Igor Cobileanski, regizorul filmului „Afacerea Est“, descoperă actori în teatrele din România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedia lui Igor Cobileanski va intra în cinematografele din toată ţara din 28 octombrie. Până atunci, filmul va fi disponibil publicului din regiunea Moldovei printr-o serie de proiectii în avanpremieră, care-au început la Iaşi în 17 octombrie (Casa Studenţilor).

„Afacerea Est“ spune povestea unei prietenii surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Puşcaşu), un intelectual de provincie, şi Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-şi îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro îşi doreşte o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri şi încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian şi Petro nu îşi pierd optimismul şi încearcă alte metode de a se căpătui.

Comedia lui Igor Cobileanski va intra în cinematografele din toată ţara din 28 octombrie. Însa până atunci, filmul va fi disponibil publicului său din regiunea Moldovei printr-o serie de proiectii în avanpremieră, cu începere la Iaşi în 17 octombrie (Casa Studenţilor): în 18 octombrie la Botoşani (Cinema Unirea), în 19 octombrie la Bârlad (Cityplex Victoria), în 20 octombrie la Piatra Neamţ (Cinema Dacia), în 21 octombrie la Suceava (Cinema Modern), în 22 octombrie la Vaslui (Cityplex), în 23 octombrie la Focşani (Happy Cinema), iar în 24 octombrie la Buzău (Happy Cinema).

Igor Cobileanski, regizorul talentelor ascunse

Pentru Igor Cobileanski filmul Afacerea Est a însemnat “foarte multă muncă, dar şi foarte multă distracţie. Pe mine mă bucură întotdeauna să lucrez la comedii şi trăiesc cu drag toate etapele.” Inspirat dintr-o poveste reală petrecută acum multi ani în Republica Moldova, regizorul a decorat filmul cu personaje inspirate din realitate. Igor Cobileanki a căutat actori care, pe de o parte să aibă rădăcini moldoveneşti, să vorbească “dulcele grai“ basarabean, dar şi actori potriviţi cu viziunea absurdă şi în acelaşi timp foarte umană asupra caracterelor.

Aşadar, în urma unui proces îndelungat alături de directorul de casting Florentina Bratfanof, a decis să distribuie în Afacerea Est mulţi actori de teatru: “am apelat la foarte mulţi actori din teatrele de provincie care s-au descurcat de minune şi în film. Eu am impus un anumit fel, uşor excentric, ca manieră de joc, iar lor le-a fost apropiat acest tip de interpretare. Mă bucur că o parte dintre ei au fost descoperiţi de noi şi pentru unii Afacerea Est e debut în film. “

Actori de teatru trec graniţa spre film

Unul dintre aceşti debutanţi în film este Constantin Puşcaşu, protagonist în rolul lui Marian, un intelectual de provincie, cântăreţ în corul local, care încearcă să-şi împingă limitele existenţei prin aventurarea în afaceri dubioase. Actor foarte apreciat la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri“ din Iaşi, a fost singurul care a venit la probă cu atitudinea naturală pe care regizorul şi-o dorea de la personajul său. Mândru de faptul că l-a descoperit, Cobileanski mărturisea despre Puşcaşu: “când am făcut proba cu el, a mers foarte pe dramă, interpretarea lui a fost una foarte serioasă, lucru pe care l-a făcut doar el. Eu cred că tocmai acest micro-conflict între interpretare şi situaţie creează şarmul unei comedii.“

În ceea ce-l priveşte pe Ion Sapdaru, actorul cunoscut deja din filme apreciate precum California Dreamin (endless), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile sau America, venim, el a fost o revelaţie pentru regizor, care declara: “Eu mă aşteptam la un triumf al forţei actoriceşti, dar nu mă aşteptam să înţeleagă atât de bine subiectul. Presupun că acest lucru se datorează şi faptului că el vine din Republica Moldova şi multe „comicării” ne sunt comune.“ Petro, personajul pe care-l interpretează, e un “descurcăreţ“ pregatit pentru orice situaţie în care l-ar pune viaţa.

Sapdaru şi Chertic se detestă-n film, dar se iubesc în viaţa reală

Amuzant este că soţia lui Sapdaru în viaţa reală, Anne Marie Chertic (şi ea actriţa la Iaşi) a fost distribuită în film în rolul logodnicei partenerului său, Veronica. Petro şi Veronica nu se agreează prea mult, cei doi ajungând chiar şi la un conflict fizic. Aducându-şi aminte de acea secvenţă, Chertic povesteşte cum a “iubit acea scenă“ - regizorul i-a oferit motivaţia narativă perfectă şi libertatea de-i “cârpi vreo două“.

Şoferul Vasile, Directorul Artistic al teatrului din Iaşi

O altă prezenţă remarcabilă în Afacerea Est este Daniel Busuioc, interpretul lui Vasile, şoferul mereu beat şi complicele cuplului principal. Daniel Busuioc vine tot din Iaşi, unde este actor şi Directorul Artistic al Teatrului Naţional. Cu o îndelungată experienţă actoricească, susţinător al talentelor locale şi al iniţiativelor culturale ieşene, Daniel Busuioc este la primul rol important în film. Totuşi mândria şi bucuria lui vin mai degrabă din recunoaşterea regiunii ca importanţă culturală: “m-am bucurat foarte mult nu atât pentru mine, cât pentru colegii mei. Am avut o mare bucurie să văd actorii din Moldova jucând în acest film, şi de dincoace şi de dincolo de Prut, dar şi actori plecaţi din Iaşi care joacă în teatrele din ţară“.

Actorii din provincie care întregesc genericul filmului sunt Cătălin Cucu, Doru Aftanasiu, Ada Lupu, Radu Ghilaş şi Adrian Marele din Iaşi, Ion Mocanu şi Igor Mitreanu din Chişinău, Marius Rusu, Bogdan Muncaciu, Mihai Donţu, Gheorghe Frunză şi Ioan Creţescu din Botoşani, Nicolae Poghirc din Craiova, Ruslan Bîrlea din Cluj, Florin Mircea din Piatra Neamţ, George Sobolevschi, Lucian Arhire şi Alexandru Savu din Bârlad şi alţii. Li se alatură de la Bucureşti nume precum Valeriu Andriuţă (După Dealuri, Orizont), Sergiu Costache (Domestic, Umbre) sau Marius Damian (Minte-mă Frumos, Funeralii Fericite).

Filmul este produs de Alien Film în co-producţie cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) şi KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center, HBO şi TVR.

Scenariul & regia: Igor Cobileanski, DOP: Feliksas Abrukauskas, Montaj: Răzvan Ilinca şi Eugen Kelemen, Sunet: Cristian Tarnoveţchi, Muzica: Liviu Elekeş, Scenografie: Vali Ighigheanu, Costume: Maria Pitea, Producător: Iuliana Tarnoveţchi.

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite