Deşeurile electrice rămân pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de echipamente electrice şi electronice contestă cota fixă de reciclare pe care o propune Ministerul Mediului Reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de electrice

Producătorii de echipamente electrice şi electronice contestă cota fixă de reciclare pe care o propune Ministerul Mediului

Reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de electrice şi electronice spun că impunerea unei ţinte fixe de reciclare ar trebui să se producă etapizat.

Propunerea legislativă a Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD), potrivit căreia producătorii şi importatorii de echipamente electrice şi electronice vor fi obligaţi să colecteze şi să recicleze echivalentul a 20 de procente din cantitatea produselor introduse pe piaţă, este contestată de asociaţiile colective.

Ţintă optimistă şi ambiţioasă

"În linii mari, este o ţintă optimistă şi ambiţioasă, însă ar trebui introdusă etapizat, pe o perioadă de trei sau patru ani", a declarat pentru "Adevărul" preşedintele organizaţiei colective Eco Tic, Valentin Negoiţă.

Acesta a explicat că obiectivul de reciclare propus de autorităţi nu poate fi atins într-un viitor foarte apropiat - mai puţin de un an - din mai multe motive, principalul fiind lipsa infrastructurii.

"În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere mentalităţile, cu totul deosebite de ale vesticilor, care renunţă mult mai uşor la lucrurile de care nu mai au nevoie. Şi, nu în ultimul rând, trebuie să se ţină seamă de acest fenomen, care este comerţul cu astfel de deşeuri, tot mai înfloritor, inclusiv la nivelul Uniunii Europene", a adăugat Valentin Negoiţă.

Model preluat de la Bruxelles

Preşedintele Eco Tic a mai precizat că mecanismul propus de minister a fost conceput de oficialii europeni în vederea modificării directivei care reglementează domeniul acestor deşeuri.

"S-a constatat că există anumite discrepanţe între statele europene. Astfel, în timp ce, în ţările nordice, media de reciclare depăşeşte zece kilograme pe cap de locuitor, în state precum Italia, Grecia, Slovacia şi ţările nou intrate această valoare nu depăşeşte trei kilograme.

De aceea, Comisia Europeană pregăteşte un proiect de directivă care să introducă o cotă exprimată în procente, care să ducă la responsabilizarea producătorilor", a mai spus Negoiţă.

Potrivit acestuia, ideea etapizării pentru atingerea unor obiective fixe de reciclare este confirmată şi de date. "Noi am reciclat anul trecut 400 de tone de deşeuri, din aproximativ 3.000 de tone de produse introduse pe piaţă. Anul acesta, după primele şapte luni, am ajuns la 2.300 de tone de deşeuri colectate şi reciclate", a menţionat Negoiţă.

400 de tone de deşeuri electrice şi electronice au fost reciclate în 2007 de Asociaţia Eco Tic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite