Raport ONU: Oamenii sunt principala cauză a crizei mediului natural. Nu trebuie să o mai vadă ca o sursă de profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă / Shutterstock
Foto Arhivă / Shutterstock

ONU atenţionează că omenirea trebuie să înceteze să mai considere natura ca fiind o sursă de profit pe termen scurt şi să se raporteze în schimb la „valorile" care leagă bunăstarea sa de cea a planetei.

Dacă nu va exista o schimbare în acest sens, obiectivele de dezvoltare durabilă şi de reducere a inegalităţilor din lume vor rămâne la stadiul de promisiuni, notează IPBES - experţii în biodiversitate ai ONU -, în raportul consacrat „valorilor şi evaluării naturii".

Raportul a fost adoptat sâmbătă de reprezentanţii din 139 de ţări, printre care şi China şi Rusia. În plus, apare la trei zile după un alt raport al PBES care a avertizat că supraexploatarea speciilor sălbatice pune în pericol supravieţuirea a miliarde de oameni.

Cele două documente se vor afla pe agenda reuniunii COP15 privind biodiversitatea prevăzută pentru luna decembrie la Montreal şi care urmează să stabilească un cadru pentru protejarea naturii şi a resurselor ei la nivel mondial, până în 2050, scrie Agerpres.

Oamenii, principala cauză a crizei mediului natural

Pentru raportul publicat sâmbătă, 80 de experţi au analizat mai mult de 13.000 de studii  ştiinţifice privind distrugerea ecosistemelor, motivele acesteia şi valorile alternative ce ar putea favoriza durabilitatea pe o perioadă de 4 ani.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii sunt principala cauză a acestei crize a mediului natural, care avansează în strânsă legătură cu dereglările climatice.

Din 1950, speranţa de viaţă medie s-a dublat, în timp ce venitul pe cap de locuitor a crescut de cinci ori.

Or, „natura este ceea ce ne permite să trăim, furnizându-ne hrană, remedii, materii prime, oxigen, reglementare climatică şi multe altele", subliniază Inger Andersen, şefa Programului ONU pentru mediu.

Terra are însă constrângeri fizice şi, conform oamenilor de ştiinţă, cel puţin şase din cele nouă "limite planetare" - acele praguri pe care omenirea nu ar trebui să le treacă pentru a menţine condiţii favorabile propriei dezvoltări - au fost deja depăşite.

Două rapoarte precedente ale ONU - privind schimbările climatice şi privind biodiversitatea, din 2019 - au conchis deja că doar o transformare în profunzime a modului nostru de a produce, distribui şi consuma ar putea permite redresarea situaţiei.

Patru categorii ale valorilor umane în raport cu natura

Raportul ONU defineşte patru categorii principale de „valori" umane în raport cu natura, categorii ce pot fi rezumate la a trăi „din", „cu", „în" şi „ca" mediul.

Astfel, oamenii trăiesc „din” natură dacă exploatează resursele ei pentru a-şi alimenta creşterea şi mosul de viaţă. 

Pentru a trăi „împreună cu natura” este necesar să o consideri independentă de necesităţile umane. Obiectivul afişat de a acorda statutul de zone protejate pentru 30% din suprafaţa globului intră în special în această categorie.

Societăţile - mai ales indigene - care trăiesc „în" natură, mediul face parte din identitatea şi cultura lor, uniune împinsă şi mai departe de cei care trăiesc „asemenea" naturii.

Totodată, în timp ce unii susţin că atribuirea unei valori în bani resurselor naturale poate determina guvernele, companiile şi pe consumatori să aibă grijă de ele, alţii consideră că stabilirea unui preţ pentru ceva de o valoare inestimabilă nu poate avea decât efectul contrar. Deşi sunt posibile unele evaluări în termeni monetari - de exemplu, valoarea pădurii ca mijloc de compensare a emisiilor de carbon -, alte evaluări, ca stabilirea valorii ei spirituale pentru cei care trăiesc acolo, sunt imposibile.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite