Richard Holbrooke, fostul emisar al SUA în Balcani, a murit la 69 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emisarul american Richard Holbrooke în drum spre Pakistan
Emisarul american Richard Holbrooke în drum spre Pakistan

Richard Holbrooke, fostul emisar al SUA în Balcani, care a fost supus duminică unei intervenţii chirurgicale pentru ruptură de aortă, a decedat la vârsta de 69 de ani.

"Vineri a suferit o intervenţie chirurgicală. A primit ingrijiri medicale excelente. Este stabil, dar încă în stare foarte critică." a declarat luni Hillary Clinton, Secretarul de Stat, potrivit CNN.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat că Holbrooke "a luptat într-un mod incredibil pentru a trăi".

La o recepţie pentru diplomaţii americani, în seara zilei de luni, preşedintele Barack Obama l-a lăudat pe Holbrooke ca fiind "pur şi simplu unul dintre giganţii din politica externă americană", care a servit naţiunea "cu distincţia de aproape 50 de ani," inclusiv în munca sa de negociere din 1995, la Dayton, care a pus capăt războiului bosniac în fosta Iugoslavie."

"Nu se opreşte niciodată. Nu renunţă niciodată. Pentru că întotdeauna a crezut dacă vom rămâne concentraţi, dacă acţionăm în interesul nostru comun, progresul este posibil. Războaiele se pot încheia. Pacea poate fi încheiată." a mai declarat Barack Obama.

"Este remarcabil câte mesaje de sprijin primeşte familia lui Richard, din toate colţurile lumii: miniştri şi ambasadori din toată lumea, preşedintele Bill Clinton, senatori, congresmeni, colegi, persoane din Vietnam, din Balcani, din Naţiunile Unite, din sectorul privat." a mai spus oficialul Departamentului de Stat american.

În vârstă de 69 de ani, Richard Holbrooke a fost unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai preşedintelui Barack Obama, având funcţia de trimis special în Afganistan şi Pakistan. Holbrooke a mediat, în 1995, acordul de la Dayton, care a pus capăt războiului din Bosnia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite