Cercetătorii au un antidot contra beţiei. Au trezit şoareci, urmează oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alcoolul în exces s-ar putea să nu mai fie o problemă în curând. FOTO Shutterstock
Alcoolul în exces s-ar putea să nu mai fie o problemă în curând. FOTO Shutterstock

Cercetătorii din California au dezvoltat o metodă prin care nivelul de alcool din organism poate fi redus rapid. Primele teste s-au desfăşurat pe cobaii de laborator, dar umbra unei aşa-zise „pastile contra beţiei“ începe să se ridice.

Cercetătorii au redus nivelul de alcool din sângele şoarecilor cu ajutorul unei nanocapsule care conţine enzime deja folosite de organism în metabolism, scrie „Technology Review“. Studiul a fost făcut de profesorul Yunfeng Lu de la UCLA şi de Cheng Ji de la USC (University of Southern California). Şoarecilor injectaţi cu nanocapsula în care erau cele două enzime combinate le-a scăzut nivelul de alcool din sânge mult mai repede decât celor din grupul de control pentru care a fost lăsat doar metabolismul să funcţioneze.

Cele două enzime sunt pe principiul bază vs. acid, una anulează efectul celeilalte. Oxidaza produce peroxid de hidrogen, astfel că a doua intervine şi-l descompune pentru a nu afecta organismul în cauză.

Profesorul Lu crede că acest experiment are un potenţial foarte mare pentru viitor. El consideră că ar putea fi dezvoltat un antidot contra beţiei pe care omul să şi-l administreze oral. Transformarea alcoolului are loc în ficat, de aceea cu această nanocapsulă cercetătorul spune că ar fi ca şi cum omul ar avea la dispoziţie milioane de celule hepatice care lucrează doar pentru a consuma alcoolul.

Enzimele sunt proteine fără de care celulele vii nu pot realiza reacţii complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător. Ele sunt substanţe care catalizează reacţiile biochimice din organism, având un rol esenţial în biosinteza şi degradarea substanţelor din materia vie, întâlnindu-se în toate organismele animale, vegetale şi în microorganisme. Fără enzime, procesele biochimice s-ar desfăşura cu viteze foarte mici.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite