Irlanda, dată în judecată la Curtea de Justiţie, pentru că nu a recuperat 13 miliarde euro de la Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
apple iphone 8

Comisia Europeană a decis să dea în judecată Irlanda la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu a recuperat ajutorul de stat ilegal de 13 miliarde euro, aşa cum i-a cerut Comisia la 30 august 2016. În plus, Comisia consideră că Irlan da nu dă niciun semn că ar face eforturi pentru a-şi recupera suma uriaşă de la gigantul IT.

Concret, la 30 august 2016, Comisia a decis că avantajele fiscale pe care Irlanda le-a acordat Apple au fost ilegale în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, deoarece permiteau Apple să plătească o taxă mult mai mică decât alte companii. Acest tratament preferenţial a făcut ca Apple să ajungă să plătească în 2014 doar 0,0005 impozit pe profit, faţă de 1% în 2003.

În principiu, normele UE privind ajutoarele de stat impun recuperarea ajutoarelor de stat ilegale pentru a elimina denaturarea concurenţei create de acordarea ajutorului de stat.

"Irlanda trebuie să recupereze până la 13 miliarde de euro ajutoare de stat ilegale de la Apple. Cu toate acestea, la mai mult de un an de la adoptarea acestei decizii, Irlanda nu a recuperat banii, sugerând că, în anumite cazuri, recuperarea poate fi mai complexă decât în altele. Suntem întotdeauna gata să ajutăm, dar statele membre trebuie să facă progrese suficiente pentru a restabili concurenţa. Am dat în judecată Irlanda la Curtea Europeană pentru nerespectarea deciziei noastre", a declarat Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenţei.

Termenul limită era 3 ianuarie a.c. Irlanda spune că ar avea nevoie de încă un an şi ceva

Termenul limită pentru Irlanda de a pune în aplicare decizia Comisiei privind tratamentul fiscal al Apple a fost 3 ianuarie 2017, în conformitate cu procedurile standard, şi anume patru luni de la notificarea oficială a deciziei Comisiei. 

Până la recuperarea ajutorului ilegal, Apple continuă să beneficieze de un avantaj ilegal, motiv pentru care recuperarea trebuie să aibă loc cât mai repede posibil.

„Astăzi (4 octombrie – n. Red.), mai mult de un an de la decizia Comisiei, Irlanda nu a recuperat niciun ajutor ilegal. În plus, deşi Irlanda a făcut progrese în ceea ce priveşte calcularea cuantumului exact al ajutorului ilegal acordat Apple, intenţionează să încheie acest lucru până la cel mai scurt timp până în martie 2018. Prin urmare, Comisia a decis să adreseze Irlanda Curţii de Justiţie pentru neaplicarea deciziei Comisiei, în conformitate cu articolul 108 alineatul (2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE)”, se arată în comunicatul Comisiei Europene. 

Apple a evitat plata taxelor în întreaga piaţă comună UE

Investigaţia privind ajutorul de stat acordat Apple a început în iunie 2014, Comisia Europeană ajungând la concluzia că Irlanda a luat două decizii in favoarea Apple, astfel încât gigantul american a plătit taxe mult mai mici decât ar fi fost normal, începând cu anul 1991.

Potrivit CE, ar fi fost favorizate două filiale Apple: Apple Sales International şi Apple Operations Europe, care au plătit impozite care nu aveau niciun fel de legătură cu realităţile economice.

Un astfel de tratament preferenţial este ilegal fiindcă Apple a avut un avantaj semnificativ în raport cu alte companii care s-au suspus legilor Irlandei. Mai mult, privilegiile din Irlanda au permis Apple să evite plata taxelor în întreaga piaţă comună UE, fiindcă Apple a înregistrat toate vânzările în Irlanda şi nu în ţările unde se vindeau produsele.

Irlanda a atacat decizia CE, dar asta nu o exonerează de recuperarea sumei

Irlanda a atacat decizia Comisiei din august 2016 la Curtea de Justiţie. Astfel de acţiuni în anulare împotriva deciziilor Comisiei nu suspendă obligaţia unui stat membru de a recupera un ajutor ilegal (articolul 278 din TFUE), dar poate, de exemplu, plasa suma recuperată într-un cont de garanţie, în aşteptarea rezultatului procedurilor judiciare ale UE.

De asemenea, statele membre trebuie să recupereze ajutoarele de stat ilegale în termenul stabilit în decizia Comisiei, care este, de obicei, de patru luni. Articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul 2015/1589 şi anunţul de recuperare al Comisiei prevăd că statele membre ar trebui să recupereze imediat şi efectiv ajutorul de la beneficiar.

În cazul în care un stat membru nu pune în aplicare o decizie de recuperare, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie în temeiul articolului 108 alineatul (2) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), care permite Comisiei să sesizeze direct cauzele Curtea pentru încălcări ale normelor UE privind ajutoarele de stat.

În cazul în care un stat membru nu respectă hotărârea, Comisia poate solicita Curţii să impună penalităţi cu titlu cominatoriu în temeiul articolului 260 din TFUE.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite