Ce reguli trebuie să respecte biocarburanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O coaliţie din Marea Britanie a lansat primul ghid pentru producătorii şi procesatorii de biocombustibili Documentul adoptă o linie neutră, fără a se pronunţa în favoarea sau

O coaliţie din Marea Britanie a lansat primul ghid pentru producătorii şi procesatorii de biocombustibili

Documentul adoptă o linie neutră, fără a se pronunţa în favoarea sau împotriva biocombustibililor. Autorii solicită respectarea conceptului de dezvoltare durabilă.

Necesitatea elaborării unui document-cadru care să includă principiile pe care trebuie să le respecte producătorii şi procesatorii din industria biocarburanţilor vine pe fondul uneia dintre cele mai ample dezbateri generate la nivel global.

Disputa creată în jurul biocombustibililor este dată, pe de o parte, de impactul pe care acest gen de carburanţi l-ar putea avea asupra mediului.

De asemenea, biocombustibilii au împărţit lumea în două tabere din cauza influenţei pe care se consideră că au avut-o asupra preţului la alimente, generând, implicit, criza alimentară la nivel mondial.

Susţinătorii acestei ipoteze îşi argumentează teoria prin faptul că terenurile destinate culturilor de alimente sunt folosite pentru obţinerea materiei prime necesare producţiei de biocarburanţi. În aceste condiţii, o coaliţie britanică formată din fermieri, oameni de afaceri, autorităţi guvernamentale şi organizaţii de profil a lansat primul draft care conţine principiile care trebuie respectate de producătorii şi procesatorii de biocarburanţi, potrivit "Green Biz".

Masa Rotundă pentru Sustenabilitatea Biocombustibililor (RSB) a realizat, pentru început, Versiunea Zero a acestui document, care să servească drept ghid companiilor producătoare, dar care nu conţine indicatori de implementare.

Documentul este lansat în dezbatere publică, grupul aşteptând opiniile celor vizaţi. Pe baza acestora urmează ca, până în luna aprilie a anului viitor, să fie lansată Versiunea Întâi.

Dificultăţi pentru micii producători

"Biocarburanţii nu pot înlocui combustibilii convenţionali pe care îi folosim în transport fără să determine anumite schimbări semnificative în stilul de viaţă. Sperăm ca aceste standarde să fie aplicate cu respectarea conceptului de dezvoltare durabilă şi în acord cu nevoile energetice actuale ale planetei", spun autorii documentului.

În acelaşi timp, aceştia atrag atenţia asupra dificultăţilor pe care le-ar putea întâmpina micii producători în procesul de adaptare la noile nevoi.

Reprezentanţii RSB susţin că aceştia vor trebui să creeze un echilibru între aşteptările pe care le au şi realitatea afacerilor.

Producţia de biocombustibili trebuie:

Să fie legală.

Să respecte principiile concurenţei.

Să contribuie la combaterea încălzirii globale.

Să respecte drepturile omului şi ale muncii.

Să contribuie la dezvoltarea socială şi a zonelor rurale.

Să nu prezinte impact asupra ecosistemului şi a biodiversităţii.

Să ducă la o îmbunătăţire a calităţii solului.

Să respecte echilibrul între utilizarea apelor de suprafaţă şi a celor subterane.

Să minimizeze efectele poluante asupra aerului.

Să dovedească eficienţă din punctul de vedere al costurilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite