Rate mai mari pentru datornicii în franci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În aşteptarea conversiei creditelor la cursul istoric, datornicii în franci sunt obligaţi să plătească rate mai mari FOTO Adevărul
În aşteptarea conversiei creditelor la cursul istoric, datornicii în franci sunt obligaţi să plătească rate mai mari FOTO Adevărul

După ce speranţa că vor plăti curând rate mult mai mici la credite a fost năruită de trimiterea la Curtea Constituţională a legii privind conversia, datornicii în franci  elveţieni trebuie să suporte plăţi şi mai mari din cauza creşterii cursului de schimb.

Francul elveţian a atins luni nivelul maxim din ultimul an şi patru luni, respectiv 4,2139 lei, iar marţi a coborât uşor la 4,2018 lei. Deprecierea leului în raport cu valuta exotică a început în urmă cu o lună, după ce mai multe luni cursul a variat foarte aproape de 4,1 lei. 

Francul elveţian este acum mai scump cu peste 10 bani faţă de nivelul de la începutul lunii octombrie. Un datornic care are de achitat o rată lunară de 750 de franci, plăteşte acum 3.160 de lei, cu 62 de lei mai mult decât în urmă cu o lună şi cu 114 lei peste nivelul de acum două luni. Faţă de nivelul din 2007-2008, când s-au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni, rata, în echivalent lei, este de două ori mai mare. 

Francul elveţian este considerat monedă de refugiu, astfel că perioadele de instabilitate şi incertitudine, cum a fost votul pentru alegerea preşedintelui în Statele Unite ale Americii, duc la aprecierea acestei valute.   

Debitorii aşteaptă conversia creditelor 

Datornicii au aşteptat în ultimele luni aprobarea legii care să permită conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, adică la cel de la momentul contractării împumutului. 

Numai că, după ce Parlamentul a votat în octombrie proiectul de lege privind conversia fără niciun criteriu de natură socială, premierul Dacian Cioloş a sesizat Curtea Constituţională pentru a se asigura de constituţionalitatea legii înainte ca aceasta să-şi producă efectele. Aşa că datornicii mai au de aşteptat şi, implicit, de plătit rate mai mari. Sesizarea a fost transmisă către CCR pe 24 octombrie, iar judecătorii o vor discuta pe 23 noiembrie.

Numărul total de clienţi cu credite în franci elveţieni este de  51.334, iar soldul total al creditelor este de 5,6 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

În forma finală, transmisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, legea se referă numai la conversia creditelor din franci elveţieni, aşadar nu şi a creditelor în alte valute. Norma prevede că băncile sunt obligate să facă conversia la cursul din ziua acordării creditului. Potrivit unui amendament introdus de deputatul PSD Ana Birchall, băncile nu pot refuza conversia, dar o pot contesta în instanţă. Au dreptul de a converti creditele cei cu împrumuturi în derulare, cei executaţi silit, dar şi cei cărora băncile le-au convertit deja creditele.

Conversia se va aplica tuturor creditelor prin care s-au finanţat imobile, construcţii, reabilitări, consolidări extinderi, prin urmare lasă de înţeles că şi creditele de nevoi personale folosite în aceste scopuri vor putea fi convertite. Sunt eligibile şi acele împrumuturi care au fost externalizate de instituţiile de credit. Potrivit proiectului de act normativ, conversia se va realiza prin act adiţional, semnat de debitor, şi nu va presupune costuri suplimentare pentru acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite