"A fost o ruptură cu Primăria Constanţa"
0Scandalul iscat odată cu decizia de anulare a contractelor vechi de concesionare a plajelor de pe malul Mării Negre este departe de a se fi încheiat. Directorul general al Agenţiei Naţionale
Scandalul iscat odată cu decizia de anulare a contractelor vechi de concesionare a plajelor de pe malul Mării Negre este departe de a se fi încheiat. Directorul general al Agenţiei Naţionale Apele Române, Mădălin Mihailovici, explică pentru Adevărul care a fost miza acestei decizii.
- Sezonul pe litoral a început, dar plajele arată jalnic, cine-i vinovat?
- Dacă am sta să căutăm vinovaţi, probabil că ne-ar prinde şi sfârşitul sezonului. Sincer să fiu, am vrut doar să găsesc soluţii ca proiectul închirierii plajelor să producă rezultate vizibile şi mă bucur că s-a ajuns deja la o soluţie în acest sens, prin modificarea Ordonanţei 19/2006. Practic, în acest an, amenajările pe care le vor face câştigătorii licitaţiilor nu vor avea nevoie de autorizaţie de la autorităţile locale.
- Era neapărat nevoie de o modificare a actului normativ?
- Da. şi am să vă spun şi de ce. Atât în lege, cât şi în contractele semnate cu operatorii se vorbeşte despre amenajări destul de simple: cabine de duş, vestiare sau aşa-numitele beach-baruri. Nu sunt construcţii masive, ci sunt temporare. Ei bine, am constatat, de peste o lună, că, cel puţin în Constanţa, este mai greu să autorizezi o cabină de duş decât un imobil de birouri.
- Să înţelegem că a existat un conflict între Direcţia de Ape Dobrogea şi Administraţia Locală?
- Exprimarea este forţată. A fost mai mult o chestie de birocraţie: pentru a obţine autorizaţia de construcţie sunt necesare aşa-numitele PUZ-uri. În primăvară ne-am angajat să întocmim aceste acte tocmai pentru a urgenta lucrările, astfel încât operatorii să nu se lupte prin hăţişuri birocratice. Pentru obţinerea PUZ-urilor, noi am interacţionat inclusiv cu Primăria Constanţa. Aici a intervenit o ruptură. Au fost o serie de întârzieri intenţionate sau nu şi un exces de zel destul de suspect în anumite direcţii din partea Administraţiei locale. Dar aceste lucruri nu mai contează acum.
- De ce contestă hotelierii proiectul de închiriere a plajelor?
- Vreau să insist asupra unui singur detaliu. Gândiţi-vă că numai în acest an operatorii care au câştigat licitaţia s-au angajat prin contract să investească peste 350 miliarde lei vechi în amenajarea plajelor. Hotelierii nu ar fi avut această putere financiară. În mod normal s-au pierdut licitaţiile, şi asta i-a nemulţumit.
- Există riscul ca aceia care au închiriat plajele să le subînchirieze?
- Doar teoretic. Nu cred că vreunul dintre câştigătorii licitaţiilor îşi asumă un astfel de risc. Subînchirierea plajelor duce, automat, la rezilierea contractului. Societatea Apele Române nu are niciun motiv să se ferească de această prevedere. În fond, nu se pierde absolut nimic din rezilierea contractelor, ci dimpotrivă. Plajele intră în administraţia Direcţiei de Ape Dobrogea şi, în sezonul următor, se poate organiza o nouă licitaţie. Probabil cu un preţ de pornire mai ridicat.