Risc major: Datoria publică creşte constant din 2009. FMI estimează că va ajunge la 350 miliarde de lei în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria publică a României a crescut constant în ultimii 11 ani, atât ca valoare, cât şi ca procent din PIB, ceea ce poate reprezenta un risc major pentru ţara noastră în cazul în care guvernanţii nu iau măsuri urgente.

Datoria publică a României a crescut constant din 2009 până în prezent, FMI estimând că aceasta va ajunge la 350 milioane de lei în 2018, scrie senatorul liberal Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a explicat că, din acest punct de vedere, există o problemă majoră cu care se confruntă România, legată de creşterea forţată a PIB din cauza inflaţiei, dar şi de raportarea cuantumului datoriei publice ca procent din PIB, pentru că procentual, datoria publică se poate încadra în restricţiile impuse de UE, chiar dacă valoric este mare.

„Datoria publică este analizată ca procent din PIB. Este ok, este o cutumă. Dar avem două probleme: vorbim de un procent din PIB nominal, adică PIB-ul ală care este umflat voit cu inflaţia, dar şi se analiza statică, pentru un singur an, care nu arată faptul că datoria publică prezentată în acest fel depinde de ciclul economic”, scrie Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Acesta a explicat că prima şi cea mai imortantă cncluzie este că datoria publică a crescut constant în fiecare an după 2009.

„În 2018, FMI estimează că ajunge la 350 miliarde lei. A doua concluzie, datoria publică ca procent din PIB scade când economia creşte şi creşte când economia scade. Evident, nu ? Există o perioadă care infirmă această concluzie, 2011-2014 când datoria publică a crescut mai repede decât economia şi astfel a crescut şi ca procent din PIB.

OK. Care este problema?

Problema este că în cazul unei crize economice, datoria publică explodează ca procent din PIB. O cauză o reprezintă scăderea PIB-ului şi a doua creşterea deficitului bugetar.

De aceea guvernul trebuia să folosească perioada de creştere economică pentru a reduce datoria publică în lei!

Pentru a face acest lucru trebuia să profite de creşterea economică şi să livreze surplus la buget în fiecare an în perioada 2014-2018. Pe scurt, un guvern responsabil aşa ar fi făcut”, scrie Cîţu.

grafic datorie publica 2009 - 2018

Teodorovici: Datoria publică nu va depăşi 35% din PIB

Minisrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus dumnică seara că datoria publică nu va depăşi nivelul planificat, de 35% din PIB, în luna august indicatorul fiind 34,7% din PIB, sub nivelul din decembrie 2017, de 35,1% din PIB.

Ministrul spune că România se află într-o zonă sigură, ocupând locul 4 sau 5 la nivel european în privinţa nivelului datoriei publice, şi nu s-a împrumutat mai mult decât este prevăzut în strategia Guvernului.

Teodorovici a admis faptul că pe plan european există multe state care depăşesc cu mult nivelul admis al datoriei publice, de 60% din PIB, dar Comisia Europeană nu a luat măsuri împotriva acestora. Unele state au niveluri ale datoriei publice de peste 100%, ajungând în unele cazuri la 178%.

România a împrumutat peste 3 miliarde de euro în primele şase luni

Într-o adresă trimisă drept răspuns la solicitarea Opoziţiei privind datoria publică a României, Ministerului Finanţelor arată că în primele şase luni ale anului a fost atrasă, doar de pe piaţa externă, suma de peste 2 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari. Aceste datorii se adaugă sumelor obţinute prin titlurile de stat emise în lei şi emisiunilor denominate în euro, ce depăşesc valoarea de 25 de miliarde de lei.

„În perioada menţionată (1 ianuarie – 1 iulie 2018 – n. red.), de pe piaţa internă a fost atras, prin titluri de stat, un volum total de 20,1 miliarde lei, care includ pe lângă titlurile de stat emise în lei şi emisiuni denominate în euro în valoare de 251,6 milioane euro, precum şi 786 milioane lei titluri de stat destinate populaţiei prin programul Tezaur, Ediţia Centenar, iar de pe piaţa externă a fost atras un volum de 2 miliarde euro şi 1,2 miliarde dolari (tranzacţia în dolari a inclus şi o operaţiune de răscumpărare anticipată a unor obligaţiuni denominate în dolari scadente în anul 2022, în valoare de 231,11 milioane dolari). La acestea se adaugă şi tragerile aferente împrumuturilor contractate de la instituţii financiare internaţionale, în valoare de circa 84,19 milioane euro”, se arată în răspunsul MFP adresat preşedintelui PMP, Eugen Tomac.

  

„Dragnea şi Dăncilă ne tot spun zi de zi că ţara o duce grozav şi că doar opoziţia şi presa nu vede cum duduie economia. Prin urmare, mă întreb şi eu de ce România împrumută miliarde de euro şi dolari în fiecare an.

Am primit cifrele oficiale legate de împrumuturile pe care România le-a făcut în primele 6 luni ale anului2018”, scrie Tomac, anexând răspunsul Ministerului de Finanţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite