Cinci riscuri financiare globale care îi îngrijorează pe investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acestea au potenţialul de a afecta economia globală
Acestea au potenţialul de a afecta economia globală

La momentul actual, există cinci riscuri financiare majore care îngrijorează investitorii şi au potenţialul de a afecta economia globală, anunţă Bloomberg.

Atenţia tuturor se îndreaptă în aceste zile către Europa unde se apropie alegeri importante în Olanda, Franţa şi Germania. Aceste alegeri nu vizează strict politica individuală a statelor în cauză, ci pot să afecteze, de asemenea, întreaga Uniune Europeană. Deşi aceste incertitudini politice captează atât de multă atenţie, există riscuri financiare majore care le dau investitorilor motive de îngrijorare.

  • Prăbuşirea titlurilor de stat

Până recent, piaţa titlurilor de stat a fost într-o stare de nesiguranţă după ce randamentul celor germane, cât şi al celor americane au atins praguri istorice minime în iulie 2016. Prim-ofiţerul de investiţii al OFI Asset Management din Paris, Jean-Marie Mercadal, recomandă investiţii în acţiuni şi avertizează că potenţialul de câştig din titluri de stat este foarte redus şi cu riscuri mari. Dacă după această prăbuşire, randamentul titlurilor de stat va da semne bruşte de creştere, se vor mări implicit costurile de finanţare pentru companii din cauza atractivităţii sporite prezentate de titlurile de stat care ar conduce la o rarefiere a lichidităţilor în sectorul privat.

  • Dolarul american

Semnalele de revenire la creştere economică a Statelor Unite şi a Europei indică faptul că criza economică se încheie după aproape 10 ani. Michael Lok de la Union Bancaire Privee vede în creşterea randamentului titlurilor de stat americane sau în o eventuală apreciere a dolarului un posibil factor perturbator pe piaţă. Dacă Statele Unite vor adopta măsuri de reducere a datoriei suverane şi dolarul va da semne de apreciere, exportatorii americani ar putea suferi din cauza unui dolar prea puţin competitiv faţă de celelalte valute mai puţin apreciate. Nu doar că afectarea exportatorilor americani ar dăuna profiturilor corporaţiilor, dar ţările emergente ar putea fi şi ele lovite de un eventual val de neîncredere în urma căruia investitorii să prefere preponderent afacerile americane.

  • Donald Trump

Învestirea preşedintelui american Donald Trump a stârnit aşteptări foarte ridicate cu privire la politicile economice ale Statelor Unite, conform strategului NN Investment Partners, Patrick Moonen. De la câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Trump, indexul de ţară S&P 500 a crescut cu 7% şi Russell 2000 cu 13%. Întrebarea care planează deasupra acestui optimism este dacă administraţia Trump va putea implementa cu adevărat reformele promise. În cazul în care noul preşedinte american se va dovedi incapabil să respecte promisiunile făcute, s-ar putea ca încrederea în economia americană să se deterioreze.

  • China

Deutsche Bank este de părere că China reprezintă un posibil factor major de instabilitate a pieţelor. China dă semne de încetinire a creşterii economice conform strategului Thomas Pearce. În cazul în care China va suferi un declin mai pronunţat, capitalul fizic şi sectorul minier vor fi afectate drept consecinţă.

  • Rezerva Federală a Statelor Unite

Una dintre temeri este şi Rezerva Federală (Fed) care ar dori să stopeze inflaţia, spune traderul de active de la Louis Capital Markets din Londra, Anthony Benichou. Conform lui, există şanse mari ca Fed să crească dobânzile. Dacă inflaţia va accelera în continuare, este posibil ca Fed să mărească dobânzile mai mult, afectând creşterea economică şi disponibilitatea investitorilor de a îşi asuma riscuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite