Top 5 motive ca să alegi iPhone în loc de Android şi viceversa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai iPhone şi vrei Android, dar nu ştii de ce? Poate te gândeşti să faci invers, dar tot ai nevoie de motive. Tocmai de aceea am pregătit lista aceasta cu "pro" şi "contra" ambelor entităţi.

Spun de la început că sunt fan iPhone şi am devenit aşa ceva încă de când am văzut iPhone 3GS. Asta nu m-a împiedicat ca din 2011 până acum să am ca telefon personal un Android. Îmi plac ambele, sunt la fel de utile ambele, dar iPhone are acel ceva în plus. Am vrut să fac această listă de motive mai mult pentru mine, dar mi-am dat seama că sunt deja decis: iPhone.

Aşa am ajuns să fac lista aceasta de motive pentru cei nehotărâţi sau pentru cei care nu ştiu toate avantajele celor două platforme (tehnic vorbind, iPhone nu e o platformă, ci iOS este, dar oamenii nu caută "ios", ci caută "iphone", aşa că din raţiuni de indexare online am făcut o excepţie; licenţă poetică, da?). Nu sunt de acord cu unele dintre motivele de mai jos, le consider irelevante, dar sunt utilizatori care ţin cont de ele, cum ar fi prezenţa unui card microSD.

Ţine cont însă că cel mai bun smartphone e acela care face treaba să meargă bine. Niciunul nu este perfect şi nicidecum nu există alternative "mai bune". Sunt doar alternative, ca Windows 10 Mobile sau Tizen, dar sunt şi limitate. Acestea fiind spuse şi reţinute, iată motivele şi de o parte, şi de alta.

Cele mai bune motive ca să alegi un iPhone

Apple are cea mai bună optimizare între hardware şi software dintr-un singur motiv: le dezvoltă pe ambele "in house", având control deplin asupra lor. Când nu i-au plăcut procesoarele, a ales să cerceteze şi să creeze unele după cum le vrea. Aşa se face că iPhone 6s are 2GB de memorie RAM, procesor dual-core şi baterie mică (sub 2.000 mAh), dar concurează din plin cu orice Android high-end. Google încă speră să se apropie, prin programul Nexus, de aşa ceva, dar este la ceva distanţă.

iphone 6s foto eduard enea

iPhone (şi tot ecosistemul iOS) primeşte cele mai bune şi mai noi aplicaţii înainte de Android. Utilizatorii de iOS cumpără mai multe aplicaţii, iar piaţa aceasta este mult mai bine dezvoltată pentru creatori, aşa că se bucură de întâietate. Android are tot ce-i nou, dar abia după ce a fost pe iOS. Spre exemplu, Facebook Instant Articles e pe iPhone, dar nu e pe Android. Lista poate continua, dar platforma Apple e mai "norocoasă". De asemenea, nu ai bloatware pe iOS decât prin aplicaţiile Apple - detestabile, dar puţine.

Este cea mai simplă platformă, telefonul are două butoane importante - Power şi Home - şi oferă aceeaşi dispunere în interfaţă de la primul iPhone până la ultimul. iOS este o platformă consistentă la nivel de afişare a informaţiilor şi este conservatoare, deşi cu fiecare nouă versiune primeşte noutăţi. Nu există o alienare a utilizatorilor când trec de la iPhone 3G, de exemplu, la iPhone 6s. Pe Android sunt producători, ca Samsung şi HTC, care se străduiesc să facă asta, dar încă sunt scăpări.

Camerele foto de pe iPhone sunt poate cele mai bune şi nu spun asta doar pentru că sunt fan, ci pentru că întrunesc trei criterii de judecată: utilizare simplă, calitate bună a pozelor şi videoclipurilor (nu perfectă!) şi gestiune rapidă a pozelor. Nu ai zeci de foldere în care să cauţi poze, ci le poţi vedea pe toate într-un loc. Nu ai zeci de setări, moduri manuale, ci foto, video, timelapse şi slow motion. Dacă vrei mai mult, ai aplicaţii pentru mai mult.

iphone 6s review foto mashable

Şi poate cel mai important lucru la iOS: primeşti actualizări în maximum o lună de la lansarea oficială a unei noi versiuni. Dacă vrei, instalezi. Asta nu înseamnă că iOS 9 o să funcţioneze pe iPhone 4s ca pe iPhone 6s, dar ai cea mai nouă versiune, pe când pe Android trebuie să aştepţi aproximativ jumătate de an pentru flagship şi un an pentru orice high-end lansat în anul precedent. Altfel, LG se descurcă onorabil, livrează rapid actualizările, la fel şi Motorola, dar per total Android este în derivă când vine vorba de acest "detaliu".

Cele mai bune motive ca să alegi un Android

Portofoliu imens de modele, iar asta nu-i o glumă. De la Samsung şi HTC până la cele mai ieftine telefoane din China, alegi ce îţi doreşte inima şi toate rulează Android. Unele o fac prost, dar ai o selecţie imensă aşa că îţi acoperă orice buget, orice cerinţe, orice preferinţe de design. Poţi avea telefon cu rezoluţie QuadHD, cum poţi avea şi unul doar HD. Poţi avea maximum 4GB de memorie RAM, cum poţi avea şi unul de până în 1.000 de lei cu 2GB. Sunt nenumărate combinaţii. Poţi, spre exemplu, să iei şi telefoane rezistente la şoc şi apă.

image

Serviciile Google sunt integrate în Android şi, în mod normal, acesta n-ar fi un bonus, dar am văzut cât de rău este în timp ce am folosit un iPhone. Utilizez Gmail, YouTube, Drive şi de fiecare dată a trebuit să îmi introduc adresa, să aştept SMS de autentificare (folosesc securizarea în doi paşi), iar integrarea nu este pe cât de bună e în Android (din nefericire). Dacă pentru tine ce face Google e important, atunci şi Android este.

Ai o libertate foarte mare în a modifica tot ceea ce ţine de aspectul interfeţei, dar şi de a distribui conţinutul. Poţi trimite din galeria foto poze către orice aplicaţie din telefon, care permite aşa ceva, cum poţi pune orice launcher vrei tu ca să acoperi dezastrul reprezentant de interfeţele producătorilor. Schimbi pictograme, fundaluri, pui alte sunete de notificare, alte aplicaţii de mesaje sau apeluri etc. Mai mult, ai widgeturi pe care le foloseşti pentru acces rapid la informaţiile din aplicaţii. În iOS sunt limitate la zona de notificări.

Nu există întrebarea "ai încărcător de Samsung?", căci orice Android are doar un tip de încărcător: USB. Mai nou este USB-C şi nu sunt suficiente cabluri şi accesorii ca să spui că toată lumea te poate ajuta cu un încărcător, dar dacă n-ai unul dintre noile telefoane Nexus, un OnePlus 2 sau Microsoft Lumia 950, vei găsi pe cineva cu un încărcător microUSB. Standardul pentru port înseamnă că nu trebuie mereu să îţi cari încărcătorul după tine şi sunt baterii externe cu cablu integrat. Întrebarea "ai încărcător de iPhone?" este însă îndreptăţită.

image

În final, pe Android poţi instala foarte uşor aplicaţii de orice fel, piratate sau nu, având doar o setare pe care trebuie s-o bifezi. Pe iOS nu poţi face asta, iar mulţi utilizatori se plâng de o aşa limitare, fiind necesar un jailbreak. Mai mult, sunt multe telefoane cu Android care suportă card microSD şi extinzi astfel capacitatea de stocare, deşi până la noua versiune Android Marshmallow, sistemul de operare n-a gestionat prea bine portarea aplicaţiilor pe acest mediu. Cele mai multe telefoane suportă carduri microSD de până la 128GB, aşa că ai suficient pentru videouri 4K şi mii de poze.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite