Noi reguli pentru firmele care cer suspendarea ratelor bancare
0Noi reguli pentru firmele care cer suspendarea ratelor bancare au fost adoptate de Camera Deputaţilor, care este for decizional, astfel încât proiectul de lege va fi trimis spre promulgare preşedintelui Iohannis
Deputaţii au adoptat o serie de amendamente la proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 cea care permite suspendarea ratelor bancare, în anumite condiţii, pentru o perioadă de maximum 9 luni.
Proiectul de lege are ca obiect suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursarea ratelor, dificultăţi generate de efectele pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).
Astfel, dacă iniţial, în ordonanţa 37 se menţiona că firmele trebuie să fi înregistrat pierderi de 25% din cauza restricţiilor impuse pandemie, procentul a fost diminuat la 15%.
„Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiţi la art. 1 lit. b), cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să aibă activitatea întrerupta total sau parţial, veniturile sau încasările diminuate cu cel puţin 15% fata de media ultimelor doua luni, sau in cazul autorităţilor publice locale apariţia unor cheltuieli neprevăzute sau nebugetare, legate de combaterea pandemiei, ca efect al deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate în baza declaraţiilor pe propria răspundere a debitorilor”, se arată în modificările aduse art. 6 de către deputaţi PSD, UDMR, PRO EUROPA şi PMP.