Idei de afaceri 2015. Trei proiecte agricole mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să pună în practică un proiect din lista de idei de afaceri 2015 au la dispoziţie Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care se va derula până în 2020.

România şi-a propus să investească prin acest program peste 9,3 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro sunt fonduri europene, iar restul sunt de la bugetul de stat. Pentru cei care fac liste de idei de afaceri 2015 şi încă nu s-au hotărât iată cinci proiecte agricole mici. 

Idei de afaceri 2015. Fonduri europene pentru o fermă de iepuri. O tânără din Dâmboviţa a reuşit să-şi dezvolte o fermă de iepuri cu fonduri europene, prin măsura „Instalarea tinerilor fermieri” - Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Cu ajutorul a 16.000 de euro, fonduri europene, tânăra a reuşit să ajungă anul trecut la peste 400 de iepuri. Creşte rasele californian, berbec german, neozeelandez, fluture german, marele alb precum şi câţiva pitici. 

Preţul variază de la 25 de lei, în cazul unui mascul de aproape două luni, 40 de lei o femelă de aceeaşi vârstă şi poate ajunge până la 200 de lei în funcţie de vârstă şi rasă.

Idei de afaceri 2015 cu fonduri europene pentru agricultură 

Idei de afaceri 2015. Fonduri europene pentru o fermă de găini.  Este o afacere destul de profitabilă, mai ales dacă vă gândiţi la un proiect ecologic. Potrivit unor studii de piaţă, oferta de ouă ecologice de pe piaţă este deocamdată sub cerere, nu prea există concurenţă şi nici ferme suficiente. Pentru a începe o astfel de afacere ai avea nevoie pentru început de un teren de aproximativ 1.000 de metri pătraţi la ţară. În sistemul ecologic, regula europeană spune că trebuie să fie maxim 6 găini pe metru pătratat. 

În hala-adăpost trebuie să amenajaţi în jur de 800 de locuri de cocoţat, o platformă pentru colectare dejecţiilor şi aproximativ 800 de cuibare din lemn. De asemenea, trebuie să montaţi adapători şi hrănitori. Hrana trebuie să fie ecologică şi să respecte standardele impuse de UE pentru acest gen de afacere, pentru a intra în categoria eco.

Idei de afaceri 2015. Fonduri europene pentru o fermă de capre. Crescătorii de animale spun că la început, pentru a face o fermă de capre, ai avea nevoie de aproximativ 15.000 de lei. E o afacere bună, mai ales că profitul ar veni destul de repede. O capră costă în acest moment în jur de 300 de lei. Dacă vrei să obţii fonduri europene pentru o fermă de capre mică ar trebui să te gândeşti la aproximativ 30 de capete. Astfel, pentru început, doar în capre, ar trebui să investeşti în jur de 9.000 de lei. 

De asemenea, atunci când faci proiectul de fonduri europene pentru o fermă de capre trebuie să te gândeşti şi la păşune. Pentru o suprafaţă de aproximativ 2 hectare ar trebui o investiţie în jurul a 6.000 de lei.

Idei de afaceri 2015. Fonduri europene pentru tineri fermieri

Tinerii care se gândesc la un proiect de fonduri europene pentru o fermă sun avantajaţi prin PNDR. Pot primi fonduri europene până la 50.000 de euro, care se acordă în două tranşe. Prima este de 75% şi se dă la începutul proiectului. Cea de-a doua tranşă, de 25%, se dă în maxim trei ani de la decizia de finanţare, după ce tânărul fermier demonstrează că afacerea sa este funţională.  

Una dintre condiţii este că fermierul trebuie să aibă domiciliul stabil în localitatea în care se află exploataţia. De asemenea, acesta trebuie să prezinte un plan de afaceri, să devină fermier activ şi să nu aibă un alt serviciu în acelaşi timp. Tânărul fermier trebuie să mai demonstreze, înaintea să primească a doua tranşă de fonduri europene, că a îmbunătăţit performanţele exploataţiei agricole şi că valoarea producţiei vândute este în procentaj de minim 20% din valoarea primei tranşe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite