Ministrul Vlad Alexandrescu respinge acuzaţiile senatorului Radu F. Alexandru, legate de Biblioteca Batthyaneum. Nici PNL-ul nu susţine iniţiativa senatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu s-a dovedit un minsitru îngrijorat în mod real de soarta patrimoniului
Vlad Alexandrescu s-a dovedit un minsitru îngrijorat în mod real de soarta patrimoniului

Ministrul Culturii nu a propus, în niciun context, o administrare comună a statului român şi a Vaticanului asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, aşa cum a acuzat, luni, 4 aprilie, senatorul liberal Radu F. Alexandru, ci a pledat exclusiv pentru găsirea unei soluţii amiabile privind încetarea litigiului existent, precizează ministerul Culturii, urmare a acuzaţiilor aduse tot astăzi de senatorul liberal Radu F. Alexandru.

Vicepreşedintele PNL Radu F. Alexandru a solicitat, luni, demiterea ministrului Culturii, pe care îl acuză că a propus, în nume personal, în timpul vizitei la Vatican, o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia. O altă acuzaţie a liberalilor este că, în cadrul aceleiaşi discuţii cu omologul lui de la Vatican, Vlad Alexandrescu a avansat propunerea organizării a două expoziţii la Roma, prima dintre acestea urmând să cuprindă piese din tezaurul ”Batthyaneum”. Iniţiativa ministrului Culturii referitoare la tezaurul ”Batthyaneum” încalcă prevederile H.G. 518/2004, după care bunurile care fac parte dintr-un litigiu aflat în justiţie nu pot fi exportate temporar în vederea organizării de expoziţii, expertize sau operaţiuni de restaurare, a mai precizat Radu F. Alexandru.

Vlad Alexandrescu nu înţelege motivaţiile atacului

Contactat de „Adevărul“, ministrul Vlad Alexandrescu a explicat că nu este vorba de nicio administrare comună a Vaticanului şi a statului român, ci pur şi simplu de fructificarea unei oportunităţi pentru restaurarea clădirii Bibliotecii, care este monument istoric. Un eventual acord cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care solicită retrocedarea imobilului, ar permite deblocarea unor fonduri considerabile care sunt destinate restaurării monumentelor istorice. Iarăşi, în ce priveşte a doua acuzaţie, ministrul arată că expoziţia „Comorile României“ nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum şi, ca atare, nu s-a discutat despre o posibilă deplasare a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obţinerea unei decizii definitive a instanţei cu privire la litigiul existent.

Ministrul Vlad Alexandrescu se arată surprins în primul rând de completa necunoaştere de către senatorul Radu F. Alexandru şi stafful acestuia a problemelor aduse în discuţie, insistând asupra faptului că nimic din ce a fost anunţat de senator într-o conferinţă de presă nu este adevărat. Alexandrescu nu îşi explică resorturile gestului senatorului liberal, menţionând că nu a avut cu acesta decât relaţii amiabile, foarte civilizate.

Aici se află celebrul Codex Aureus

Senatorul liberal a menţionat că Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, ar fi făcut această propunere în cadrul unei întâlniri la Vatican cu cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, în prezenţa ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun. ”Iniţiativa îi aparţine în exclusivitate ministrului Culturii, nu a fost discutată în prealabil la Bucureşti, ministrul nu a fost împuternicit de nicio autoritate a statului român să lanseze o asemenea propunere”, a precizat Alexandru.

Biblioteca Batthyaneum, cu tot fondul de carte pe care îl deţinea, a intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, în baza Tratatului de la Trianon. Biblioteca deţine în prezent 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte; 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea; 609 - circa 70% din incunabulele existente în ţara noastră. ”Codex Aureus”, cu siguranţă cel mai celebru exponat, este apreciat, alături de ”Tezaurul Pietroasele”, printre cele mai scumpe pe care le deţine România, a menţionat politicianul liberal (numai că acesta nu se mai află demult pe teritoriul României!).

Ideal ar fi ceva ca la Brukenthal

Mai mult, a acuzat Radu F. Alexandru, statul român se află într-un diferend juridic cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, care revendică retrocedarea Bibliotecii, cu întregul patrimoniu. Fals, explică Vlad Alexandrescu, apropo de necunoaşterea de către „acuzator“ a chestiunilor reale elementare. Arhiepiscopia nu revendică decât clădirea, nu şi patrimoniul, iar întregul ansamblu a fost lăsat prin moştenire „principatului Transilvania“ (al cărui moştenitor este statul român) şi comunităţii catolice.

Prin urmare, ministrul propune o administrare comună de către stat şi Arhiepiscopie, reamintind că a fost primul care-a cerut apărarea intereselor statului român în instanţă. Ar fi ceva similar rezolvării situaţiei litigioase a moştenirii Brukenthal, o operaţiune de succes şi pentru care nimeni nu a avut nimic de obiectat (deşi în campania electorală preşedintele Iohannis a fost acuzat în mod absurd de aceste retrocedări fructuoase, pe care oricum nu el, în calitate de primar, le decisese).

UPDATE: Partidul Naţional Liberal nu sprijină solicitarea de demitere a ministrului Culturii

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal, Ionuţ Stroe, a declarat pentru News.ro că solicitarea vicepreşedintelui Radu F. Alexandru ca ministrul Culturii să fie demis este o cerere cu titlu personal, neasumată de partid şi că un dialog cu ministrul Culturii este mai indicat, în acest moment.

”Sunt nişte informaţii cu carectar personal, dacă aş putea spune aşa, ale domnului Radu F. Alexandru. Până să ajungem la moţiune de cenzură sau gesturi ultime, aş spune, în zona dialogului cu guvernului, cred că este nevoie, dacă se impune, ca ministrul să ofere câteva lămuriri. Suntem un partid deschis, dispus la dialog cu guvernul”, a precizat Ionuţ Stroe.

La nivel de partid, nu s-a luat vreo decizie privind solicitarea de demitere a ministrului Culturii, aceasta fiind asumată exclusiv de vicepreşedintele Radu F. Alexandru. ”Deocamdată, Radu F. Alexandru a expus o teză bazată pe informaţii personale. Nu s-a luat decizia, la nivelul Partidului Naţional Liberal, să solicităm demiterea  ministrului, aşa cum nu s-a luat nicio decizie în legătură cu o eventuală moţiune de cenzură”, a explicat purtătorul de cuvând al partidului.

Ionuţ Stroe a adăugat că, în acest moment, este nevoie de un dialog cu ministrul Culturii.

Răspunsul integral al lui Vlad Alexandrescu

Redăm în continuare punctul de vedere al ministrului Vlad Alexandrescu, publicat pe pagina sa de Facebook:

„Referitor la declaraţia d-lui Senator Radu F. Alexandru, din data de 4 aprilie 2016, şi pentru o corectă informare a opiniei publice, fac următoarele precizări:

În ceea ce priveşte clădirea şi patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignatiu Batthyany, lăsată prin testament Provinciei Transilvania şi Bisericii Catolice, Ministerul Culturii a început, sub actualul mandat, să apere în justiţie dreptul de proprietate al Statului Român, iniţiind o cerere de intervenţie accesorie ca parte procesuală pasivă în susţinerea apărării Guvernului României – Comisia Specială -, în litigiul aflat în desfăşurare pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecată.

În tot acest timp asistăm la o degradare continuă a clădirii Bibliotecii, periclitându-se conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului naţional aflat în administrarea Bibliotecii Naţionale a României.

În cadrul unei vizite recente la Alba Iulia, am avut o întâlnire cu arhiepiscopul G. Jakubinyi, în cadrul căreia s-a căutat cu Arhiepiscopia Catolică să se găsească o soluţie amiabilă prin încetarea litigiului privitor la clădirea Bibliotecii, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru restaurarea ei.

Faţă de afirmaţiile domnului senator Radu F. Alexandru cu privire la convorbirile avute în cadrul vizitei la Vatican, fac următoarele menţiuni:

Nu am propus în niciun context o administrare comună a Statului Român şi a Vaticanului asupra clădirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, ci am pledat exclusiv pentru găsirea unei soluţii amiabile privind încetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea clădirii. Subliniez că nu s-a făcut referire sub nicio formă la vreun obiect din patrimoniul mobil deţinut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul în cauză.

S-a propus itinerarea, la Roma, a expoziţiei „Comorile României” care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, şi nu s-a discutat despre o posibilă expoziţie a vreunui obiect de la Alba Iulia, înainte de obţinerea unei decizii definitive a instanţei cu privire la litigiul existent.

În concluzie, consider că punctul de vedere al d-lui Senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompletă, şi este, ca atare, total nefondat. Rămân în continuare dedicat apărării patrimoniului naţional şi respectării în totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul că Ministerul Culturii continuă să apere în justiţie proprietatea Statului Român asupra întregului patrimoniu, mobil şi imobil, al Bibliotecii Batthyaneum.“

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite