei româneşti: o creştere de 0,3%.

Citeşte şi:

De unde taie bani Guvernul pentru a face faţă crizei. „Din tigrii Europei devenim nişte pisici jigărite“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite