Noi finanţări pentru firmele din industrie
0BERD, Comisia Europeană şi statul român colaborează pentru susţinerea companiilor mici şi mijlocii Pentru alinierea la directivele UE şi creşterea competitivităţii, IMM-urile pot
BERD, Comisia Europeană şi statul român colaborează pentru susţinerea companiilor mici şi mijlocii
Pentru alinierea la directivele UE şi creşterea competitivităţii, IMM-urile pot beneficia de finanţări de 40 milioane de euro din fonduri BERD.
Întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul industrial au acces la finanţări în valoare de 40 milioane euro din fondurile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
20% din împrumut, nerambursabil
Creditele pot fi obţinute de la BCR şi BRD şi pot avea o valoarea maximă de 500.000 euro/proiect. Finanţările au ca obiectiv sprijinirea dezvoltării durabile şi a competitivităţii IMM-urilor româneşti pe piaţa comunitară, prin alinierea la Directivele UE privind protecţia mediului, sănătate şi securitate, siguranţa şi calitatea produselor.
Dacă investiţia este finalizată până în octombrie 2009, IMM-ul va beneficia de un stimulent financiar nerambursabil de 20% din valoarea împrumutată. Stimulentele vor fi acoperite din fondurile Comisiei Europene şi ale statului român.
În acest sens au fost alocate 10,2 milioane euro, din care 7,65 milioane euro provin din programul de preaderare Phare, restul de 2,55 milioane euro fiind puşi la dispoziţie de ţara noastră. Sumele sunt menite să acopere inclusiv asistenţa tehnică necesară elaborării proiectelor.
"Având în vedere ponderea întreprinderilor mici şi mijlocii din România, este important ca IMM-urile să se poată bizui pe un nivel corespunzător de intermediere financară care să sprijine investiţiile în modernizarea şi înlocuirea echipamentelor", spune Laszlo Borbely, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor.
Criterii de eligibilitate
Vor fi considerate eligibile doar IMM-urile care provind din domeniile mobilier şi prelucrarea lemnului, electronică, electrotehnică şi IT, textile, industria alimentară, detergenţi şi produse cosmetice, piese de schimb şi subcomponente.
Procedura de aplicare este relativ simplă. IMM-ul ia, iniţial, legătura cu firma de consultanţă desemnată de unde va fi îndrumat cu privire la eligibilitatea investiţiei. Ulterior este completat un formular de eligibilitate şi semnată o scrisoare de angajament în vederea obţinerii finanţării, urmând ca IMM-ul să se adreseze Băncii Comerciale Române sau Băncii Române pentru Dezvoltare. Dacă sunt respectate criteriile de eligibilitate solicitate de instituţia de credit, IMM-ul va intra în posesia sumei împrumutate pentru a începe investiţia.