Când dispar tarifele de roaming: UE a decis data pentru toate statele membre

Când dispar tarifele de roaming: UE a decis data pentru toate statele membre

Taxele de roaming vor fi aliminate în 2017. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Parlamentul European a adoptat un nou pachet de legi telecom, care conţine interzicerea taxelor suplimentare pentru roaming. Este cel mai mare pas înainte făcut de Parlament spre eliminarea acestei taxe cel puţin între statele membre. A fost decisă şi o dată oficială pentru eliminare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text şi a utiliza Internet mobil în altă ţară din Uniunea Europeană vor fi interzise începând cu 15 iunie 2017. Totuşi, începând cu 30 aprilie 2016, taxele de roaming (adăugate la preţul plătit acasă) nu trebuie să depăşească: 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, 0,02 euro pentru mesajele text (SMS) sau 0,05 euro per MB de Internet mobil.

Dacă operatorii pot să arate că nu pot recupera costurile şi că acest lucru afectează preţurile interne, autorităţile naţionale de reglementare îi pot autoriza să impună taxe suplimentare minime în circumstanţe excepţionale, pentru a acoperi aceste costuri. Deputaţii au obţinut garanţii că aceste autorităţi naţionale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare.

Pentru a proteja industria de abuzuri, cum ar fi ”roamingul permanent”, operatorii pot în anumite condiţii să fie autorizaţi să aplice o taxă modică, mai mică decât limitele actuale, conform unei politici de ”uz corect”. Detaliile vor fi definite de Comisie împreună cu regulatorii din telecom, se arată în comunicatul oficial

Fără roaming şi cu acces mai deschis la Internet

Noua lege va obliga companiile care oferă acces la Internet să trateze tot traficul în mod egal, fără să blocheze sau să încetinească livrarea conţinutului, a aplicaţiilor sau a serviciilor transmise de anumiţi emiţători sau recipienţi, (art.3.3) dacă acest lucru nu este cerut de sentinţe judecătoreşti sau de legi sau dacă aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea reţelei sau pentru a combate atacurile cibernetice.

Dacă sunt necesare astfel de măsuri de administrare a traficului, ele trebuie să fie transparente, nediscriminatorii şi proporţionale, şi să nu dureze mai mult decât este necesar. Un operator va putea, totuşi, să ofere servicii specializate, cum ar fi calitatea crescută a Internetului necesară pentru unele servicii, dar doar cu condiţia că acest lucru nu va avea un impact asupra calităţii generale a internetului.

Deputaţii s-au asigurat că furnizorii de internet vor fi obligaţi să ofere utilizatorilor care semnează contracte de internet fix sau mobil explicaţii clare privind vitezele de descărcare şi încărcare (comparativ cu vitezele anunţate) la care se pot aştepta în realitate. (art. 4:1d) Orice diferenţă semnificativă va activa dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensaţii. Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situaţii pentru a vedea dacă diferenţa reprezintă o încălcare a contractului sau nu (art. 4.4.).

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările