Cu trenul spre mare. Ce alternative la CFR au românii şi ce preţuri oferă fiecare operator

Cu trenul spre mare. Ce alternative la CFR au românii şi ce preţuri oferă fiecare operator

Călătoria cu trenul spre mare poate deveni un calvar, mai ales în plin sezon estival, când românii se înghesuie către staţiuni. În această perioadă, compania naţională de transport CFR Călători este de cele mai multe ori depăşită de situaţie şi, aşadar, nici condiţiile pe care le oferă nu se ridică la înălţimea aşteptărilor clienţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Adevărul” vă prezintă ce trenuri circulă spre litoral şi ce alternative există la cursele operatorului naţional. 

Din Gara de Nord circulă, în fiecare zi, 14 trenuri directe pe ruta Bucureşti - Constanţa, iar suplimentar mai există şi alte trenuri care opresc în diferite staţii şi unde este necesar să schimbaţi trenul. Cea mai scurtă variantă durează 2 ore şi 5 minute, iar cea mai lungă 3 ore şi 10 minute. Primul tren către Constanţa pleacă din Gara de Nord la ora 02.55, în timp ce ultimul părăseşte gara bucureşteană la ora 20.20.

Preţurile variază şi ele, în funcţie de clasa dorită şi de operatorul de transport. Cel mai ieftin bilet pentru un adult, la clasa a doua, este de 30,3 lei, în timp ce la alţi operatori pot ajunge la 72 de lei.

Trenurile Soarelui

Cea mai ieftină alternativă vine de la CFR, un tren care pleacă din Bucureşti la ora 02.55 şi care costă numai 30 de lei. Drumul până în Constanţa durează trei ore, dar dacă plănuieşti să ajungi până în Mangalia înarmează-te cu răbdare pentru şase ore de drum.

Cea mai cunoscută ofertă este cea oferită de CFR Călători prin Trenurile Soarelui. Timp de trei luni, până la data de 10 septembrie, peste 40 de trenuri asigură legături din toată ţara către Delta Dunării şi staţiunile de la Marea Neagră.

 

Canicula reduce viteza trenurilor

Administraţia Naţională de Meteorologie a avertizat că un val de căldură va persista în ţară până la sfârşitul săptămânii, când temperaturile vor ajunge până la 39 de grade. În acest sens, CFR SA a anunţat că viteza trenurilor de călători şi marfă va fi redusă, în anumite intervale de timp şi pe anumite tronsoane, cu 20-30 de kilometri pe oră faţă de viteza normală de circulaţie, atunci când temperatura în şină va depăşi 50 de grade Celsius.

CFR SA precizează că va anunţa permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce tronsoane se va lua această măsură, astfel încât companiile să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie sau care urmează să circule în ziua respectivă.

De asemenea, CFR le recomandă călătorilor ca, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR.

O călătorie Bucureşti - Constanţa, fără reduceri, este 59,6 lei la tren InterRegio. Dacă se achiziţionează un bilet dus-întors călătorul beneficiază de 10% reducere, iar dacă biletul este achiziţionat online se mai adaugă o reducere de 5%. De asemenea, pentru cumpărarea biletelor cu cel puţin 21 de zile în avans reducerea este de 25% din tariful de transport. Cu oferta Minigrup 2-5 reducerile acordate sunt de până la 30% dacă achiziţionarea se face online.

Potrivit CFR, trenurile InterRegio sunt dotate cu instalaţii de climatizare şi alte facilităţi. De asemenea, în unele vagoane din Trenurile Soarelui pasagerii pot beneficia de wifi gratuit şi de servicii bar-bistro (îngheţată, cafea, băuturi alcoolice şi nealcoolice, snacks-uri). Însă ştim că realitatea nu este întotdeauna aşa.

Condiţii de lux la privat

Mai mulţi operatori privaţi au de asemenea trenuri pe ruta Bucureşti - Constanţa, iar preţurile şi condiţiile oferite se ridică la standarde ce pot fi considerate acceptabile.

Compania Softrans oferă o alternativă la cursele CFR. În fiecare zi, un tren care pleacă din Craiova la ora 06.00 porneşte apoi din Capitală la ora 10.00 spre mare, sosind în Constanţa la ora 12.24. Preţul unui bilet este de 40 de lei din Bucureşti până în Constanţa şi de 70 de lei pe toată ruta.

Şi operatorul RegioTrans operează o cursă pe această rută, cu plecare din Braşov la ora 06.20, din gara Băneasa din Bucureşti la ora 09.19 şi cu sosire la Constanţa la ora 12.05. Preţul unei călătorii este de 44,5 lei.

O altă alternativă viabilă este cea mai puţin ştiută a companiei Astra Trans Carpatic, care operează o cursă Bucureşti - Constanţa pe zi, cu plecare la ora 11.00 şi sosire la ora 13.18. Preţul unui bilet este asemănător cu cel al RegioTrans, de 45,6 lei, însă mai competitiv decât cel al CFR Călători.

citeste totul despre: