Isteria procesorului din iPhone 6s: cum alegi cel mai bun model

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 6s vine cu procesor diferit în funcţie de ţară. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
iPhone 6s vine cu procesor diferit în funcţie de ţară. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

iPhone 6s e disponibil în două versiuni. Una are procesor Samsung, alta are TSMC. Nu contează marcă decât când afli că unul consumă mai mult. Din fericire, poţi afla modelul

Anual, Apple lansează câte un telefon nou şi anual fiecare telefon are câte o problemă. iPhone 6 se îndoia, iPhone 6s se supraîncălzeşte. Totuşi, mai grav este că sunt procesoare diferite în noile telefoane, iar cele două modele nu sunt similare ca performanţă şi autonomie. Noul scandal se numeşte Chipgate, aşa cum Antennagate a fost pentru iPhone 4 şi Bendgate a fost pentru iPhone 6.

iPhone 6s are 2GB de memorie RAM şi un procesor A9 construit după specificaţiile Apple. Totuşi, nu Apple îl produce, ci sunt două companii: Samsung şi TSMC. Cel de la Samsung este construit cu tehnologia de 14 nanometri, folosită şi în cipul Exynos din Galaxy S6, iar TSMC foloseşte arhitectura pe 16nm. Teoretic, al Samsung ar fi mai bun, dar testele sintetice de performanţă demonstrează că nu e aşa.

iPhone 6s cu procesor TSMC consumă mai puţină energie, iar de-a lungul unei zile asta se reflectă în autonomie. În unele teste, diferenţa ar fi de până la 20%, dar Apple susţine că nu este situaţia atât de gravă. După câteva zile în care pe Internet au tot fost publicate articole şi imagini pe tema asta, compania a comunicat oficial pe subiect.

"Fiecare cip pe care îl punem în telefoanele acestea întruneşte cele mai înalte standarde ale noastre pentru performanţă şi autonomie, indiferent de capacitatea de stocarea a unui iPhone 6s, de culoare sau model. Sunt unele teste sintetice care rulează un set de instrucţiuni până când un iPhone rămâne fără energie, dar acestea nu reflectă utilizarea obişnuită a utilizatorilor, din moment ce acestea folosesc procesorul la maximum. Este un mod nerealist de a măsura autonomia unui telefon. Testele noastre şi datele de la utilizatori ne arată că există o diferenţă de 2-3%", a explicat Apple printr-un comunicat remis presei din SUA.

Cum verifici ce procesor ai în iPhone 6s

Timothy Arcuri de la Cowen and Company a realizat un raport în care explică, teoretic, ce s-a întâmplat de s-a ajuns la două procesoare. El consideră că Apple a început cu Samsung, iar TSMC a venit ca o soluţie de rezervă. Totodată, a fost şi o măsură de siguranţă că nu procesorul va încetini producţia de telefoane. S-ar putea ca în 2016 să vedem un iPhone 7 cu procesor Intel pe 14nm sau un Samsung pe 14nm, fără implicarea TSMC. Oricum, anul acesta vor fi pe piaţă două modele şi fără să comunice Apple către ce regiuni livrează ce anume.

Din fericire, există aplicaţii care te ajută să afli ce model ai, după cum informează Vodafone, Orange, iStyle, Telekom, eMAG, iCentre sau de la alt reseller şi să testezi pe un telefon de acolo.

iphone 6s test benchmark

Este foarte probabil că dacă unul dintre aceşti vânzători are în showroom un anumit model, toate sunt aşa. Eu am testat pe un iPhone 6s oferit de QuickMobile (şi importat din China), iar acesta are un cip TSMC, după cum se vede în poza de mai sus. Altfel, poţi să mai testezi şi printr-o altă metodă, fără să ai nevoie de un computer, dar tot ai nevoie de smartphone.

Intri pe site-ul CPU Identifier de pe iPhone 6s, prin browser, alegi Install, te duci în Setări - General - Profil şi acolo apeşi pe profilul Guangzhou Huimei Electronics. Alegi să trust this app, deschizi CPU Identifier şi îţi va arăta ce producător a creat cipul din telefon. Această metodă nu foloseşte App Store, în caz că nu vrei să introduci un cont iCloud.

Ca ultim sfat, verifică în showroom, apoi cumpără. Dacă cumperi online, cel mai probabil China are modele cu TSMC, iar alte ţări cu Samsung. Nu este încă clar cum s-a făcut împărţirea, dar cel mai probabil a fost în funcţie de momentul la care au fost produse telefoanele. Dacă ar fi să crezi versiunea Apple, diferenţa nu va fi sesizabilă, în folosire de zi cu zi. Ţine cont că nu utilizezi telefonul la maximum în orice oră, cum ar face un test de performanţă.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite