Șantier aproape pustiu pe autostrada cu tuneluri, calvar pe șoseaua Deva - Lugoj: „Iar lucrați în timpul vacanțelor?” VIDEO

0
Publicat:

În timp ce lucrările pe șantierul autostrăzii cu tuneluri din vestul României avansează într-un ritm lent, șoseaua Deva - Lugoj (DN 68A) intră în reparații pe tronsonul paralel cu Autostrada cu tuneluri. Șoferii sunt sfătuiți să aleagă rute ocolitoare, pentru a fi feriți de neplăcerile aglomerației.

DN 68 A în reparații (foto DRDP Timișoara), șantierul Autostrăzii cu tuneluri (Foto Daniel Guță).
DN 68 A în reparații (foto DRDP Timișoara), șantierul Autostrăzii cu tuneluri (Foto Daniel Guță).

Cel mai aglomerat sector de drum național din vestul României, aflat pe șoseaua Deva - Lugoj, intră din nou în șantier. Șoferii sunt sfătuiți să circule pe rute ocolitoare, pentru a evita aglomerația.

Rute ocolitoare pentru șoseaua Deva - Lugoj

Timp de o lună, în perioada 25 iunie - 25 iulie 2024, vor avea loc lucrări de reparații și tasări pe un sector de circa doi kilometri al Drumului Național 68 A, în zona localității Coșava (video), din județul Timiș.

Lucrările vor avea loc inclusiv pe timpul nopți, însă nu se vor desfășura în weekend, de vineri, de la ora 12, până luni dimineața.

„Antreprenorul lucrării – Drumuri și Poduri Banat - DPB – va asigura iluminatul perimetral al zonei în care se execută lucrări, precum și semnalizarea pe timp de noapte a șantierului. În caz de necesitate, pentru fluidizarea traficului se vor folosi piloți de circulație”, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Încep lucrările pe DN 68A. Foto: DRDP Timișoara
Încep lucrările pe DN 68A. Foto: DRDP Timișoara

Pentru a evita aglomerația, șoferii pot folosi următoarele rute de ocolire:

Pe direcția Nădlac București: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria; sau A1 Nădlac – A1 Arad - A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia.

Pe direcția București - Nădlac: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Lucrările anunțate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara au stârnit, din nou, la fel ca și în urmă cu un an - când un alt sector al șoselei s-a aflat în reparații, nemulțumirea șoferilor.

„Iar lucrați în timpul vacanțelor? Pe bune? Chiar vă plictisiți și vreți să fiți înjurați din toate punctele de vedere. Sincer...”, a fost unul dintre comentariile publicate pe pagina de Facebook a DRDP Timișoara, după publicarea informării.

În vara anului 2023, lucrările ample de reparații derulate pe un alt sector din șoseaua Deva - Logoj, începute în luna august, au fost suspendate și reluate în luna septembrie 2023, după ce șoferii s-au plâns de aglomerația și disconfortul pe care l-au creat atunci.

Cel mai așteptat tronson din Autostrada Lugoj - Deva

Șoseaua Deva - Lugoj este aglomerată, în special în perioada verii, pe tronsonul de circa 14 kilometri dintre localitățile Holdea, din județul Hunedoara, și Margina, din județul Timiș.

Acest sector de drum național nu este, deocamdată „dublat” de Autostrada Lugoj - Deva, unde sectorul de circa nouă kilometri se află în șantier și ar putea fi finalizat în 2026.

Lucrările la tronsonul rămas nefinalizat din Autostrada A1 Lugoj-Deva, între localitățile Margina (Timiș) și Holdea (Hunedoara) au fost reluate la începutul lunii iulie 2023, după o așteptare de peste șase ani. În acest timp, statul român a trebuit să reia procedurile de licitație pentru proiectarea și execuția restului de autostradă.

Șoferii care circulă pe autostrada Lugoj - Deva din vestul României, dinspre Timișoara spre Sibiu, sunt nevoiți să coboare de pe autostradă în nodul rutier Margina, pentru a-și continua traseul pe DN 68A Deva Lugoj, până la nodul rutier Holdea.

De aici, își pot continua călătoria, fără întrerupere, doar pe autostradă până în orașele Cluj Napoca sau Sibiu. O pot face și pe DN 68A Deva-Lugoj, înspre Deva, mai puțin aglomerat pe sectoarele dublate de Autostrada Lugoj-Deva.

Șantierul Autostrăzii cu tuneluri, aproape pustiu

Autostrada Lugoj - Deva are 100 de kilometri traversează județele Timiș și Hunedoara, din vestul României. A fost proiectată în anii 2000 o regiune de șes și de câmpie, astfel că în mod normal nu ar fi trebuit să ridice mari probleme de proiectare și execuție.

Însă terenul instabil în anumite porțiuni și sectoarele care traversează arii protejate, incluse pe lista siturilor Natura 2000, au impus construcția unor ecoducte și lucrări, condiționate de mai multe avize din partea statului român.

Primul dintre cele patru tronsoane din Autostrada Lugoj-Deva, în lungime de 28 de kilometri a fost finalizat în 2013 în județul Timiș.

Lucrările la celelalte trei loturi, care traversează județele Timiș și Hunedoara, au început în anul următor și au fost date în folosință, cu excepția tronsonului de nouă kilometri aflat în prezent în șantier, în perioada 2017 – 2019.

Lucrările la sectorul numit și Autostrada cu tuneluri (video) au fost oprite din 2017. Licitația a fost reluată de CNAIR, iar în 2022 contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor la tronsonul Margina-Holdea, inclusiv a tunelurilor, a fost atribuit unei asocieri conduse de Spedition UMB, pentru suma de peste 1,8 miliarde de lei, fără TVA, bani alocați de statul român prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Obiectivul proiectului este reprezentat de construirea a construirea a 9,13 km de autostradă, două tuneluri, două pasaje, trei viaducte și un centru de întreținere și coordonare. Valoarea totală a proiectului este de 2.205.014.636 lei, din care valoarea fondurilor europene aferente Planului Național de Redresare și Reziliență este 909.885.900 lei, contribuția publică națională este de 943.079.870 lei, iar TVA aferent reprezintă 352.048.866 lei”, informa Ministerul Transporturilor.

În prezent, doar în câteva locuri de pe traseul celor nouă kilometri rămași nefinalizați din Autostrada Lugoj Deva au loc lucrări, deși contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului numit și Autostrada cu tuneluri a fost semnat încă din toamna anului 2022.

„Pe șantierul lotului de autostradă A1 Margina - Holdea, antreprenorul execută lucrări de fundare prin piloți forați de diametru mare. Se execută și alte lucrări pregătitoare pentru deschiderea de noi fronturi de lucru”, informa, recent, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara.

Autostrada cu tuneluri Deva Lugoj așteaptă autorizații

În 25 mai 2024, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, aflat împreună cu premierul Marcel Ciolacu în vizită pe șantierul din vestul României, anunța că lucrările la cei nouă kilometri de autostradă (video), care vor cuprinde și peste doi kilometri de tuneluri forate, vor fi realizate până la sfârșitul anului 2026, așa cum prevede contractul finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Autorizația de construire pentru prima secțiune (E1) a acestui lot a fost emisă, iar în maximum două săptămâni, constructorul va trimite și varianta finală a Proiectului Tehnic pentru secțiunea cu tuneluri (E2) ceea ce va permite și emiterea Autorizației de Construire și pentru acesta. Practic, această abordare etapizată permite pregătirea accesului spre secțiunea cu tuneluri, abordarea eficientă a fluxurilor tehnologice și implicit respectarea termenelor asumate prin PNRR”, informa ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

După vizita oficialilor pe șantierul Autostrăzii cu tuneluri, mobilizarea utilajelor și muncitorilor pe traseu a rămas redusă.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite