Tehnologie, politică, produs. Dileme, întrebări şi alegeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În ultimii doi ani am auzit destul de des ideea asta, dacă achiziţionezi produse chinezeşti în general şi Huawei, în special, susţii comunismul din China.

Şi, ştim cu toţii, comunismul e rău. Poate nu ştim chiar toţi, cel puţin nu direct, pentru că nu toţi am trăit în comunism. Şi dacă a fost rău, de ce există nostalgici? Răspunsul e simplu, oricât ar fi de rău un sistem politic, el are susţinători, unii din convingere, alţii din interes. Nu mă întind mai departe cu explicaţiile, politica e doar un apendice al acestui subiect. Sau nu? Vom afla pe parcurs.

Să revenim la produs; anul acesta am cumpărat două terminale smartphone, un Google Pixel 3a XL şi un Huawei P40 Pro. Pe ambele scrie Made in China.

Pixelul l-am luat de frustrare, pentru că în fiecare an mă uitam la publicaţiile americane cum fac teste&review la cel mai nou Android, cu mult înainte de lansare şi, cum ar spune un celebru milionar român, ”am făcut o aroganţă”.

Huawei P40 Pro l-am luat de ocazie, îmi doream mai mult un Mate, dar bugetul... Mă interesau două chestii la el, partea de cameră foto şi bateria, iar P40 Pro excelează la ambele.

Anul trecut mi-am luat un iPad, pe cutia lui scrie ceva asemănător, doar formularea e diferită: “Designed by Apple in California, Assembled in China”.

De curând am testat iPhone 12 Mini şi iPhone 12 Pro, scrie acelaşi lucru şi pe ele.

Situaţia asta a generat o dilemă, o serie de întrebări:

  • dacă produsul e de origine americană, cu design şi tehnologii americane, dar fabricat în China, cumpărându-l, susţin comunismul?
  • dacă americanii de la Google şi Apple îşi fabrică produsele în China, susţin comunismul?
  • dacă în ultimii doi ani am cumpărat produse şi tehnologii americane fabricate în China, l-am susţinut pe preşedintele Donald Trump şi partidul republican din SUA sau am susţinut partidul comunist chinez şi pe preşedintele Xi Jinping?

Şi acum să vă spun ce cred eu şi vă încurajez să vă exprimaţi opinia în mod civilizat. Asta înseamnă să discutăm subiectul, nu persoana mea, nu afinităţi politice sau antipatii. Împart răspunsul în două:

  •  din punct de vedere al mediului de afaceri.

Afacerile, mai ales cele mari, nu ţin cont de politică decât dacă sunt obligate să o facă. Aşa cum Google a fost obligat de autorităţile americane, la ordinul preşedintelui Donald Trump, să blocheze accesul Huawei la serviciile proprii. Evident, afacerile sunt orientate spre profit şi atât Google, cât şi Apple, world's most valuable company, produc în China, ştiind că aceasta e condusă de un partid comunist. Este asta moral? Unii ar spune da, alţii ar spune nu. În orice caz este perfect legal.

  • din punct de vedere al utilizatorului final

Omul de rând, eu şi alţii ca mine, cumpără produse şi tehnologii pentru că sunt folositoare, distractive sau le oferă prestigiu. Nimeni nu se gândeşte când cumpără un produs că susţine un partid, o politică, un regim.

Ştiaţi, spre exemplu, că cea mai mare piaţă din lume pentru iPhone este China? Potrivit unui studiu Statista, publicat în februarie 2020, în 2017 s-au vândut la nivel global 728 de milioane de terminale iPhone. Dintre acestea, în China s-au vândut 228 de milioane, iar pe locul 2 a fost SUA, cu 120 de milioane. Susţin cetăţenii chinezi democraţia americană, sunt lipsiţi de patriotism şi subminează partidul comunist chinez? Nu, cumpără un produs. 

Încerc să privesc situaţia dintr-un punct de vedere, poate insuficient explorat.

Nu vă spun că modul în care e condusă China e bun sau rău, nu spun asta nici despre Statele Unite. Nu e un concurs între comunism şi democraţie. Sunt suficiente bloguri politice şi oameni mai specializaţi ca mine în acest domeniu.

Intenţia articolului nu e să vă facă să cumpăraţi produse americane sau chinezeşti în mod special. Cumpăraţi Nokia, Samsung, Sony etc. dacă achiziţionarea unuia dintre celelalte produse contravine cu standardele voastre morale, cu valorile voastre.

Cumpăraţi ce doriţi, când doriţi, cât doriţi şi dacă doriţi. Dar, nu uitaţi să fiţi pragmatici, pentru că ei sunt!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite